'Sayısal değeri ile birimi verildiği zaman, büyüklüğü hakkında yeterli bilgiye sahip olduğumuz büyüklüklere skaler büyüklükler denir. ' Büyüklüğü (sayısal değeri), başlangıç noktası, doğrultusu ve yönü ile ifade edilen büyüklüklere vektörel büyüklük denir. '
✓ Vektörün 4 elemanı vardır. 1.Uygulama Noktası: Vektörel büyüklüğün başlangıç noktası denir.
Fizikte, büyüklüğü (şiddeti ya da uzunluğu) ve yönü olan büyüklüklere (niceliklere) vektörel büyüklük denir. Skaler büyüklükler sadece bir sayı ile ifade edilebilirken, vektörler sayının yanında başlangıç (uygulama) noktası, doğrultu ve yön bilgisi içerir. Örneğin, kuvvet vektördür.
Skaler Kavramı
En basit haliyle skaler bir nicelik, sadece büyüklüğü olan, yönü olmayan bir niceliktir. Buna verilen en basit örnek genellikle sıcaklıktır. Bunun yanında kütle, hacim, sürat (hız değil!) ve elektrik yükü de skaler niceliklerdir.
Konum, hız, ivme, açısal hız, manyetik alan, elektriksel alan vektörel büyüklüklere örnek verilebilir. Sürat, hacim, genleşme katsayısı, yüzey alanı, ışık şiddeti, akım şiddeti, özkütle skaler büyüklük olarak ifade edilebilir.
İlgili 31 soru bulundu
Konum vektörel bir büyüklüktür çünkü; belirli bir yönü ve doğrultusu vardır. Birimi ise uzunluk birimi olan metredir.
Konum Vektörü: Bir cismin bulunduğu noktaya başlangıç noktasından (orijinden) çizilen ve yönü cismin bulunduğu noktaya doğru olan vektördür.
Sadece büyüklükleriyle ifade edilebilen fiziksel nicelikler skaler nicelikler ya da skaler büyüklük olarak adlandırılır. Kütle, sıcaklık, enerji, zaman, hacim, basınç, ısı, iş skaler büyüklüklerdir. Skaler niceliklerle bildiğimiz toplama, çıkarma, çarpma ve bölme işlemlerini basitçe yapabiliriz.
Elektriksel yük, belirli bir büyüklüğü olan ancak yönü veya doğrultusu olmayan bir yüklenmedir. Bu yüzden elektrik yükü vektörel değil skalerdir.
Basıncın yönünün olmamasından dolayı basınç skaler bir büyüklüktür. Basınç kuvveti ise vektörel bir büyüklüktür. Vektörel olmasının en önemli sebebi ise basınç kuvvetinin yönünün olmasından dolayıdır.
Yer değiştirme veya yerdeğişimi, hareket eden bir parçacığın konumundaki değişmedir. Parçacığın harekete başladığı konum (referans noktası) ile belirli bir zaman sonra bulunduğu konum arasında, son konum yönünde, doğrusal bir vektördür.
Fizikte yönü olan kavramlara vektörel denirken yönü olmayan kavramlara ise skaler denir. Kütlenin yönü yoktur buna karşın ağırlığın yönü vardır ve yerçekimine doğrudur.
Sklaler sadece sayısal değer bildiren büyüklüklerdir. Örneğin üç adet kitap aldım derken üç sayısı kaç adet kitap aldığını belirttiğinden ötürü sklalerdir. Vektörel büyüklükler ise sayısal değere ek olarak yön de belirten büyüklüklerdir.
Skaler büyüklükler kütle, hacim, zaman, enerji, sıcaklık, sürat, basınç, ısıdır. Vektörel büyüklükler ise kuvvet, hız, ağırlık, konum, yer değiştirme, ivme, tork, elektrik alan ve manyetik alandır.
a) İki vektör arasındaki bir açıyı belirlemek için ve, b) Belirli bir çizgi boyunca bir vektörün uzantısını belirlemek için Skaler çarpım kullanılacaktır. º aralığında yer alır. Skaler çarpımı kullanarak bir çizgiye paralel ve dik bir vektörün bileşenlerini belirleyebilirsiniz.
Matematikte, nokta çarpım, sayıl çarpım veya skaler çarpım, değer olarak iki vektör alan ve sonuç olarak skaler bir değer döndüren işleme denir. b = [b1, b2, …, bn] şeklinde gösterilen a ve b vektörlerinin nokta çarpımı şu şekilde bulunur: a.b= (3 x -1) + (-2 x -4) + (5 x 2) = -3 + 8 + 10 = 15 sonucunu verir.
Sıcaklık, kütle, zaman, uzunluk, öz kütle, enerji skaler büyüklüklerdir. Vektörel Büyüklük: Yönü, doğrultusu ve değeri ile belirtilen büyüklüklere vektörel büyüklük denir.
Fizikte iş yapmanın hedefi enerji aktarımıdır. Kuvvet uygulayarak gerçekleştirilen enerji alış-verişine iş denir. Sistemin iş yapabilme kabiliyeti enerji olarak tanımlanabilir. Enerji skaler bir büyüklüktür.
Elektrik alanı skaler değil, vektörel bir büyüklüktür.
Vektörel ve skaler nicelikleri tanımlarsak: Vektör: Hem sayısal (büyüklük) hem de yön özelliğine sahip olan fiziksel nicelik. Örneğin yer değiştirme, hız, ivme, momentum.
Skaler büyüklükler yalnızca bir sayıyla ve birimle yani şiddetle ifade edilebilir. Vektörel büyüklükler ise sayının ve birimin (şiddetin) yanında mutlaka doğrultu ve yön bilgisi de gerektirir; vektörel bir niceliğin hem şiddeti hem de yönü vardır.
İş: Sabit bir kuvvetin bir cisim üzerinde yaptığı iş, W, kuvvetin (F) yer değiştirme yönündeki bileşeni (Fcosθ) ile yer değiştirmenin (d) çarpımıdır. İş, skaler bir niceliktir.
Bir cismin yerini ancak cismin bir referans noktasına göre mesafesi ve yönüyle belirleyebiliriz. Konum vektörel bir büyüklüktür, bu nedenle hem büyüklüğü (uzunluğu) hem de yönü olmak zorundadır.
Bir boyutta harekette konum için genellikle "x" harfi kullanılır (bir diğer sık kullanılan alternatif "r" harfidir). Örneğin x=50metre diyerek, başlangıçtan (ya da orijinden) 50 metre ötede olduğunu ifade edebiliriz.
Frekans, hismin bir saniyede yaptığı salınım sayısını belirtir ve F sembolüyle gösterilir. Birimi ise s-1 ya da Hertz (Hz) olarak kabul edilir. Uzanım, cismin denge noktasından uzaklığını belirtir ve x sembolüyle gösterilir. Genlik, uzanımın gelebileceği maksimum seviyeyi belirtir ve r sembolüyle gösterilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri