Baskı balata bittiğinde motor güç üretir ve devir artar ancak hızlanma olmaz. Özellikle aracın içi dolu olduğunda hareket zorlaşır.
Baskı balata değişmezse yolda kalmak yüksek olasılık taşımaktadır. Baskı balatanın bitmesi durumunda aracın performansı düşer, yakıt tüketimi artar ve debriyaj sisteminde sorunlara neden olur.
Baskı balatanın tamamen bitmesi, debriyaj plakasının da zarar görmesine neden olabilir. Debriyaj plakası, baskı balatanın gücünü ilettiği bir parçadır ve aşırı sürtünmeye maruz kalabilir. Bu durumda, debriyaj plakası da değiştirilmelidir. Baskı balata tükenmesi, sürüş güvenliğini de tehlikeye atabilir.
Aracınızın baskı balatasının bitip bitmediğini test etmek için bir diğer yöntemde, el freni çekikken aracı 5. vitese takıyor debriyajı hafif kaldırıp gaz vermeniz gerekiyor. Eğer araç stop ederse baskı balata sağlam, yok stop etmeyip gaz yemeye devam ederse baskı balata arızalı bitmeye yaklaşmış demektir.
Debriyaj devreye girdiğinde, balata volan ile baskı plakası arasına sıkıştırılır. Motordan gelen güç, debriyaj balataları aracılığıyla şanzımanın giriş miline iletilir. Debriyaj balatası değişimi sayesinde ise vites geçişlerinin sert ve zor olması durumu tamamı ile ortadan kalkar.
İlgili 40 soru bulundu
Balatalar ilk periyodik bakımdan itibaren sürüş izlenimleri ile kontrol edilir. Eğer sürüş problemi bulunuyorsa müdahale edilir. Balataların ortalama ömrü ise 60-70 bin kilometre aralığında seyreder.
Debriyaj yeni değiştiğinde bir alışma süreci vardır yaklaşık 1.000 – 1.500 km kadar, bu süre zarfında vites değiştirme işlemleri biraz ağır ve kaba olacaktır. Fakat daha sonra normal pürüzsüz geçiş dinamiğine kavuşacaktır.
baskı balata yenilenince ses yapmaz rodajda sadece kalkış esnasına biraz ses yapar ya takılışında yanlışlık var yada teker bilyalarından veya şanzumandan geliyordur kullanmayın sorun büyüyebilir.
Debriyaj yumuşaması, debriyaj üst merkezi arızasından farklı olarak debriyajın çok kolay basılmaya başlaması anlamına gelir. Bu durumun nedeni genellikle sızdıran bir hortum olabilir. Debriyajın kaçırması da baskı ve balatalardaki bir yağlanma nedeniyle olabilir.
100 TL - 3500 TL
Profesyonel ve güvenilir Baskı Balata Değişimi hizmeti almak istersen talep oluşturabilir, gelen Baskı Balata Değişimi fiyatlarını karşılaştırabilir ve ihtiyacını kolayca karşılayabilirsin.
Örneğin yokuş çıkarken debriyaja çok basmak, vitesleri sırası ile geçmemek ve motor freni kullanmak debriyaja doğal olarak da baskı balataya zarar verir. - Yanlış debriyaj kurulumu: Debriyaj kurulumu doğru bir şekilde yapılmaz ise baskı balataya çok baskı yapar. Bu da zamanla baskı balatanın yatağına zarar verir.
Özellikle orjinal olmayan debriyaj balatası değişimi sonrasında kullanılan motor yağı henüz 1.000 km olmadan kararıp siyahlaşabiliyor, hatta motor bu yağı eksiltmeye başlayabiliyor (tecrübe ile sabittir).
Eskisi kadar frenlerin iyi tutmaması, fren balatasının bittiğini gösteren bir durumdur. Frenler her geçen gün zayıflıyorsa, baskı balatasının değişme zamanı gelmiş demektir. Fren pedallarında bazı durumlarda boşluk oluşabilir. Pedalda oluşan boşluklar aslında fren balatasının bittiğini işaret eder.
Birbirinden ayrı olan bu parçalar birleştiğinde şanzıman ve motor arasındaki bağlantıyı düzenleyerek debriyaja bastığınızda şanzımanın motordan ayrılmasını sağlar ve bu size araç çalışırken yada giderken vites değiştirme olanağı sunar. Debriyaj seti değişirken baskı balata ve bilye olarak değişir.
Ya da ne gibi değişiklikler oluyor baskı balata değişiminden sonra? Debriyaj yumuşar, daha kararlı kalkış yapar araç.. eğer şu an aracınız kaçırıyorsa yakıt tüketiminiz artar ve her an yolda kalabilirsiniz..
Çünkü debriyaj ayırmadığı için motor daha çok çalışmak durumunda kalır. Bunu debriyajı bitmiş bir araba kullandıysanız anlarsınız. Yani siz gaza yüklensenizde araba bağırır ama yol gitmez. Bundan dolayıda yakıt sarfiyatı artar.
peki birşey soracağım debriyajın altta kavraması balatanın azaldığınımı gösterir? Tam tersi balata azalırsa/aşınırsa yukarıda kavrar. Balata azalmış ise debriyaj yukarıdan kavrar. Balatanız yeni ise ve debriyaj telinde problem yoksa alttan kavrayacaktır.
Yeni araç modellerinde bu parça pek kullanılmıyor. Böyle eski tip araçlarda debriyaj sertliğinin nedeni, debriyaj teli aşınması ya da kopması olabilir. Halat paslanması söz konusu olabilir. Baskı şemsiyesi paslanmış veya zarar görmüş olabilir.
İlla balatası bitince sertleşir diye bir durum söz konusu değil. Araba hiç baskı balata değiştirmediyse ihtiyacı bu setin değişimi olabilir.
Manuel araç kalkarken vuruntu yapıyor meselesinin başlıca nedenlerinden birisi baskı balatadır. Baskı balata bir settir ve bu setin aşınmış olması veya baskı balatanın tırnaklarının kırılmış ve zedelenmiş olması bu sorunun başlıca sebebidir.
Baskı balata, motor ve vites kutusu arasındaki gücü aktararak işlev gören bir parçadır. Vites kutusu ve motor arasındaki güç aktarımını sağlayan baskı balatası vites geçişini mümkün kılar. Manuel ve yarı otomatik cihazlarda baskı balatası olmasaydı, vites değiştirmek imkanız hale gelirdi.
Debriyaj bilyası tamamen dağıldığında araç viteslere geçmek ve yolda kalırsınız debriyaj bilyası şakaya gelmez ve en kısa zamanda giderilmesi gereken bir arızadır iyi seyirler.
Bozmaz. Balata değişirken ön takım kontrolü yaptırıp değişmesi gereken parça varsa(salıncak,salıncak burcu , z rot, rot başı vs) ondan sonra rot ayarına gitmeniz daha doğru.
Balata değişimi çok uzun süren bir işlem değildir. “Balata değişimi ne kadar sürer?” sorusunun yanıtı genellikle 3-4 saat içerisinde değiştirildiği yönündedir.
Fren balatalarının değişimi oldukça kısa sürer. Özellikle işinde oldukça iyi olan bir uzmana götürüldüğü zaman maksimum 20 dakika içerisinde dört tekerinde balatasının değişimi yapılır. Fren balatalarının değişimi ortalama 20-30 dakika sürer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri