İrmik, ki makarnanın ham maddesidir, durum buğdayı denen özel bir buğdaydan yapılır. Durum buğdayı protein açısından diğer buğday türlerine göre çok daha zengin bir buğday türüdür. İrmik, beyaz ekmeğe ya da beyaz pirince göre besleyici değeri daha yüksek bir karbonhidrattır.
İrmik veya una yumurta eklenerek elde edilen kuru hamurdan yapılan yemeğe makarna denir.
*İrmik unu makarnalık buğdaydan öğütülen bir un çeşididir. Genelde makarna yapmak için kullanılır fakat az bilinen başka kullanım alanları da vardır. Ekmek ve pizza gibi ürünlere irmik unu eklemek diğer unlara göre daha kalın ve gevrek olmalarını sağlar.
Erişte Yapılışı :
Derin bir kaba yumurtaları kırın. Üzerine irmik, süt ve tuz ekleyip, eliniz ile karıştırın. Daha sonra azar azar unu ekleyip, ele yapışmayan kulak memesinden biraz sert bir hamur elde edene kadar yoğurun.
Un ve irmiği geniş bir kasede harmanlayın. Ortasını çukurlaştırıp yumurta, yumurta sarıları, su ve zeytinyağını ilave edip hamur toparlanıncaya kadar yoğurun. Hamuru streç filme sarıp buzdolabında 3-4 saat dinlendirin. Dinlenen hamuru 4 eşit bezeye ayırın ve bir merdane yardımıyla ince açın.
İlgili 32 soru bulundu
2. İrmik Unu İle Hazırlanan Hamurlar. İrmik unu ya da diğer ismiyle durum buğdayı unu, İtalyan mutfağının ve makarna imalatının çok önemli bir parçasıdır.
1 litre (5 su bardağı) suyu kaynatın, ardından içerisine 1 tatlı kaşığı tuz ve 1 tatlı kaşığı sıvı yağ atıp iyice karıştırın. Tuz ve yağ iyice karıştıktan sonra 1 paket makarnayı tencereye dökün. Pişirdiğiniz makarnanın kalınlığına göre 10-15 dakika arasında makarnayı kaynatın.
Haşlanan eriştenin birbirine yapışmaması için sudan geçirilmelidir. Erişteyi iyi bir şekilde değerlendirmek için yoğurt gibi yan malzemeler tercih edilebilmektedir.
tek bir tane fark vardır o da boyuttur. buğdayın farklı değirmenlerde öğütülmesiyle elde edilir hepsi. farkları sadece boyut farkı değildir.
İrmiğin içerisinde bulunan potasyum kalp ve böbrek için önemli olan elektrolitlerin yeterli miktarda kalmasına yarar sağlar. Yapısında bulunan magnezyum sayesinde kalp kasları daha sağlıklı çalışır. Kan dolaşımını düzenleyerek daha sağlıklı olmamıza destek olur. İrmik, E ve B vitaminleri açısından zengindir.
Semolina unu bilinen irmik gibi görünmektedir fakat irmikten farklı olarak iki kez öğütülmüş durum buğdayı irmiğinden oluşur. İtalyan makarnalarında ve pizza hamurlarında da semolina unu kullanılmaktadır.
Makarnanın içerisinde bulunan gluten miktarı çok yüksektir. Makarna aynı zamanda pek çok bitkisel protein de içerir. Makarnanın yüzde 80'i karbonhidrattan oluşur. Ayrıca geriye kalan yüzde 20'lik kısım ise protein ve yüzde 5'lik kısın yağ içerir.
İrmik durum buğdayının öğütülüp elenmesiyle elde edilen bir besin maddesidir. İrmik tanecikleri 125-140 mikrometre büyüklüğünde, sarı renkte, parlak ve köşelidir. Irmik yapımında genellikle sert buğday kullanılır.
Taze makarna hamuru yapımında mutlaka yumurta kullanılır. Ortaya çıkan hamur daha doyurucu, besleyicidir. Kuru makarna durum buğdayı veya irmikle yapılırken taze makarnada 'İtalyan tipi 00' diye adlandırılan ince un çeşidi kullanılır.
Suyla yapılan bütün hamurlar, daha yumuşak daha kırılgandırlar. Ancak erişte, makarna gibi uzun süre saklanacak, kaynar suyun içinde pişirelecek tariflerde yani daha dayanıklı ve sert olması özellikle istenen hamurlar için vazgeçilmez unsurlardan biri de su yerine ölçüsü kadar süt ilave edilmesidir.
Hamurunuz hazır olduktan sonra üzerini streçle örtüp yarım saat dinlendirin. Eğer makarna makineniz varsa hamurunuzu eşit parçalara bölüp makinenizden ince bir hamur elde edene kadar 5-6 kez geçirerek açın. Makineniz yoksa açabileceğiniz kadar hamur parçası alıp unladığınız yüzeyde merdane yardımıyla açın.
Makarnanın miktarı farketmez, makarna haşlarken mutlaka geniş bir tencere kullanmaya özen gösterin. Makarna haşlarken dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise su kullanımı. Mutlaka bolca su ilave edin ve suyun fokur fokur kaynamasına özen gösterin. Sıcak su değil, oda sıcaklığında su ilave edip kaynamaya bırakın.
Makarnayı suya çok erken atıyorsunuz
Günün sonunda tabaklara koyduğunuz makarna eğer yapış yapış ve pişmemişse bunun tek bir sebebi var: Sabırsız olup makarnayı henüz tam olarak kaynamamış suya atmanız. Dolayısıyla makarnayı eklemeden önce suyun kaynama noktasına ulaştığından ve fokurdamaya başladığından emin olun.
Makarna malzemeler:
8 su bardağı su. 1 silme yemek kaşığı tuz. 250 gr. makarna(250gr.lık paket veya 500gr.lık paketlerde yarım paket) Yarım fincandan biraz fazla sıvı yağ (En sağlıklısı zeytinyağıdır ama bazıları makarnada kokusunu sevmez, tadını sevdiğiniz başka bir sıvı yağ da kullanabilirsiniz.)
Suyunuz artık mümkün olduğunca sıcak. 4- Asla altını kısmayın: Suyun sıcaklığını kaynama noktasında tutmalısınız. Böylece makarna daha hızlı pişer ve al dente sonuç elde etmenin tek yolu budur. Ocağı kıstığınız anda makarnanızın hamur olmasına neden olursunuz.
Makarna pişirirken yapışmaması için 2-3 yemek kaşığı sıvıyağ ya da zeytinyağı ekleyebilirsiniz. Tencere uygun olmazsa ya da su az gelirse kurtarıcı olacaktır. Her marka ve her çeşit makarnanın pişme süresi farklıdır. Bu nedenle mutlaka paketin arkasındaki pişme süresine uyun.
İsmini ev eriştesi olarak da bildiğimiz ev makarnasının yapımı için aslında sadece her zaman elinizin altında bulunan temel malzemelere ihtiyacınız var. Bu malzemeler un, taze yumurta, sızma zeytinyağı, süt ve arzunuza göre tuzdur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri