Büyük elçiler; bulundukları ülkelerde, devlet tarafından atanmış ve kendi ülkelerini temsil eden en üst seviyedeki görevlilerdir. Konsoloslar ise yine devlet tarafından atanan ve temsil sorumluluğunun yanı sıra resmi işlemleri yürütme sorumluluğu da bulunan farklı statülerdeki çalışanlardır.
Daha önce Büyükelçi ve Elçi-Müsteşar unvanı almış olanlar Konsolosluk Şefi olarak atandıklarında Birinci Sınıf Başkonsolos unvanını taşırlar" olarak niteler.
Başkonsolosluklarda ve konsolosluklarda, vatandaşların resmî işlemleri yapılır. Büyükelçiliklerde ise vatandaşların değil, devlet'in kendisine ait işlemler gerçekleştirilir. Örneğin, New York'da Türk konsolosluğu vardır, ama büyükelçilik Vaşington'dadır.
Konsolosluk yetkilileri, görevli gittikleri devletin izni olmadan o ülkede faaliyette bulunamazlar. Bu müsaade konsolosluğun bulunduğu ülke tarafından yazılı bir belge hâlinde verilir ve herhangi bir zamanda herhangi bir sebeple iptal edilebilir. Konsolosluk görevlileri, diplomatik temsilci değildirler.
Büyükelçi, görev yaptığı ülkede büyükelçiliğe bağlı tüm birimlerin amiridir. Daimi Temsilci: Daimi temsilci, bir uluslararası kuruluşta Türkiye Cumhuriyetini temsil etmek üzere atanan memurdur. Daimi temsilci, aynı zamanda büyükelçi unvanını da taşır.
İlgili 45 soru bulundu
Büyükelçi maaşlar görev yapılan ülkenin durumuna, büyükelçinin aile ve eğitim durumuna göre değişiklik gösterir. Büyükelçi maaşları 5 ile 10 bin dolar bandındadır. Buna göre büyükelçi maaşı 30-60 bin TL arasında değişmektedir.
Daha önce de belirttiğimiz gibi büyükelçi büyükelçiliğin yöneticisidir. Yurtdışında bir Alman Büyükelçiliği'nde çalışan diğer kişilere genel olarak Diplomat denir ve bu Ankara'da da böyledir.
Madde 9 – Misyon Şefi Elçiler, Büyükelçilerden sonra, Misyon Şefi olmayan Elçilerden önce gelirler. Madde 10 – Büyükelçi veya Elçi ünvanını almayan Diplomatik Misyon Şefleri, bu ünvanları taşıyan Misyon Şefleri ve Maslahatgüzarlardan sonra yer alırlar.
Aynı maddenin ikinci fıkrası, “Birinci fıkrada öngörülen hal saklı kalmak üzere kesinleşmiş adli bir kararın uygulanması dışında, konsolosluk memurlarının hapsedilemeyeceğini ve herhangi bir şekilde kişisel hürriyetlerinin kısıtlamaya tabi tutulamayacağını” belirtiyor.
2. Bu Maddenin 1. fıkrasında öngörülen hal saklı kalmak üzere kesinleşmiş adli bir kararın uygulanması dışında, konsolosluk memurları hapsedilemez ve herhangi bir şekilde kişisel hürriyetleri kısıtlanmaya tabi tutulamaz.
Türkiye'nin 5 kıtada 138 büyükelçilik, 86 başkonsolosluk, 13 daimi temsilcilik, bir ticaret ofisi, bir de konsolosluk ajansı var. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, Türkiye'nin yurt dışındaki diplomatik temsilcilik ağını AA muhabirine değerlendirdi.
1924 yılında 39, 2002 yılında 163 olan faal dış temsilcilik sayımız, bugün itibarıyla 146 Büyükelçilik, 13 Daimi Temsilcilik, 95 Başkonsolosluk, 1 Konsolosluk Ajanlığı, 1 Konsolosluk Bürosu ve 1 Ticaret Ofisi olmak üzere toplam 257'ye ulaşmış bulunmaktadır.
Konsolos Olmak İçin Hangi Eğitimi Almak Gerekir? Konsolos olmak için alınması gereken dersler; İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi - Uluslararası İlişkiler bölümünde kapsamlı bir şekilde yer alır.
Romanya'nın Ankara Büyükelçisi George Ciamba 33 yaşında
Büyükelçi denildiği zaman insanın aklına genelde 40'lı 50'li yaşlarda diplomatlar gelir. Ancak Romanya'nın Ankara Büyükelçisi George Ciamba, bu kalıplaşmış ölçünün dışında bir diplomat. ''Ankara'daki en genç büyükelçi'' unvanına sahip Ciamba, 33 yaşında.
Konsolos olmak için 4 yıl boyunca üniversitede eğitim alma koşulunu yerine getirmek gerekir. Üniversite mezunları konsolosluk sınavlarını geçmek zorundadır. Bu sınava hazırlık sürecinde ek eğitimler almak gerekebilir. Dolayısıyla mesleğe başlamak için ek süreye gerek duyulur.
Elçilik veya konsoloslukta çalışan kişi Türk uyruklu da olsa istisna uygulanır.
Özetle; konsolosluklar, vatandaşların iş ve işlemlerini yapmakla yetkili olup, farazi anlamda ülke değildir. Konsolosluk görevlileri ve elçiler; gittikleri yerlerde dokunulmazlığa sahip olmakla beraber, konsolosluk veya elçilik binaları temsil ettikleri ülkenin toprağı sayılmazlar.
Eyüp Kılıç: “Uluslararası hukuka göre büyükelçilikler ilgili ülkenin toprağı sayılır.
Büyükelçilik, konsolosluk ve kamu binaları gibi hassas yerler, emniyet teşkilatı tarafından 12 binden fazla personelle koruyor.
Kapsamı Diplomatlar (özellikle de Büyükelçiler) görev yapmak için gittikleri ülkelerde her ne yaparlarsa yapsınlar, hatta suç dâhi işleseler, tutuklanamazlar, yargılanamazlar, sorgulanamazlar, hapse atılamazlar. İzinsiz girilemez, aranamaz. Binalar içeriden kendi ülkesinin askeri veya polisi tarafından korunur.
Büyükelçi olmak isteyenler, diplomatik ilişkiler, uluslararası ilişkiler veya hukuk alanında en az 5-10 yıl deneyim sahibi olmalıdır.
a) 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48. maddesinde sayılan genel şartları taşımak, b) 14/09/2013 tarihi itibarıyla 35 yaşını doldurmamış olmak (14/09/1978 ve daha sonra doğmuş olmak), gerekmektedir.
kordiplomatiğin başkanlığını duayen sıfatıyla en kıdemli büyükelçi yapar. diplomatik araçların cd plakalı olmasının nedenidir. bir devlete atanmış diplomasi temsilcilerinin hepsi birden "corps diplomatique" diye adlandırılan bir topluluk meydana getirmektedirler.
Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan sınavlara, kişilerin katılması gerekir. Düzenlenen sınavdan kişiler başarılı olduğunda, diplomat olarak bakanlık bünyesinde bazı eğitimler alır. Kişilerin kendini hızlı geliştirmesi ve gerekli tüm yeteneklere sahip olması, diplomat olmasını kolaylaştıracaktır.
Federal Dışişleri Bakanlığı, bu konu ile ilgili olarak 1 Ocak tarihinden itibaren yeni düzenleme hayata geçirecek. Düzenleme, çifte vatandaşların üst düzey diplomat olmasının önünü açıyor. Söz konusu düzenleme birçok kesim tarafından olumlu karşılanırken, bazı kesimler konuya eleştirel yaklaşıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri