Mezgit havyar da bunlardan biridir. Ekonomik bir fiyata sahip olması ve aynı zamanda lezzeti nedeniyle sıklıkla sofralarda yerini alır. Mezgit havyarını mısır unu ile harmanladıktan sonra tavaya koyup üzerine de bir miktar tereyağı ekleyerek iyi bir sonuç elde edilir.
Mezgitlerin alt kısımlarında bulunan havyar keseciklerini ayırın ve kenara alın. Ayrı bir yerde mısır unu, tuz ve karabiberi karıştırın ve balıkları ve havyarları buna bulayıp kızgın sıvı yağda kızartın.
Havyar veya kürü, gastronomide her çeşit balık yumurtasına verilen addır. Bazı balıkların yumurtaları özel bir yiyecek olarak ayrıca değerlidir. Bunlar özellikle Hazar Denizi'nde yaşayan mersin balığından ve bir mersin balığı türü olan çirozdan elde edilen yumurtalardır.
Sorun olmaz. Bu tür tatlı su balıklarında bu durumlar normal.
Mezgit Balığı Vitaminleri
B2 vitamini (riboflavin), B3 vitamini (niasin), B6 vitamini, B12 vitamini, fosfor, potasyum, magnezyum, selenyum ve çinko gibi değerli besin maddelerini içerir. Bunun yanında Mezgit balıkları Omega 3 yağ asitleri bakımından zengindir.
İlgili 35 soru bulundu
Hamsi, istavrit, mezgit, palamut, alabalık, somon sardalya haftada 2-3 porsiyon rahatlıkla tüketilebilir. Bunlar küçük olup uzun yaşamadıklarından ve dip balığı olmadıklarından daha az civa içerirler.
Prof. Dr. Funda Elmacıoğlu, "Balığın kılçığı, kafası ve kuyruğu kalsiyum bakımından oldukça zengindir. Özellikle hamilelikte ve kemik erimesinde bunlar çok faydalıdır." dedi.
Balık parazitleri çeşitli yollarla insanlara bulaşmakta ve ölümlere dahi neden oldukları bildirilmiştir. Uygun pişirme ve dondurma yöntemleri insanlara patojenik parazitlerin geçmesini önler. Paraziter enfeksiyonların yaygınlığı risklere bağlı olarak değişiklik gösterir.
Balık suyun içine atıldığında dibe çöküyorsa tazedir. Ama eğer çökmeyip suyun üstünde duruyorsa bayattır. Suyun üstünde kalan balığın ağzı açık kalır. Bayat balıkların karın kısmında şişlik olabilir.
Mart: gümüş, izmarit, mezgit , kalkan, kaya balığı, mezgit, kefal, levrek, yayın balıkları mart ayının lezzetli ve bol bulunan balıklarındandır. Nisan: Gümüş, izmarit, kalkan, mersin, barbun, levrek, kefal, kaya balığı lezzetlidir.
İşte havyar hakkındaki bilgiler. Havyar; balık yumurtasına verilen genel bir isimdir. Her balığın yumurtası havyar olarak adlandırılsa da tüm havyarların yemek için kullanılması mümkün olmamaktadır. Havyarların çıkarılmış olduğu balığın kaliteleri ve çeşitleri farklı ve ayrı çeşitte olmaktadır.
Balık helal bir hayvandır. Ayrıca balık yumurtası da temizdir.
Günün en önemli öğünü olan kahvaltıda hafif kızarmış ekmeğin üstünde tereyağı ile birlikte yendiği gibi yurt dışında 'blini' adı verilen mini kreplerin arasında ekşi krema ile de tüketilir. Öğlen yemeğinde makarnanın yanında limon ve taze soğanla veya kutlama gecelerinde soğuk şampanya ile de servis edilir.
Denizin 100 metreden daha derininde, tabana en yakın kısımlarda yaşayan balıklara dip balığı adı verilir. Mezgit, kalkan, lüfer, levrek, çipura, barbun ve kefal; en çok tüketilen dip balıklarıdır.
Mısır ununun içine tuzu karıştırıp temizlenmiş mezgit balıklarının her tarafını una bulayın. Kızgın yağda unlanmış mezgitleri pişirin. Balıkların her bir tarafını en fazla 4 dk kadar ateşte tutun. Kızarmış balıkları roka, maydonoz ve limon ile servis edebilirsiniz.
Havyar lüks ve lezzetli bir tüketim gıdası olması ile ünlüdür ve çoğu balığın yumurtasından havyar elde edilir. Ancak bazı balıkların havyarları daha lezzetli olduğu için daha fazla tercih edilir. Mezgit havyar da bunlardan biridir.
Balıklar kış aylarında oda sıcaklığında yaklaşık bir gün tazeliklerini koruyabilir. Eğer daha uzun süre muhafaza edilecekse muhakkak temizlenip buzdolabına konulmalıdır. Buzdolabının +5 derecelik bölmesinde 3 güne kadar balıklarınızı saklayabilirsiniz.
Sürekli olarak - 18 °C'de saklanan gıdalar her zaman güvenli olacaktır. Dondurmak besinlerdeki moleküllerin hareketini yavaşlattığı için mikroorganizmalar hareketsiz kalır ve besini güvenli tutar.
Prof. Dr. Timur, ''Balıklarda bulunan parazitler, insanda akut anemi, iştahsızlık, halsizlik gibi tenyalardan kaynaklanan hastalıklarda görülen belirtileri meydana getirirler. Bu nedenle bu parazit kistlerine sahip balıkların çiğ veya az pişmiş olarak tüketilmemesi gerekir'' diye konuştu.
Çoğu iç parazit, balığın karnında çökme, zayıflama belirtileriyle kendini gösterir. İç parazitler balığın yediği yemlerden faydalanmasına engel olur. İlk safhada balığın iştahı yerinde olmasına rağmen karnındaki zayıflama giderek artmaktadır. İleriki durumlarda bu zayıflık balığın direncinin düşmesine sebep olur.
Levrek, çipura, palamut, karagöz gibi hem yüzey hem de dip balıklarının dillerine, boyları 2 milimetre civarındayken yapışan ve yapıştığı dildeki kanı emerek beslenen parazit türleri, görenleri şaşırtıyor. Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr.
Mezgit balığı ocak ayının ortasından haziranın ortasına kadar olan süre içinde yumurta döker. Şubat ortasından mart ortasına kadar olan dönem en fazla yumurta bıraktığı zamandır.
Temizlenen balıkları güzelce yıkayıp, tuzlayın. Tavaya yağ koyup, kızdırın. Balıkları mısır ununa bulayıp, tavaya dizin. Kızardığında kapak ya da büyük düz tabak yardımıyla ters çevirip, diğer tarafını da kızartın.
Mezgit genellikle tavada ya da ızgarada pişirilir. Izgarada mezgit pişirecekseniz, tuz, karabiber, zeytinyağı ve taze kekik yapraklarından bir marine sosu hazırlayın. Balıklarınızı bu sosa yatırarak 15-20 dakika kadar lezzetlenmesi için bekletin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri