Basit yaralama suçunun cezası Türk Ceza Kanunu madde 86/2'ye göre: '' (2) Kasten yaralama fiilinin kişi üzerindeki etkisinin basit bir tıbbî müdahaleyle giderilebilecek ölçüde hafif olması hâlinde, mağdurun şikâyeti üzerine, dört aydan bir yıla kadar hapis veya adlî para cezasına hükmolunur.
Maddesine Göre: "Kasten yaralama fiilinin kişi üzerindeki etkisinin basit bir tıbbî müdahaleyle giderilebilecek ölçüde hafif olması hâlinde, mağdurun şikâyeti üzerine, dört aydan bir yıla kadar hapis veya adlî para cezasına hükmolunur.
KASTEN YARALAMA SUÇUNUN CEZASI NEDİR? Kasten yaralama suçunun cezası suçun ne şekilde işlendiğine, kimin kime karşı işlediğine ve doğurduğu sonuçlara bağlı olarak farklılaşabilir. TCK madde 86/1'de suçun cezası bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası olarak düzenlenmiştir.
Mevzuatta Kasten Yaralama Suçu ve Cezası (1) Kasten başkasının vücuduna acı veren veya sağlığının ya da algılama yeteneğinin bozulmasına neden olan kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
İlgili 31 soru bulundu
TCK m. 86/2'ye göre; “Kasten yaralama fiilinin kişi üzerindeki etkisinin basit bir tıbbî müdahaleyle giderilebilecek ölçüde hafif olması hâlinde, mağdurun şikâyeti üzerine, dört aydan bir yıla kadar hapis veya adlî para cezasına hükmolunur.” denmektedir. Buna göre; sanıklar bu hükme göre cezalandırılacaklardır.
Yani basit kasten öldürme suçuna teşebbüs 9 yıldan 15 yıla kadar, nitelikli kasten öldürme suçuna teşebbüs ise 13 yıldan 20 yıla kadar hapis cezasıdır.
Sonuç olarak kişinin sabıkasız olması, bir yıl veya daha az süreli hapis cezalarının seçenek yaptırımlara çevrilmesi açısından önem taşımaktadır. Hiç sabıkası olmayan ceza alır mı sorusuna bu başlıkta verilecek cevap evet ceza alır.
Ceza miktarı kasti işlenmiş suçlarda 3 yıl, taksirli işlenmiş suçlarda ise 5 yıl üstünde ise ve yine mükerrer bir durum varsa kişi kapalı cezaevine girdi çıktı yapmak zorunda kalabilir.
MADDE 106 – (1) Bir başkasını, kendisinin veya yakınının hayatına, vücut veya cinsel dokunulmazlığına yönelik bir saldırı gerçekleştireceğinden bahisle tehdit eden kişi, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
3.2020 öncesi işlenen suçlarda (bazı suçlar hariç) kişinin cezaevinde geçireceği süre hapis cezasının 1/2 sidir. (Denetimli serbestlik süresi 3 yıldır) 3.2020 sonrası işlenen suçlarda kişinin cezaevinde geçireceği süre hapis cezasının 1/2 sidir.
TCK md. 86'ya göre: Kasten başkasının vücuduna acı veren, algılama yeteceğini yahut sağlığının bozulmasına neden olursa; 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası verilmiştir.
Örneğin, adam yaralama, dolandırıcılık, hürriyeti tahdit, mala zarar verme, tehdit gibi suçlarda mahkumun aldığı cezanın 3 yıl veya altında olması halinde doğrudan açık cezaevine geçiş hakkına sahiptir.
Darptan Alınan Cezalar
Basit tıbbi müdahale ile giderilebilecek darpta 4 aydan 1 yıla kadar hapis cezası veya adli para cezası verilir. Bu yumruk darbesinde oluşan morluklarda söz konusu olur. Mağdurun vücudunda acı veya algılama eksikliği oluşmuşsa 1 yıl ile 3 yıl arası hapis cezası verilir.
3.1.
Buna göre, basit yaralama için 4 aydan 1 yıla kadar hapis veya adli para cezası öngörülmüştür. Hakim seçenek yaptırımlardan adli para cezası veya hapis cezasından birini seçecektir. Adli para cezası uygulamada genel olarak hapis cezasının her bir günü için 20 TL üzerinden tayin edilmektedir.
Ancak, verilecek ceza, birinci fıkraya giren hallerde beş yıldan, üçüncü fıkraya giren hallerde sekiz yıldan az olamaz. Kavga etmenin cezası Türk Ceza Kanununda düzenlenmiştir.
1 Yıl 8 Ay Cezanın Yatarı Ne Kadar? 1 yıl 8 ay cezanın yatarı bulunmamaktadır. 30.03.2020 tarihinden önce işlenen suçlar bakımından; Yeni infaz düzenlemesiyle 6 yıl veya altında hapis cezası alan bir hükümlü doğrudan tahliye olma hakkı kazanacaktır.
İlk işlenen suç sebebiyle hükmedilen ceza kesinleşir; ancak, henüz infazına başlanmazsa; sonradan işlenen suç, ilk işlenen suç sebebiyle verilen cezanın kesinleşmesinden sonra işlenmiş olması şartıyla, ne zaman işlenmiş olursa olsun sonradan işlenen suç sebebiyle suçta tekerrür hükümlerine başvurulabilir.
Hükümlü sosyal yaşamın içinde denetim altında tutulurken bu şekilde cezasının infazı sağlanır. Bu süreçte hükümlü yükümlülükleri de yerine getirmekle sorumlu olur. Kural olarak denetimli serbestlik süresi 1 yıl olarak belirlenmiştir. Bazı suçlar için geçerli olan süre 3 yıldır.
Sanık hakkında verilen bir kararın Yargıtay Ceza Dairesi'nce onanması halinde sanık veya Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı herhangi bir süre ile sınırlı olmaksızın CMK. 308. maddesi gereğince Onama Kararına itiraz edebilirler. Çünkü yasa da açıkça “Sanık lehine itirazda süre aranmaz.” denilmiştir.
Hapis cezası nedeniyle kişi cezaevine konulduktan belli bir müddet sonra şartlı/koşullu salıverilmişse, koşullu salıverilme (tahliye) kararı da adli sicil kaydına işlenir. Koşullu salıverilmede denetim süresinin uzatılmasına ve koşullu salıverilme kararının geri alınmasına dair karar da adli sicil kaydına işlenir.
Madde 24- (1) Kanunun hükmünü yerine getiren kimseye ceza verilmez. (2) Yetkili bir merciden verilip, yerine getirilmesi görev gereği zorunlu olan bir emri uygulayan sorumlu olmaz. (3) Konusu suç teşkil eden emir hiçbir surette yerine getirilemez. Aksi takdirde yerine getiren ile emri veren sorumlu olur.
Bu kapsamda, Hz. Rasulullah bir hadislerinde, helak edici yedi büyük günahı sa- yarken, bu büyük günahlardan birini, “Allah'ın, öldürülmesini haram kıldığı cana kıyma”26 olarak beyan etmiştir. Kasten adam öldürmenin dünyevi cezası, kısas, diyet ve mirastan mahru- miyettir.
Kasten adam öldürme suçunun cezası, müebbet hapis cezasıdır. Müebbet hapis cezası, kişinin ömür boyunca süreceği hapis cezasıdır.
Türk Ceza Kanunu'nda 'üst soydan bir kişiyi haksız tahrik altında kasten öldürme' suçunun karşılığı 24 yıla kadar hapis cezası.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri