Düşük şeker oranlı, besleyicilik açısından yüksek değerlere sahip, lezzet ve koku bakımından tatmin edici, lif ve mineral zengini, GDO'suz Basmati pirincimiz.
Gümrüklerde yakalandığı belirtilen pirince GDO bulaşmasının mümkün olmadığını ifade eden Yardımcı, "Genetiği değiştirilmiş soyanın geni pirince geçip pirinci genetiği değiştirilmiş hale getirmiyor. Böyle bir şey yok.
GDO'lu pirinç demek yapısı değiştirilmiş pirinç demektir. Konuyu bilen sağlık uzmanlarının açıklamalarına gören GDO'lu pirinçlerde, kanserojen özelliği olan ağır metal elementlerden kadmiyum maddesi var. Bu madde GDO'lu pirinçlerde, doğal pirinçte bulunandan 35 kat daha fazla.
Ülkemizde pirinçte arsenik durumu rapor edilmedi. Fakat uluslararası raporlara bakacak olursak kahverengi pirincin arsenik içeriği yüksek, basmati ve yaseminli de ise arsenik yok denecek kadar az.
İTHAL PİRİNÇLERE GDO BULAŞMIŞ!
Her üç firmanın ürünü TÜBİTAK ve İTÜ tarafından analiz edilmiş. İlgi raporlarında GDO'ya rastlandığı belirtiliyor. Sonuç olarak uzmanlar günümüzde marketten alınacak markalı pirinçlerde bile artık GDO'ya rastlamanın mümkün olduğu görüşünde birleşiyor.
İlgili 38 soru bulundu
Söz konusu raporun sonucunda; Duru Osmancık Pirinç ve Duru Baldo Pirinç'te GDO tespit edilmemiştir.
Ülkemizde tarımsal üretimde genetiği değiştirilmiş tohum kullanımı yasaktır.
Basmati pirinci gluten içermez.
Bu yüzden diğer pirinç türlerine göre hem daha sağlıklıdır hem de alerjen etkisi bulunmaz. Çölyak hastaları ve gluten intoleransı bulunanlar tüketebilir.
Diğer pirinçlere oranla beş kat daha fazla E vitamini bulunur. Üç kat daha fazla magnezyum, iki kat daha fazla lif bulunmaktadır. Basmati pirinç besin değerleri açısından diğer pirinçlerden çok daha fazla sağlıklıdır. Basmati pirinçler pişirildiklerinde bu besin değerinden hiçbir şey kaybetmezler.
Pirinç suyun yüzeyine çıkarsa, dikkatli olun bu pirinç büyük ihtimalle sahte. Ateş testi: Biraz pirinci çakmak ya da kibritle yakmayı deneyin. Eğer birden alev alırsa, bilin ki sahtedir. Havan testi: Havan ya da tokmak yardımıyla ezdiğiniz pirinç taneleri beyaz bir toz haline gelirse ortada bir sorun yok.
Bir canlının gen diziliminin değiştirilmesi ya da ona kendi doğasında bulunmayan bambaşka bir karakter kazandırılması yoluyla elde edilen canlı organizmalara “Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar”, kısaca GDO adı verilir.
Bir kere aktarılan gen haramsa kesinlikle o GDO'lu gıda haramdır.
GDO'ların bugün için alerji dışında kanıtlanmış bir yan etkisi bulunmadığı gibi yine yaygın inancın aksine, bu ürünlerin kanser yaptığını gösteren herhangi bir çalışma bulunmamaktadır.
GDO'lu ürünlerin yüzde 99'u soya, mısır, pamuk ve kanoladan oluşmaktadır. Bunların dışında domates, patates, pirinç, buğday, bal kabağı, ayçiçeği, tütün ve şeker pancarı gibi bitkiler de GDO'lu olarak üretilmektedir. Ahududu, karpuz, biber, kavun, ananas gibi ürünlerde ise çalışmalar devam etmektedir.
GDO üretimi, dayanıklı böcek ve yabani bitki türleri yaratır. Bu türlerin varlığı ekosisteme ve tarıma büyük tehdit oluşturur. GDO'lar tozlaşma yoluyla doğal türlere bulaşarak biyoçeşitliliğe zarar verir. Zehir salgılayan GDO'lar, kelebekler gibi zararsız canlıların ölümüne neden olur.
Basmati Pirinci
Diğer pirinç türleri ile karşılaştırıldığında daha ince ve uzun bir görünüme sahip. Baldo pirincin aksine basmati pirincinin kendine has bir aroması var. Zaten basmati sözcüğü de Sanskritçede “kokulu, parfümlü” anlamına geliyor.
Genel olarak esmer pirinç, beyaz pirinçten daha sağlıklıdır. Öğütme işlemi, beyaz pirincin sağlık yararlarının çoğunu ortadan kaldırır. Esmer pirinç bir tam tahıldır ve daha önemli vitaminlere sahiptir. Aynı zamanda bir lif kaynağıdır.
Pirinçleri bol suyla yıkayıp süzün. Tereyağını tencerede eritip pirinçleri 10 dakika kadar yağda kavurun. Kavrulan pirinçlere suyu, et suyunu ve tuzu ekleyin. Kapağı kapalı halde pirinçler suyunu çekene kadar pişirin.
Tokluk hissi verdiği için diyetlerde tercih edilebilen basmati pirinci besin değerinin yüksek olması nedeniyle de tüketilebilir. 1 su bardağı basmati pirinci yaklaşık olarak 210 kcal'dir. Çok sık tüketmemek koşuluyla diyet öğünlerinize basmati pirinci alabilirsiniz.
- Basmati pirinci gluten içermez. Bu yüzden diğer pirinç türlerine göre hem daha sağlıklıdır hem de alerjen etkisi bulunmaz. Çölyak hastaları ve gluten intoleransı bulunanlar tüketebilir. - Basmati pirinç, düşük glisemik indeksi sayesinde kan şekerinin dengede tutulmasını sağlar.
Ana vatanı Hindistan'ın Punjab eyaleti olan basmati pirinç, Himalaya Dağları'nın eteklerinde yetişiyor. Himalaya Dağları'nın karlı sularından besleniyor. Pakistan ve Kuzey Hindistan gibi ılıman ve sulak ülkelerde yetişen basmati ithal ediliyor.
Öncelikle meyve ve sebzenizi alırken ürün koduna bakmalısınız. Beş haneli bu kod eğer 8 ile başlıyorsa bu ürün GDO'ya maruz kalmış demektir. Doğal yollarla yetiştirilen ve sağlıklı olan ürünlerin kodları ise 9 ile başlar.
"Mısır ve soya gibi bazı ürünlerde GDO var ama buğdayda yok. Çünkü buğday genetik yapısı gereği kendine özgü bir bitkidir.
Pirinç, patates, domates, buğday, kabak, balkabağı, ayçiçeği, yerfıstığı ve bazı balık türleri GDO'lu ürünler arasında yer alıyor. Muz, çilek, ahududu, anans, biber, kavun, karpuz, kiraz üzerinde de çalışmaların devam ettiği bildiriliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri