Süperplastiklik, bir malzemenin belli sıcaklık ve deformasyon hızlarında boyun vermeksizin çok fazla şekil değiştirebilme özelliğidir. Bu özellik, çok küçük tane boyutlarına sahip (genellikle 10 µm'den daha küçük) mekanik alaşımlarda da önemli bir deformasyon modelidir.
Metallerin katı halde kalıp olarak adlandırılan takımlar yardımıyla akma dayanımlarını aşan gerilmelere maruz bırakılarak plastik deformasyonla şeklinin kalıcı olarak değiştirilmesidir.
Metale, kalıplar aracılığı ile basma kuvveti uygulayarak oda sıcaklığında şekil verme işlemine “Soğuk Şekillendirme” denir.Soğuk şekillendirme üretim teknolojisinin tercih edilme nedenlerinin en başında, kompleks geometrilerde ürünlerin yüksek hızda diğer teknolojilere nazaran daha uygun maliyetlerde üretilebilmesidir.
Rekristalizasyon (Yeniden kristalleşme) sıcaklığı, metallerin yüksek bir sıcaklığa kadar ısıtılıp pekleşme olmaksızın şekillendirildiği sıcaklık değeridir. Bu sıcaklıkta metal mükemmel plastik malzeme gibi davranır ve yeni birim şekil değişimine uğramayan tanelerin oluşması sağlanır.
Benzeş (homojen) sıcaklığın 0.3 ile 0.5 aralığındaki çalışma sıcaklıklarında yapılan şekillendirme işlemleri ılık şekillendirme olarak isimlendirilir. Pekleşme etkisinin soğuktaki kadar hissedilmeyip sünekliğin de soğuktakinden daha yüksek olduğu işlemlerdir. kapsar.
İlgili 31 soru bulundu
Akma noktası uzaması boyunca şekil değiştirmiş bölgeler ile değiştirmemiş bölgeler arasında, “Lüders bandı” olarak adlandırılan deformasyon çizgileri oluşur. Oluşan lüders bantları, yüzeyde istenmeyen “timsah derisi” görünümlü yüzey hatalarına sebep olurlar.
Malzemelerin deformasyonu sırasında akma davranışının gelişim göstermesi pekleşme davranışı olarak adlandırılır.
Malzemenin kalıcı şekillendirme işleminin yapıldığı yöntem, plastik şekil değiştirme yöntemidir. Bu yöntemde, şekil değiştirme yeteneğine sahip sünek malzemelere akma mukavemeti üzerinde bir kuvvet uygulanarak, üretilmek istenen parçanın şekline sahip kalıp ve zımba arasında şekillendirme işlemi gerçekleştirilir.
Karbon, çeliğin akma ve çekme mukavemetini artırır, yüzde uzamayı, şekillenebilirliği ve kaynak kabiliyetini azaltır. İşlenebilirliğin ön planda olduğu çeliklerde karbon miktarı düşük tutulmalı, dayanım değerlerinin yüksek olması gerektiği durumlarda ise çeliğin karbon içeriği yüksek olmalıdır.
- eğrisinin tepe noktası (boyun verme) ile kopma noktası arasında kalan kısmıdır. Açıklama: Tepe noktasından (çekme dayanımı) sonra plastik kararsızlık başlar. Kesit bir bölgede hızla daralmaya başlar ve malzeme boyun (neck) verir.
Derin çekme, yassı bir metalik sacdan üç boyutlu derin bir kap elde etme yöntemidir. Sac levhalardan kalıp formuyla şekil verilerek silindirik şeklinde kaplar elde etmek için kullanılan yöntemlerin en önemlisi derin çekmedir.
Plastiklere şekiller, ısıtma ve çeşitli metotlarla kalıplara basmak suretiyle verilir. Bu maksatla otomatik plastik malzeme imal tezgahları yapılmıştır. Plastik dökümü üç ana metotla yapılır. Bunlar enjeksiyon dökümü, transfer dökümü ve sıkma-sıkıştırma (ekstrusyon) metotudur.
Plastik şekillendirme olarak da bilinmektedir. Malzemeler şekillendirme işleminden önce ısıtılmaz. Proses yaklaşık olarak oda sıcaklığında gerçekleştirilir. Haddeleme, ekstrüzyon, dövme, tel çekme ve saç şekillendirme gibi çeşitleri vardır.
Sıcak haddelenmiş çeliklerin daha hassas yüzey kalitesi elde etmek amacıyla kesitlerinin daha küçük bir kalıptan geçirilerek, kesitinin küçültülüp, malzemenin boyunun uzaması şeklinde uygulanan talaşsız şekillendirme ya da bir diğer deyişle soğuk deformasyon yöntemidir.
Yük altında şekil değişimi olması halinde ve yük kaldırıldığı zaman bu şekil değişiminin korunması durumunda plastik deformasyon meydana gelmektedir. Plastik deformasyon malzemenin kalıcı şekil değişimi olarak da bilinir.
Ilık Şekillendirme:
Benzeş sıcaklığın 0.3 ile 0.5 aralığındaki çalışma sıcaklıklarında yapılan şekillendirme işlemleri ılık şekillendirme olarak isimlendirilir.
Çeliğe su vermek hızla soğumasını sağlar ve bu da içindeki alaşımın sertleşmesine neden olur.
Ancak, genel olarak, martenzitik ve austenitik paslanmaz çelikler sertleştirilebilir. Martenzitik paslanmaz çelikler, sertleştirme için daha uygun olabilir çünkü yüksek sertliğe ve aşınma direncine sahip olma eğilimindedirler.
Bor (B) Bor, sünekliği olumsuz bir şekilde etkilemeden çeliğin sertleşebilirliğini arttırabilen bir element. Özellikle düşük karbonlu çeliklerde etkisi daha belirgin bir şekilde görülen borun, %0,0005 ila %0,003 gibi oldukça düşük miktarlarda ilave edilmesi, bu etkinin ortaya çıkabilmesi için yeterli geliyor.
Yeni yapılan dövmeler, işlem tamamlandığı anda özel bir solüsyonla temizlenip streç filme sarılır. Bunun sebebi dövmeyi birkaç saat toz, kıyafet sürtünmesi ya da darbe gibi dış etkilerden korumaktır.
Özellikle Diyanet'in açıklamasına göre; cildin üstünde bir tabaka oluşturmayan dövmeler gusle ve abdeste mani olmamaktadır.
Kalıcı olan Allah'ın yaratmasını değiştirdiği için haramdır. Geçici olan ise mübahtır. Dövme iğnelerle deri altına renkli maddeler koyularak cildin rengini değiştirmekle olur. Kına ise bu konuya girmez.
Oluşan gerilme akma dayanımı noktasında kalırsa ya da artmaya devam ederse, çelik üzerinde şekil değiştirme ve kalıcı etkiler meydana gelmeye başlar. Bu durumda malzeme üzerinde kalıcı olan etkiler hızlı bir şekilde oluşmaya başlar ve daha sonra plastik davranış bölgesine geçiş yapar.
Üst akma noktası, çekme gerilimi altındaki bir malzemede kalıcı plastik deformasyonun oluşmadığı gerilimi gösterir. Malzeme deforme olur, ancak çekme gerilimini bıraktıktan sonra orijinal şekline geri döner.
Sayısal olarak, rezilyans modülü tek eksenli çekme gerilmesi uygulanmış bir numune için, tanımlanmış akma noktasına kadar mühendislik gerilmesi-birim şekil değişimi eğrisinin altında kalan alandır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri