Debriyaj balatası bittiğinde volan ile şanzıman arasındaki hareket iletimi sekteye uğrar. Düzgün bir kullanımla baskı balata ömrü 90.000 km'ye kadar çıkabilmektedir. Ancak araç uygunsuz kullanıldığında bu ömür 20.000 km'nin altına inebilir. Baskı balatanın bitmesi debriyajın da ömrünün kısalmasına neden olur.
Bitmiş baskı balata durumunda, debriyaj sistemi düzgün bir şekilde çalışmaz ve gücün tekerleklere aktarımı kesilir. Bu durumda, araç hareket etmez veya zorlanarak hareket eder.
Baskı balatanın bitip bitmediğini anlamak için el frenini kaldırıp aracınızı hareket ettirmeye çalışın. Eğer güçlü bir çekiş söz konusuysa ve pedal kavraması ortalardaysa baskı balatanın sağlam olduğunu söylemek mümkündür. Diğer taraftan çekiş gücünde eksilme mevcutsa baskı balata bitmiş olabilir.
Baskı balata değişmezse yolda kalmak yüksek olasılık taşımaktadır. Baskı balatanın bitmesi durumunda aracın performansı düşer, yakıt tüketimi artar ve debriyaj sisteminde sorunlara neden olur. Baskı balatanın bitmesi sürüş esnasında güvenliğin azalmasına neden olur.
Aracınızın baskı balatasının bitip bitmediğini test etmek için bir diğer yöntemde, el freni çekikken aracı 5. vitese takıyor debriyajı hafif kaldırıp gaz vermeniz gerekiyor. Eğer araç stop ederse baskı balata sağlam, yok stop etmeyip gaz yemeye devam ederse baskı balata arızalı bitmeye yaklaşmış demektir.
İlgili 30 soru bulundu
Balatalar ilk periyodik bakımdan itibaren sürüş izlenimleri ile kontrol edilir. Eğer sürüş problemi bulunuyorsa müdahale edilir. Balataların ortalama ömrü ise 60-70 bin kilometre aralığında seyreder.
baskı balata yenilenince ses yapmaz rodajda sadece kalkış esnasına biraz ses yapar ya takılışında yanlışlık var yada teker bilyalarından veya şanzumandan geliyordur kullanmayın sorun büyüyebilir.
Baskı balata bittiğinde motor güç üretir ve devir artar ancak hızlanma olmaz. Özellikle aracın içi dolu olduğunda hareket zorlaşır.
Görevini basitçe açıklamak istersek; Araç çalışır vaziyette iken debriyaj pedalına da bastığımızda motor ve şanzıman arasındaki bağlantı kesilir, motor boşta çalışmaya devam eder ve vites değiştirebiliriz.
Balatalar bitik mi değil mi? Balatalar bitik ve fren tam tutmuyorsa araç asla muayeneden geçmez.
100 TL - 3500 TL
Profesyonel ve güvenilir Baskı Balata Değişimi hizmeti almak istersen talep oluşturabilir, gelen Baskı Balata Değişimi fiyatlarını karşılaştırabilir ve ihtiyacını kolayca karşılayabilirsin.
Araç içinde debriyaj pedalı ile başlayıp şanzımanda baskı balata ile sonlanan bir sistemden bahsediyoruz. Bu sistemin, halk arasında debriyaj seti diye tabir ettiği bir tamir kiti bulunmaktadır. Bu setin içinde aracın marka modeline göre parçalar bulunmaktadır.
Fren balatasının ömrünü kısaltan belli durumlar var. Sürekli dur-kalk yapılması, aniden hızlanma ya da aniden yavaşlamalar, gereksiz fren pedalına basılması, öfkeli sürüş tarzı, yokuşlarda fren pedalının zorlanması gibi durumlar fren balatasının erken deforme olmasına neden olabiliyor.
Debriyaj yumuşaması, debriyaj üst merkezi arızasından farklı olarak debriyajın çok kolay basılmaya başlaması anlamına gelir. Bu durumun nedeni genellikle sızdıran bir hortum olabilir. Debriyajın kaçırması da baskı ve balatalardaki bir yağlanma nedeniyle olabilir.
Eskisi kadar frenlerin iyi tutmaması, fren balatasının bittiğini gösteren bir durumdur. Frenler her geçen gün zayıflıyorsa, baskı balatasının değişme zamanı gelmiş demektir. Fren pedallarında bazı durumlarda boşluk oluşabilir. Pedalda oluşan boşluklar aslında fren balatasının bittiğini işaret eder.
Özellikle orjinal olmayan debriyaj balatası değişimi sonrasında kullanılan motor yağı henüz 1.000 km olmadan kararıp siyahlaşabiliyor, hatta motor bu yağı eksiltmeye başlayabiliyor (tecrübe ile sabittir).
Baskı balata değişimi için şanzımanı indirilir ve baskı parçasının tamamı değiştirilir. Ancak sorunlu kısım şanzımanın dışında bulunmakta olduğu için şanzıman tam dağılmaz. İşlem araca göre değişmekle birlikte tamamlanması ortalama 2-5 saat sürmektedir.
Manuel araç kalkarken vuruntu yapıyor meselesinin başlıca nedenlerinden birisi baskı balatadır. Baskı balata bir settir ve bu setin aşınmış olması veya baskı balatanın tırnaklarının kırılmış ve zedelenmiş olması bu sorunun başlıca sebebidir.
Ya da ne gibi değişiklikler oluyor baskı balata değişiminden sonra? Debriyaj yumuşar, daha kararlı kalkış yapar araç.. eğer şu an aracınız kaçırıyorsa yakıt tüketiminiz artar ve her an yolda kalabilirsiniz..
Eğer debriyaj balatan bitikse motorun maksimum torkunu verdiği noktada sanki debriyajı çekip yarım debriyaj yapmışsın gibi motor devirlenir fakat hızlanmaz. Debriyajın az bitikse sadece maksimum tork noktasında son gazda yapar. Eğer debriyajın iyice bitmişse daha geniş bir aralıkta kaçırma yapar.
Çünkü debriyaj ayırmadığı için motor daha çok çalışmak durumunda kalır. Bunu debriyajı bitmiş bir araba kullandıysanız anlarsınız. Yani siz gaza yüklensenizde araba bağırır ama yol gitmez. Bundan dolayıda yakıt sarfiyatı artar.
Normalde, fren pedalına basıldığında bir direnç hissedersiniz ve araç yavaşlar veya durur. Ancak, fren balatası aşındıkça, fren pedalı daha sert hale gelebilir ve frenleme gücü azalabilir. Eğer fren pedalınıza bastığınızda sert bir direnç hissediyorsanız, fren balatanızın değiştirilmesi gerekebilir.
Balatalar bittiğinde, aracınızın frenlerinden ıslığa benzer bir ses gelecektir. Sertleşen balatalar, diske baskı uyguladığı için bir ses çıkacaktır. Bu balataların tekrar kullanılabileceğini söyleyebiliriz. Eğer sadece frenlerinizden ses gelmesinde şikâyetçiyseniz, balatalarınızı değiştirebilirsiniz.
Örneğin yokuş çıkarken debriyaja çok basmak, vitesleri sırası ile geçmemek ve motor freni kullanmak debriyaja doğal olarak da baskı balataya zarar verir. - Yanlış debriyaj kurulumu: Debriyaj kurulumu doğru bir şekilde yapılmaz ise baskı balataya çok baskı yapar. Bu da zamanla baskı balatanın yatağına zarar verir.
Debriyaja basınca gelen sesin sebebi debriyaj bilyası, debriyaja basınca kesilen sesin sebebi ise prizdirek bilyasıdır. Yakın zamanda baskı balata değişimi düşünüyorsanız bekleyin. Sadece bilya için o kadar işçiliğe ve maddi külfete girmenize gerek yok.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri