Yasemin pirincine, esans olarak daha yoğun olması ve yasemin çiçeği gibi kokmasından dolayı kokulu pirinç de denmektedir. Basmati pirincinin en önemli farkı ise pişerken kendi boyutunun iki katına çıkabilen bir tür olmasıdır. Bu iki pirinç de ülkemizde en çok tüketilen pirinç türü olan baldoya kıyasla daha sağlıklıdır.
Anavatanı Tayland olan jasmine pirinç, diğer adıyla yasemin pirinci; uzun, ince ve saydam tanelerden oluşuyor. Pirinç cinsleri arasından en yüksek karbonhidrat değerine sahip olan bu tür, hafif şekerli ve kendine özgü bir tada sahip. Özellikle Uzak Doğu ve Asya'da oldukça yaygın şekilde tüketiliyor.
Jasmin pirinç ve diğer tür beyaz pirinçler arasında besleyicilik açısından çok büyük ve belirgin bir fark yoktur. Bu tür pirincin tercih edilmesinin asıl sebebi genellikle hoş kokusu ve farklı lezzetidir. Yasemin pirin uzun ince yapısı sayesinde görüntüsü ile kolayca diğer tür pirinçlerden ayırt edilebilir.
Yasemin (Jasmin) Pirinç
Yasemin pirinci renklerine göre beyaz ve kahverengi olmak üzere iki farklı çeşidi bulunmaktadır. Yasemin pirinci diğer pirinçlere oranla daha fazla karbonhidrat içerdiğinden oldukça fazla enerji vermektedir. Bu yüzden sporcular tarafından oldukça fazla tercih edilmektedir.
Jasmine Pirinç diğer pirinçler gibi sade ve sebzeli pilavlarda ve salatalarda kullanılır. Püf Noktası: Jasmine pirinç diğer pirinç çeşitlerine göre suyu fazla çeker. Jasmine pirinçle pilav yaparken 1 ölçü pirinç ölçüsüne 2 ölçü su kullanınız. Pirincin daha beyaz olması için limon suyu damlatınız.
İlgili 29 soru bulundu
Yasemin pirincine, esans olarak daha yoğun olması ve yasemin çiçeği gibi kokmasından dolayı kokulu pirinç de denmektedir. Basmati pirincinin en önemli farkı ise pişerken kendi boyutunun iki katına çıkabilen bir tür olmasıdır. Bu iki pirinç de ülkemizde en çok tüketilen pirinç türü olan baldoya kıyasla daha sağlıklıdır.
Uzun ince yapıdaki bu pirinçlerden basmati pirincin taneleri daha uzun ve incedir. Bu iki tür dünyanın farklı bölgelerinde yetişirler. Yasmin pirinç basmatiye kıyasla daha kolay sindirilebilir yapıdadır. Ayrıca pişirme sonrası yasmin pirincin daha yapışkan bir yapıda olduğu bilinir.
- Buğdaygiller familyasının karbonhidrat değeri en yüksek üyesi olan jasmin pirinç, vücuda enerji sağlayarak güçlenmesine yardımcı olur. - Kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyucu etkiye sahiptir. Kolesterolü düşürmeye yardımcıdır. - Beyin fonksiyonlarının artırılmasını destekler.
Basmati pirinç kendine has güzel bir kokuya sahiptir. Ilıman bölgelerde yetişir ve kasım ve ocak ayları arasında hasat edilir. Basmati pirinci diğer pirinçlere oranla daha besleyici ve sağlıklıdır. Basmati pirincinin içinde nişasta ve en önemlisi gluten yoktur.
Dünya'da 5000'den fazla pirinç çeşidi olup Basmati pirinç; ekstra uzun ince tanecikleri, hoş aroması, iyi pişirme kalitesi, tatlı tadı, yumuşak dokusu, pişirmede boyuna uzayarak enine şişmemesi (standart pirince göre 1,5-2 kat daha uzar), düşük amiloz miktarı, orta jelleşme sıcaklığı gibi özellikleri ile en iyi ...
Yayla Gurme Basmati Pirinç 500 G - Migros.
Kokulu ve ince uzun Asya pirinci. Genelde, haşlanarak pişirilir, pilav veya İran pilavı yapılır.
Ana vatanı Hindistan'ın Punjab eyaleti olan basmati pirinç, Himalaya Dağları'nın eteklerinde yetişiyor. Himalaya Dağları'nın karlı sularından besleniyor. Pakistan ve Kuzey Hindistan gibi ılıman ve sulak ülkelerde yetişen basmati ithal ediliyor.
Basmati pirinci gluten içermez.
Bu yüzden diğer pirinç türlerine göre hem daha sağlıklıdır hem de alerjen etkisi bulunmaz. Çölyak hastaları ve gluten intoleransı bulunanlar tüketebilir.
Ülkemizde yetiştirilen en kaliteli Baldo pirinç olarak kabul görmesi ve lezzeti nedeni ile dünya pazarlarında da tercih edilmektedir. İri taneli olması ve pilavında iyi sonuç vermesi nedeni ile ülkemizde yarım asırdır ekilerek beğenilen ve en çok tercih edilen pirinç çeşididir.
Pirinç suyun yüzeyine çıkarsa, dikkatli olun bu pirinç büyük ihtimalle sahte. Ateş testi: Biraz pirinci çakmak ya da kibritle yakmayı deneyin. Eğer birden alev alırsa, bilin ki sahtedir. Havan testi: Havan ya da tokmak yardımıyla ezdiğiniz pirinç taneleri beyaz bir toz haline gelirse ortada bir sorun yok.
Genel olarak esmer pirinç, beyaz pirinçten daha sağlıklıdır. Öğütme işlemi, beyaz pirincin sağlık yararlarının çoğunu ortadan kaldırır. Esmer pirinç bir tam tahıldır ve daha önemli vitaminlere sahiptir. Aynı zamanda bir lif kaynağıdır.
Pirinci ayıklayın sıcak ve tuzlu suda 15 dakika bekletin, 2 – 3 su yıkayın ve süzün. Tencereye tereyağını ve zeytinyağı karıştırıp eritin, sıcak suyu ve tuzu da ekleyin. Pirinçleri ilave ederek karıştırın ve tencerenin kapağını kapatın. Pilavın üzeri göz göz oluncaya kadar orta ateşte pişirin.
Yasemin pirinç için gerek kokusu gerek aromatik, hafif şekerli tadı ile kullanımının sürekli yaygınlaştığı söylenebilir. Kendisine has ince uzun yapısı sebebiyle görsel anlamda yerli pirinçlerden ayrılan yasemin pirincinin anavatanı Tayland olarak kabul edilir.
İçindeki lif, gastrointestinal sistemi düzenler ve dışkıyı yumuşatır kısacası sindirime yardım eder. Yasemin pirincindeki vitaminler ve mineraller cildi rahatlatır, enerji verir ve bazı kanser türlerini önlemeye yardımcı olur. Ayrıca az yağlı ve sodyum içermeyen bir yiyecektir.
Basmati Pirincin normal pirince göre glisemik indeksi daha düşüktür. Orta glisemik indeksteki gıda grubundadır. Nişasta içerikli bir karbonhidrat kaynağıdır. Hem karbonhidrat kaynağı olması hem de düşük glisemik indeksi vardır.
1 su bardağı pirinci ılık suda 10 dakika kadar bekletip iyice yıkıyoruz.
Baldo pirinç, türlerine göre daha iri taneli bir pirinçtir. Kendine has bir kokusu olmayan bu pirinç mat renge sahiptir. Özellikle pilav yapımında kullanılan baldo pirinç, su çekme konusunda diğer türlere göre daha fazla su ister.
Himalaya Dağları'nın karlı sularından beslenen basmati pirincinin besin değeri ise oldukça yüksek. Şeker oranı hiç olmadığı için de şeker hastalarının vazgeçilmezleri arasında bulunuyor.
Glisemik indeksi düşük olan basmati pirincini özellikle diyabet hastalarına önerilmektedir. Basmati pirinci kanın pıhtılaşmasını önler ve aynı zamanda lif içeren bu piriç türü kalp sağlığını korur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri