Debriyaj balatası bittiğinde volan ile şanzıman arasındaki hareket iletimi sekteye uğrar. Düzgün bir kullanımla baskı balata ömrü 90.000 km'ye kadar çıkabilmektedir. Ancak araç uygunsuz kullanıldığında bu ömür 20.000 km'nin altına inebilir. Baskı balatanın bitmesi debriyajın da ömrünün kısalmasına neden olur.
Balatalar ilk periyodik bakımdan itibaren sürüş izlenimleri ile kontrol edilir. Eğer sürüş problemi bulunuyorsa müdahale edilir. Balataların ortalama ömrü ise 60-70 bin kilometre aralığında seyreder.
Baskı balata değişmezse yolda kalmak yüksek olasılık taşımaktadır. Baskı balatanın bitmesi durumunda aracın performansı düşer, yakıt tüketimi artar ve debriyaj sisteminde sorunlara neden olur.
Baskı Balata Biterse Ne Olur? Bitmiş baskı balata durumunda, debriyaj sistemi düzgün bir şekilde çalışmaz ve gücün tekerleklere aktarımı kesilir. Bu durumda, araç hareket etmez veya zorlanarak hareket eder. Debriyaj pedalıyla ilgili hiçbir tepki alınamayabilir veya pedal hissi kaybolabilir.
İlgili 39 soru bulundu
Baskı balata bittiğinde motor güç üretir ve devir artar ancak hızlanma olmaz. Özellikle aracın içi dolu olduğunda hareket zorlaşır.
Fren balatasının ömrünü kısaltan belli durumlar var. Sürekli dur-kalk yapılması, aniden hızlanma ya da aniden yavaşlamalar, gereksiz fren pedalına basılması, öfkeli sürüş tarzı, yokuşlarda fren pedalının zorlanması gibi durumlar fren balatasının erken deforme olmasına neden olabiliyor.
Baskı Balata Biterse Ne Olur? Araçta bulunan baskı balatanın ömrü bittiği zaman birtakım belirtiler ortaya çıkar. Bu belirtilerin başında ise vites geçişlerinin zorlaşması gelir.
Balatalar bitik mi değil mi? Balatalar bitik ve fren tam tutmuyorsa araç asla muayeneden geçmez.
baskı balata yenilenince ses yapmaz rodajda sadece kalkış esnasına biraz ses yapar ya takılışında yanlışlık var yada teker bilyalarından veya şanzumandan geliyordur kullanmayın sorun büyüyebilir.
Uygun kullanım ile birlikte orijinal bir baskı balata ömrü ortalama 90.000 km hatta daha üst kilometreleri bulabilmektedir. Uygun olmayan sürüş alışkanlıkları bu süreleri kısaltarak 20.000 km ve altı kilometrelerde parça değişimi ihtiyacı doğurabilir.
Vites değiştirmede zorluk.
Debriyaja bastığınızda, baskı balatanın debriyaj diskine uyguladığı baskı kesilir ve güç akışı sekteye uğrayarak, vites değiştirmeniz kolaylaşır. Ancak, baskı balata arızası söz konusu olduğunda sistem bu işlevini yerine getiremediği için vites değiştirmek de zorlaşır.
Aracın kullanım alanına ve süresine göre değişmekle birlikte debriyaj balatası ve baskı sistemi ortalama 80.000 kilometrede değiştirilmelidir.
baskı balata değişimi dişli oranını değiştirmez ama ilk kalkışta ve vites geçişlerinde çabuk kavradığı için performansa etki eder. tavsiyem fazla bekletmeden değişmeniz dik bir yokuşta veya yarım debriyajların sonunda yolda kalıp çekici vs extralarla ugraşıp canınız sıkılabilir.
ne türde olursa olsun yeni takılan baskı balatanın en az 300 km alıştırılması gerekir..alıştırmadan gazlanırsa balata yanar ve kaçırma yapar..takılan parçanın sahte olup olmaması konusunda bir fikrim yok..
Debriyaja basınca gelen sesin sebebi debriyaj bilyası, debriyaja basınca kesilen sesin sebebi ise prizdirek bilyasıdır. Yakın zamanda baskı balata değişimi düşünüyorsanız bekleyin. Sadece bilya için o kadar işçiliğe ve maddi külfete girmenize gerek yok.
Özellikle orjinal olmayan debriyaj balatası değişimi sonrasında kullanılan motor yağı henüz 1.000 km olmadan kararıp siyahlaşabiliyor, hatta motor bu yağı eksiltmeye başlayabiliyor (tecrübe ile sabittir).
Baskı balatanın değişim süresi, ustanın el becerisine, tecrübesine göre değişkenlik gösteren bir husustur. Araç şifte ile kaldırılır ve vites kutusu tamamen aşağıya alınır. Basit bir işlem değildir ancak işinin ustası olan tamirciler 4-5 saatlik süre içerisinde baskı balata değişimini sorunsuz olarak tamamlamaktadır.
Halk arasında bazı parçalar kolayca söylenmek için farklı şekilde isimlendirilir. Bunun en yaygın örneği ise baskı balata ve debriyaj setidir. Sürücüler genelde baskı balata ifadesini debriyaj setinin yerine kullanır.
Baskı balatanın sürtünme yapan yüzeyinin aşırı sürtünmeden zorlanmadan dolayı sıyrılması olayıdır. Tek seferde bile başarılabilir bazen güçlü bi motor ve şık bi patinajla.
*Debriyaj balatası yağlanmıştır, bu durumda balata değiştirilmelidir. Yağlanmanın sebebi araştırılmalıdır; şanzımandan ve volan tarafından (krank keçesinden) yağ geliyor olabilir.
Baskı balata arızası silkeleme yaptırır: Otomobillerin kavrama yapmasını sağlayan baskı balata, arızalandığında otomobillerde silkeleme oluşur. Kalkışlarda ve vites değişimlerinde meydana gelen silkelemenin nedeni büyük ihtimalle debriyaj setidir.
Baskı balataya ne zarar verir? Baskı balataya zarar verecek en temel nokta sürücünün aracı doğru kullanmasıdır. Vites geçişlerinin doğru yapılması, yokuşta debriyaja çok yüklenilmemesi gerektiğini sürücü bilmelidir. Bu sayede baskı balataya daha az zarar verir.
30da da bitebilir tabi.kullanımla alakalı.tabi bizimkinin de pek sakin kullanıldığı söylenemez. 30.000 km biraz daha zorlanabilir. 10 binde de 100 binde de bitebilir. Çok agresif kullanılıyorsa biter.
Fren balatası kalitesine ve kullanım tarzınıza göre 10.000 KM'de de bitebilir, 50.000 KM'den fazla da gidebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri