Emzirme ödeneği her bir çocuk için doğum anında yaşaması şartıyla (canlı doğum) doğum tarihinde geçerli olan ve Kurum Yönetim Kurulunca belirlenerek Bakanlık Makamınca onaylanan tarife üzerinden verilir. 2020 yılı için bu rakam 202,00 TL, 2021 yılı için 232,00 TL, 2022 yılı için 316 TL ve 2023 yılı için 520,00 TL ...
Süt parası desteği başvuruları SGK'ya başvuru dilekçesi verilerek yapılmaktadır. Ayrıca yeni doğan bebeğin T.C. kimlik numarası ile Aile Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığının resmi internet sitesinden başvuru yapılabilir.
SGK sayfasına girilmesinden sonra kişiler, "Süt Yardımı Başvurusu" sayfasını bulabilir ya da sisteme girişlerinin sonrasında arama kısmına "Süt Yardımı Başvurusu" aratarak karşılarına çıkan ilk sayfaya tıklamalılardır. Tıklamalarından sonra alakalı adımları izleyip doldurarak da müracaat yapabilirler.
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından annelere çeşitli destekler veriliyor. Bunlardan bir tanesi de süt parasıdır. Süt parası diğer bir adı ile emzirme ödeneği olarak bilinir. Yeni doğum yapan ailelere bir defaya mahsus olmak üzere verilmektedir.
Süt parası ödemeleri, annenin PTT hesabına ayın 8'i ile 14'ü arasında yatırılıyor. Yeni doğum yapan anneler, doğum tarihinden bir sonraki ayın 8'i ile 24'ü arasında hesaplarına yatırılan parayı çekebiliyorlar. Süt parasının hesaplarına yatırılıp yatırılmadığını ise e-devlet üzerinden kolaylıkla görüntüleyebiliyorlar.
İlgili 28 soru bulundu
Emzirme ödeneği hizmet akdine tabi çalışan (4/a'lı) sigortalılar ile kendi adına ve hesabına (4/b'li) çalışan sigortalının yararlanabildiği bir ödeme türü olup, kamu görevlisi olan sigortalılara 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu gereğince kendi kurumlarınca ödeme yapılmakta olup bu kişilere emzirme ödeneği ödenmez.
Emzirme ödeneği PTT
Emzirme ödeneğine hak kazanan sigortalıların alacakları ödenekler, hak kazanmaları şartıyla PTT vasıtası ile kendilerine ödenecektir.
Yeni yılda çalışanlara ait bazı sigorta primleri ile ödeneklerde rakamlar netleşti. Onlardan biri anne olan kadın çalışana ya da eşinin doğum yapması nedeniyle sigortalı erkeğe çocuk başına ödenen emzirme ödeneği de 232 liradan 316 liraya çıkacak.
Emzirme ödeneğinin miktarı her yıl SGK tarafından belirlenip Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanının onayı ile yürürlüğe girmektedir. 2020 tarihi itibarıyla belirlenen ödenek tutarı 202 TL'dir. Bu ödeme bir defaya mahsustur.
2023 yılı için annelere birinci çocukları için 300, ikinci çocukları için 400, üçüncü çocukları içinse 600 TL yeni doğan bebek yardım parası ödeniyor. Yani anneler, yeni doğan tüm bebekleri için bu yardımı alabiliyorlar.
Ödeneğin miktarı her yıl Sosyal Güvenlik Kurumu Yönetim Kurulu tarafından belirlenir ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı tarafından onaylanarak kurum tarafından duyurulur.
Halk arasında süt parası olarak bilinen emzirme ödeneğini almak için çalışıyor olmanız gerekmiyor. Emzirme ödeneğinden faydalanabilmek için doğum yapan kişinin sigortalı olma şartı bulunmuyor. Eşinin sigortalı olarak çalışan ev hanımı da emzirme ödeneği alabiliyor.
Süt parasına başvurmak isteyen anneler önceden il ve ilçelerinde bulunan Sosyal Güvenlik Kurumu'na dilekçe yazması gerekiyordu. Resmi siteden yapılan açıklamaya göre artık dilekçeye gerek olmadığı sisteme otomatik olarak geçtiği annelerin kimlik belgesi ve doğum belgesi ile başvurusunu gerçekleştirebileceği açıklandı.
YENİ DOĞAN PARASI
Aile Bakanlığı il müdürlükleri ile ilçelerde kaymakamlıklara da başvuru yapılabiliyor. Bu kapsamda; ilk çocuk için 300 lira, ikinci çocuk için 400 lira ve üçüncü çocuk için 600 lira ödeniyor.
Süt parası ödemeleri, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan tüm kadınlara verilebilir. Kişilerin sigortalı olarak çalışması ya da eşlerinin sigortalı olması yeterlidir. Süt parası ödemesi, 4C yani emekli sandığına bağlı sigortalılar adına gerçekleştirilmez.
Çalışmayan kadınlar için doğum parası alma şartlarında ise ilk çocuğa tek seferlik 300 TL ödeme yapılmaktadır. Bu ödemeler ikinci çocukta 400 TL olarak belirlenirken üçüncü ve sonraki çocuklar için ödenen doğum parası ücreti 600 TL'ye çıkıyor.
Süt parası sorgulaması PTT şubelerinden ya da e- devlet sisteminden yapılabilmektedir. PTT ile yapılacak süt parası sorgulama işlemleri için hak sahibinin kendisinin en yakın PTT veznesine gitmesi gerekmektedir.
Ya da başvuru yapan kişiler tarafından PTT şubelerine gidilerek çekiliyor. DOĞUM YARDIMI: Annelere çalışıp çalışmadığına bakılmaksızın doğum parası da veriliyor. İlk çocuk için 300, ikinci için 400, üçüncü ve sonrakilere de 600 lira ödeniyor.
Alo 144 Doğum Parası Ödeneği.
Sonuç olarak, doğum parası analık nedeniyle alınan istirahat raporunun bitmesinin ardından 10-15 günlük süre içerisinde PTT şubelerinden yatacaktır. Ödemenin yapılıp yapılmadığının takibi de e-devlet üzerinden yapılabilecektir.
Bir kereye mahsusen ilk çocuk için 300 TL, 2. çocuk için 400 TL, 3. çocuk ve sonrası için 600 TL ücret ödenmektedir. Bu yardımı Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı yapmaktadır.
Emzirme ödeneği, doğum yapması halinde sigortalı kadına veya sigortalı olmayan karısının doğum yapması halinde sigortalı erkeğe verilir.
Hakkınız olan bu paraları almadığınızda ise belli bir süre sonra bloke oluyor ve SGK'ya geri dönüyor. SGK tarafından bağlanan gelir ve aylıklar eğer 12 ay içinde çekilmez ise bankalar, bu hesapları kuruma bildiriyor.
Bu yardımdan yararlanabilmek için kadının kendisinin sigortalı olması şart. Yani kadın eğer çalışmıyorsa eşinin üzerinden geçici iş göremezlik ödeneği alamaz.
Doğum yardımı nedir? Annelere çalışıp çalışmadığına bakılmaksızın doğum parası da veriliyor. İlk çocuk için 300, ikinci için 400, üçüncü ve sonrakilere de 600 lira ödeniyor. Bunun için en yakın kaymakamlığa başvurmak yeterli, Çocuğun doğum belgelerini de yanınızda götürmeyi unutmayın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri