- 55 derece donma noktasına kadar dayanıklı, mavi renkli, kullanıma hazır karışım antifrizdir.
Suya yüzde 50 oranında katılmış antifiriz -37 derecede donarken, antifirizin kendisi yani saf antifiriz -12 derecede donuyor.Ayrıca antifiriz kaynama sıcaklığını 130 lara çekiyor.
Ülkemiz mevsim şartlarını değerlendirecek olursak özellikle sıcaklığın eksileri çok görmediği sahil kesiminde antifriz derecesinin -10 / -20 olması yeterli olacakken sıcaklığın yeryüzü şekilleri ve karasallık gereği çok düştüğü bölgelerde antifriz derecesinin -50'lerde olması kış mevsiminde aracınızla sağlıkla seyahat ...
Genel olarak mavi antifriz, en fazla kullanılanlar arasında yer alır. Uygun fiyatlı olmasından dolayı eski model arabalarda daha çok tercih edilir.
Aracınızı sık kullanmıyorsanız ve antifrize eklediğiniz suyun sertlik seviyesi yüksekse pembe ve kırmızı renkli hibrit/organik antifrizler sizin için daha uygun bir tercih olacaktır. Sağlık açısından değerlendirildiğinde ise mavi renkli antifrizler daha sağlıklı oluşları ile biliniyor.
İlgili 15 soru bulundu
Her 50.000 kilometrede bir antifriz değişimi ideal olarak kabul edilir.
Mavi antifriz ile kırmızı antifrizi kıyasladığımızda, kırmızı olanın maviye göre daha uzun ömürlü olduğunu söylemek mümkündür. Kırmızı antifriz her ne kadar uzun ömürlü olsa da mavi antifrizden daha iyidir anlamına gelmez. Özellikle kırmızı antifrizin zararları olabilir.
Antifiriz renkleri
Piyasadaki antifrizler arasında en yaygın olanlardan biri mavi antifirizdir. Klasik üretim teknolojili inhibitörler eklenerek üretilmiştir. Diğer yaygın tür olan kırmızı antifriz ise organik üretim teknolojili inhibitörler eklenerek üretildiğinden maviye göre üç kat daha uzun ömürlüdür.
Yaz aylarında, su tek başına buharlaşabilir ve kışın ise donarak işe yaramaz hale gelebilir. Çoğu otomobil üreticisi, radyatörünüzde bir 50/50 oranında su ve antifriz karışımı kullanılmasını önermektedir.
Etilen glikol (genelde yeşil), propilen glikol (genelde mavi) ile sorunsuz şekilde değişebilir, karıştırılabilir. Propilen glikol etilen glikol yerine tercih edilmeli, her bakımdan biraz daha iyidir.
3litre antifiriz 2.5litre su olmalı. Antifriz (ve diğer katkılar) suyun transfer kabiliyetini düşürür.
Bununla birlikte, sıvı üreticileri yüzde 70'den fazla antifriz kullanılmasına tavsiye ederken, sıcak iklime sahip yerlerde ise bu oran yüzde 60'a kadar düşebilmektedir. Fakat antifriz üreticilerinin çoğu ideal olarak yüzde 50 su ve yüzde 50 antifriz oranını tavsiye etmektedir.
Antifrizin donma noktası, kullanılan bileşenlere bağlı olarak değişebilir, ancak genellikle etilen glikol veya propilen glikol içeren ticari antifriz ürünleri, eksi 37 ila eksi 50 derece Celsius arasında bir donma noktasına sahiptir.
yarı yarıya saf su ve antifriz en iyisi... ama çürümüş bir radyatöre azcık bile antifriz koysan eritir... sadece antifiriz kullanırsan radyatör,devir daim ,termostat ve buna benzer metal parçalara zarar verebilir.
Hocam radyatör kapasitesine göre %50 antifreeze, %50 Su (Tercihen saf su veya kaynak suyu. Çeşme suyu koymayınız.) En ideal karışım budur.
Sakın olaki kırmızılı sisteme mavi ya da yeşil ilavesi ya da tam tersini yapmayın. organik antifriz ile inorganik antifriz karıştırıldığında kimyasal tepkimeye girip jelleşme (çamur kıvamı) oluşup öncelikle devirdaimde hasar ardından motor için ölümcül sonuçlar yaratabilir.
Radyatör kaç litre su alır sorusunun tüm araçlar için ortak yanıtı %50 su, %50 antifiriz şeklindedir. Böylece sıklıkla merak edilen sorulardan olan “Arabaya tamamen antifiriz konulur mu?” konusunda da cevap aynıdır. Antifiriz değişim zamanı geldiğinde yarı yarıya su ve antifiriz koymak gerekir.
hiç bişey olmaz fazla suyu motor atar.
İşte bu yüzden motorların aşırı ısınmalarını önlemek için soğutma sistemleri geliştirilmiştir. Antifriz kullanımı kışın soğutma sistemini donmaya karşı koruduğu gibi yazın da sıcaklığın yüksek olduğu bölgelerde aracın su kaynatmasını, hararet yapmasını önlemede çok büyük önem taşır.
Mavi-yeşiller eski teknoloji inorganik antifrizlerdir... karıştırmamanızı tavsiye ederim. hatta zor değil, aracınızdaki tüm suyu boşaltıp, 1-2 gün sadece SU koyarak gezdikten sonra, tekrar suyu boşaltıp, KIRMIZI yani organik antifriz + safsu ile dolumunu yapın...
Goodyear Mavi Organik 4 Mevsim Antifriz, aracın soğutma sisteminin daha uzun ömürlü olmasına yardımcı olur ve donma, aşırı ısınma ve korozyona karşı koruma sağlar. Ayrıca, organik bileşenleri sayesinde çevreye daha az zarar verir. Bu ürün, araç soğutma sistemleri için özel olarak formüle edilmiş bir antifrizdir.
İnorganik antifriz açık ve parlak yeşil renge sahiptir. Organik antifrizinse yeşil, turuncu ve pembe renk alternatifleri bulunur.
Farklı antifrizler karıştırılmaz özellikle organik yani pembe olanları başkaları ile karıştırırsanız geçmiş olsun, bir yerleri tıkarsınız. hiç bir şey olmaz. İkisi de etilen glikol, karışabilirler. Sorun yok.
Antifriz daha çok otomobil motorlarında kullanılır. Antifriz radyatörü ve soğutma sistemini pas ve korozyondan korumak amacıyla da kullanılmaktadır. Donma noktası antifriz türüne göre değişir ve suyun donma noktasından daha düşük bir sıcaklıkta donar, su ile karıştırıldığında daha düşük donma sıcaklıkları sağlar.
Kırmızı Antifriz Özellikleri
Daha düşük donma noktasına sahiptir. Kış mevsiminin sert geçtiği bölgelerde daha çok tercih edilir. Dizel motorlu ve LPG'li araçlar için özellikle tavsiye edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri