Dayı, annenin erkek kardeşi. Anneden yaşça küçük veya büyük olabilir. Bir kişi herhangi bir dayısının yeğenidir. Dayı sözcüğü, aynı zamanda, bazı yörelerde bir kimsenin akrabalık bağı olmayan, kendisinden yaşça oldukça büyük erkeklere hitap ederken kullandığı bir hitap ve saygı sözüdür.
Teyze, annenin kız kardeşine denmektedir. Dayı, annenin erkek kardeşine denmektedir. Hala, babanın kız kardeşi için kullanılmaktadır.
5. Dayı: Annenin erkek kardeşi (Büyük Türkçe Sözlük, 2011: 603).
Dayı kelimesi, Çin'ce tay- kelimesinden türetilmiştir. Çince'de tay- büyük anlamına gelmektedir.
Eski Türkçe taġay “annenin erkek kardeşi” sözcüğünden evrilmiştir.
İlgili 40 soru bulundu
Dayı, annenin erkek kardeşi. Anneden yaşça küçük veya büyük olabilir. Bir kişi herhangi bir dayısının yeğenidir. Dayı sözcüğü, aynı zamanda, bazı yörelerde bir kimsenin akrabalık bağı olmayan, kendisinden yaşça oldukça büyük erkeklere hitap ederken kullandığı bir hitap ve saygı sözüdür.
Yeğen, kişinin kardeşin ya da kuzenin çocuğu. Yeğen sözcüğü bazı bölgelerde akrabalık bağı olmasa da kendinden yaşça küçük çocuklar için kullanılabilir.
amca - Nişanyan Sözlük. Türkiye Türkçesi abıca veya abuca “babanın erkek kardeşi” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Türkiye Türkçesi apa veya aba “baba” sözcüğünden Türkiye Türkçesi +çA ekiyle türetilmiştir. Esasen "babacık" anlamına gelen abıca biçimi, belki Arapça ˁamm "amca" etkisiyle ses değiştirmiştir.
yenge - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe yeŋge “ağabeyin veya dayının karısı” sözcüğünden evrilmiştir. S. Tezcan sözcüğü yaŋı eke ("yeni abla") olarak yorumlar.
Köken. Aslında kuzen Türkçe bir kelime değildir. Kuzen Fransızca kökenlidir, sonradan Türkçe 'ye geçmiştir.
"Amca" kelimesinin arapçası, bilindiği gibi, 'amm'dır.
Black Widow - 363 bin 585 izlenen film, 8 milyon 723 bin lira hasılata ulaştı. Dayı: Bir Adamın Hikayesi - 352 bin izlendi ve 8.12 milyon TL hasılat elde etti.
Adana, Hatay, Mersin ve İstanbul'da 6 haftada çekilen, ünlü oyuncu Ufuk Bayraktar'ın başrolünde yer aldığı Dayı: Bir Adamın Hikayesi filmi beyaz perde ardından televizyon izleyicileriyle buluşuyor.
köylüler kendinden büyüklere hitap ederken dayı der, şehirliler amca. günlük hayatta kullanımları bakımından büyük farklar teşkil eder bu iki sözcük. amca sözcüğü genelde daha sempatik ve sıcak olarak kullanılır. yaşça büyük olan birisine hitap ederken öncelikli olarak tercih edilir.
DAYI FİLMİ GERÇEK HİKAYE Mİ? Ufuk Bayraktar, filmin 2010-2011 yılları arasında Ezel dizisinde canlandırdığı Ramiz Dayı karakteriyle alakası olmadığını, karakteri yaratırken babasından esinlendiğini, adil ve sevilen bir kabadayının hikâyesini anlattığını açıklamıştır.
3. Farsçada 'zengin çiftçi' anlamında kullanılan 'anguşta' kelimesi bize enişte olarak geçmiştir.
Cancanı (Ordubad, Şerur): Kardeş karısı, yenge (s. 71).
DLT'de kullanılan “eze” kelimesi Türkiye Türkçesi ağızlarında daha çok “teyze” kelime- sinin karşılığı olarak kullanılmıştır.
Emmi: Türkçe halk ağzında babanın erkek kardeşine verilen ad.
Türk - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe türük “bir kavim adı” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe törü- “yaratmak, düzmek, düzene koymak” fiilinden türetilmiş olabilir; ancak bu kesin değildir.
ÖzTürkçe bir sözcüktür. Eski Türkçedeki aslı "tayıza" dır. "Tay/tayı" (dayı) sözcüğünden -eze (kız kardeş) ekiyle türetilmiştir. Bazı dillerde teyze ve hala (ve hatta yenge) sözcükleri tek bir kavramla karşılanmıştır ve gerektiğinde bu akrabanın anne tarafından mı yoksa baba tarafından mı olduğu ayrıca belirtilir.
Yeğen kelimesi günlük hayatta da sıklıkla duyabileceğiniz bir akrabalık ismidir.
Türkçe'de “kardeş çocuğu” anlamına gelen ve yaygın biçimde amca, hala, dayı ve teyze çocukları için de kullanılan yeğen kelimesinin Arapça'da özel bir karşılığı bulunmayıp bunun yerine erkek veya kız kardeşin oğlu yahut kızı, ikinci grup yeğenler için de teyzeoğlu, amcaoğlu, teyze kızı, hala kızı gibi ifadeler ...
Öz Türkçe bir sözcük olan yeğen kelimesi, bazı yerlerde kuzen sözcüğünün yerine kullanılsa da iki kelimenin kökeni de anlamı da birbirinden farklıdır. Bir kişinin erkek ya da kız kardeşinin çocuklarına yeğen denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri