Yasemin ve basmati pirinci ile pilav yapılırken pirinçler önceden suda bekletilmez ve kavrularak pişirilmez. Çünkü bu iki türün nişasta oranları baldo pirince kıyasla çok daha düşüktür ve suda bekletilmeye ihtiyaç duymazlar.
Basmati pirincini kavurularak değil de kaynayan yağlı suya bırakılarak yani salma yöntemi kullanılarak hatta farklı yörelerde direk haşlandıktan sonra yağlanıp demlenmeye bırakılan bir pirinç türü. Farklı türlerde pirinç farklı oranlarda su çekiyor.
Himalaya Dağları'nın karlı suları ile beslenen bir pirinç türü olan basmati pirinci, bilinen pirinç türlerinden daha uzun ve daha büyüktür. Yarı mat, yarı saydam bir rengi bulunan pirinç kendinden aromalı pirinç türleri arasında yer alır. Zaten basmati kelimesi de Sanskritçede “parfüm, parfümlü” anlamlarına gelir.
Basmati Pirinci
Diğer pirinç türleri ile karşılaştırıldığında daha ince ve uzun bir görünüme sahip. Baldo pirincin aksine basmati pirincinin kendine has bir aroması var. Zaten basmati sözcüğü de Sanskritçede “kokulu, parfümlü” anlamına geliyor.
Basmati pirinç, nişasta içermediğinden dolayı pişirmeden önce ıslatmaya gerek yoktur. Diğer pirinç kullananların alışkın olduğu pirinci su da bekletme dönemi basmati pirinçle taşınınca kapandı. Nişasta oranı bulunmayan basmati pirinci suda bekletmeye gerek yoktur.
İlgili 19 soru bulundu
Basmati Pirinç Pilavı Tarifi Nasıl Yapılır? Tereyağı ve sıvı yağı tenceremize koyup, ısıtıyoruz. Sonrasında pirincimizi ekleyip, 2-3 dakika orta ateşte kavuruyoruz. Kavrulan pirinçlerimize sıcak suyumuzu ekleyip, tuzunu ilave ediyoruz.
Pirinç suyun yüzeyine çıkarsa, dikkatli olun bu pirinç büyük ihtimalle sahte. Ateş testi: Biraz pirinci çakmak ya da kibritle yakmayı deneyin. Eğer birden alev alırsa, bilin ki sahtedir. Havan testi: Havan ya da tokmak yardımıyla ezdiğiniz pirinç taneleri beyaz bir toz haline gelirse ortada bir sorun yok.
Nişasta içerikli bir karbonhidrat kaynağıdır. Hem karbonhidrat kaynağı olması hem de düşük glisemik indeksi vardır. Sporcu diyetlerinde ve şeker hastaları diyetlerinde tavsiye edilir. Glisemik indeksi düşük gıdalar tüketmek kronik hastalıklardan korunmanın yollarından biridir.
Basmati diğer pirinçlere göre daha çok su çektiği için ölçüler normal sütlaçlara göre farklı. Bu arada aynı pirinç ile pilav da yapıp pirinç pilavı isteğinizi bastırabilirsiniz. Öncelikle sütümüzün içine pirinçimizi dökerek arada karıştıra karıştıra sütü kaynatıyoruz. Dikkat edin taşmasın.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Hangi pirinç Kavrulmaz? Yasemin ve basmati pirinci ile pilav yapılırken pirinçler önceden suda bekletilmez ve kavrularak pişirilmez. Çünkü bu iki türün nişasta oranları baldo pirince kıyasla çok daha düşüktür ve suda bekletilmeye ihtiyaç duymazlar.
Şeker oranı en düşük seviyede olan pirinç türüdür. Besin değerleri dikkate alındığında sağlıklı kilo alıp vermek isteyenlerin tüketmesi gereken bir pirinçtir.
Basmati ve siyah pirinçte şeker sıfır. Biz şeker hastalarına basmati pirinci rahat bir şekilde önerebiliyoruz. Şeker sıfır olduğundan dolayı insülin kullanan şeker hastaları dahi bunu tüketmeleri halinde şekerleri hiç artmıyor.
zarrin İran 'ın en pirincidir.Aromatik bir tada sahip olan basmati pirincinin ana vatanı Hindistan olarak bilinir. Hindistan ve Pakistan 'da yetişmektedir. Orta Asya ülkelerinde ve Hindistan'da en çok tüketilen pirinç çeşidi olarak bilinir. Dünya mutfağında da oldukça sık tercih edilen kaliteli bir pirinçtir.
Basmati pirinci gluten içermediğinden diğer pirinçler gibi şişkinlik ve ödem yapmaz. Nişasta oranının az olmasından dolayı kolay sindirilir ve şişkinlik yapmaz. Diğer pirinçler gibi basit karbonhidratlar içermez bu yüzden sağlılıklıdır ve enerji verir. Basmati pirincinde magnezyum ve demir bulunmaktadır.
Ülkemizde pirinçte arsenik durumu rapor edilmedi. Fakat uluslararası raporlara bakacak olursak kahverengi pirincin arsenik içeriği yüksek, basmati ve yaseminli de ise arsenik yok denecek kadar az.
Genel olarak esmer pirinç, beyaz pirinçten daha sağlıklıdır. Öğütme işlemi, beyaz pirincin sağlık yararlarının çoğunu ortadan kaldırır. Esmer pirinç bir tam tahıldır ve daha önemli vitaminlere sahiptir. Aynı zamanda bir lif kaynağıdır.
Aromalı pirinçler arasında yer alan basmati birçok kullanıcının öncelikli tercihlerinden biridir. Pakistan ve Hindistan ülkelerindeki Himalaya yamaçlarında yetişen pirinçlerin Türkiye'de yetiştirilmesi mümkün değildir.
Yasemin pirincine, esans olarak daha yoğun olması ve yasemin çiçeği gibi kokmasından dolayı kokulu pirinç de denmektedir. Basmati pirincinin en önemli farkı ise pişerken kendi boyutunun iki katına çıkabilen bir tür olmasıdır. Bu iki pirinç de ülkemizde en çok tüketilen pirinç türü olan baldoya kıyasla daha sağlıklıdır.
Basmati pirincinin içerisinde nişasta ve en önemlisi gluten içermez. Basmati pirincinde gluten olmadığından Çölyak hastalarınca çok sık tercih edilir.
Ana vatanı Hindistan'ın Punjab eyaleti olan basmati pirinç, Himalaya Dağları'nın eteklerinde yetişiyor. Himalaya Dağları'nın karlı sularından besleniyor. Pakistan ve Kuzey Hindistan gibi ılıman ve sulak ülkelerde yetişen basmati ithal ediliyor.
Basmati pirinç, jasmin pirincine benzer ve az nişastalı ve hafif kokuludur. Basmati pirinç, diğer pirinç çeşitlerine göre suyu fazla çeker.
1 su bardağı basmati pirinç 1,5 su bardağı su.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri