a) Adapte (başlangıç) bebek mamaları: Anne sütünün yeterli olmadığı durumlarda sağlıklı bir bebeğin yaşamının ilk yılında gereksinim duyduğu toplam enerjiyi ve besin elementlerini karşılamak amacıyla tasarlanan mamalardır.
Başlangıç mamaları (1 numaralı formülalar): 0-6 aylık bebeklere verilir. Anne sütüne yakın özellik taşır. Yağ içeriği fazladır.
Keçi sütü bebek maması, anne sütünün besin değerine en yakın olan mama türüdür. Genellikle inek sütünden hazırlanan mamalar bebeklere verilmektedir. Ancak araştırmalar gösteriyor ki; keçi sütü anne sütüne daha yakın özellikler taşır. Bebekler için keçi sütü maması önerilebilir.
Bebek devam sütleri ve mamalarda, 1 ve 2 numaralı seçenekler tercih edilebilir. Doğumdan sonra ilk 6 ay 1 numaralı mama ve devam sütleri tercih edilirken, 6. aydan sonra farklı devam sütü ve mama kullanılır.
Paketin ağzını açtıktan sonra, bir ay içerisinde mamanın tüketilmesini öneririz.
İlgili 37 soru bulundu
Anne sütü ile beslenemeyen bebekler için ise doktorun bilgisi dahilinde mama kullanımına başlanabilir. 0-1 aylık bebekler için önerilen mama miktarı 60-120 ml ve beslenme sıklığı ise günde 6-8 kez olacak şekildedir.
Biberonda kalan mamalar ise hemen atılmalı ve bir kez başlamış bir mama öğünü tekrar kullanılmamalıdır. Bebeğinizin sağlığı için taze ve temiz mamalar kullanmaya dikkat ederek, onun sağlıklı gelişimine katkıda bulunabilirsiniz.
Günümüzde bebeklerin doğumdan itibaren ilk altı ay boyunca yalnız anne sütü ile beslenmesi ve bu süre içinde su dahil hiç bir ek besin verilmemesi önerilmektedir. Ek gıdalara sadece anne sütü ile beslenen bebeklerde 6. Aydan sonra anne sütü ile birlikte mama ile beslenen bebeklerde 4. Aydan itibaren başlanabilir.
Hem emzirip hem mama vermek, öncelikle anneleri, bebekleri daha fazla gıda aldığı için psikolojik olarak rahatlatan bir durum. Bu rahatlık hissinin yanı sıra, 6 aydan sonra bebeklerin farklı gıdalara olan ihtiyacı başladığı için kademeli olarak tercih ediliyor.
Emzirirken Mama Vermek Doğru mu? Neyin doğru neyin yanlış olacağına ancak hekim karar verebilir. Ancak bebeğiniz emiyorsa, sütünüz geliyorsa ve herhangi bir sağlık sorunu veya emzirmeye engel bir durum yoksa emzirirken mama vermek önerilmez.
Doğumdan birkaç gün sonra, 24 saatlik süreçte 6'dan daha az idrarını yapar. İdrar rengi koyu sarıdır. İlk haftadan sonra deri rengi daha sararır ve yetersiz sıvı aldığı için derisi kırışmaya başlar. Göğüslerini emzirme sonrası yumuşak hissetmezsin.
Hipp organik devam sütü anne sütüne çok yakın içeriğe sahip bir gıda ürünüdür. Sadece sağlıklı mineral ve vitaminlerle desteklenen Hipp sıvı devam sütü bebeklerinizin severek tüketebileceği, iştahlarını açan bir gıdadır.
Bu dönemde bebekler 24 saat içinde ortalama 8 kez emerler. Formül mama alan bebeklerde beslenme aralığı 4 saat gibi daha uzun olabilir. Emzirme süresi yaklaşık 10 dakikadır. Formül mama alan bebekler ise bir beslenmede 180-210 ml mama alabilirler.
Yenidoğan bebeklere uygun mamanın hazırlanışı şöyledir: 30 cc kaynamış ılınmış temiz içme suyuna 1 ölçek, 60 cc suya ise 2 ölçek mama koyup karıştırarak hazırlayabilirsiniz. Ortalama 2-3 saatte bir mama vererek bebeğinizi besleyebilirsiniz.
Kaşık Maması Bebeğinize Vereceğiniz En Sağlıklı Ek Gıda
Gelişmekte olan sindirim sistemine zarar vermemek adına ilk 6 ay sadece anne sütü ya da anne sütü yokluğunda devam sütü ile beslenmesi önerilen bebekler, bazen doktor tavsiyesi ile 4. aydan itibaren ek gıda alıştırmalarına başlayabilir.
Bebeğin Doymadığını Düşündüren Durumlar
Bunlar arasından öne çıkanlar; bebeğin emme isteğini sıklıkla tekrarlaması, emme süresini ya kısa ya uzun tutması, parmağını emmesi veyahut ağlamasıdır.
Mama mutlaka ılık olmalıdır, soğuk mama gaza sebep olabilir.
Siz ve bebeğiniz istediği sürece anne sütü. * Bebeğinizin gelişimine göre 4.aydan daha sonar ve 6.aydan önce olmak üzere ek gıdaya geçiş yapabilirsiniz.
Annenin doğumdan sonraki ilk 3-4 gün boyunca ürettiği süt, kolostrumdur, kıvamı koyu rengi sarı gibidir. 4'üncü günden sonra gelen süt, olgun süttür. Sütün miktarı da artar, göğüsler dolu, sert ve ağır hissedilir. Bu süreç ''sütün gelmesi' olarak bilinir.
Özellikle ilk günlerde ve haftalarda ne kadar çok ve sık süt sağarsanız, sütünüz o kadar artabilir ve bu sayede uzun vadede süt tedariği de sağlamanız kolaylaşabilir. Bebeğinizin ihtiyacından fazla sütünüz varsa, dondurucunuzda 3 ay süre ile sütünüzü saklayabileceğinizi unutmayın.
Anne sütünün bebek dünyaya gelir gelmez verilmesi gerektiğine işaret eden uzmanlar, 1-2 gün memeden süt gelmese bile bebeğe mama verilmemesi gerektiği uyarısında bulunuyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Kösecik, anne sütünün özelliklerini anlatırken, "Anne sütü en doğal ve taze besin kaynağıdır.
Dondurulmuş süt bir biberon ısıtıcıda (böylece sütün kalitesi korunur), buzdolabında, musluk suyu altında veya sıcak su dolu bir kabın içinde çözdürülebilir. Sütü çözdürdükten sonra tekrar dondurmayın. Biberon ısıtıcıya erişiminiz yoksa biberonu sıcak su dolu bir kaba koyarak da sütü ısıtabilirsiniz.
Aptamil 1 Bebek Sütü'nü açıldıktan sonra 4 hafta içinde tüketiniz. Hazırlanmış Aptamil 1 Bebek Sütü'nü mikrodalga fırında ısıtmayınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri