Bugün, dergi yayınları, gazete, radyo, televizyon, internet, telefon ve bilgisayar gibi teknolojik araçlar, kitle iletişim araçları olarak kullanılmaktadır.
Basın ve Yayın Bölümü, haberlerin kaynaklarının teyit edilmesi ile başlayan, belirlenen kurallara göre hazırlanıp, içeriklerin okuyucuya ulaştırılmasına kadar tüm süreçlerde sorumluluk alacak yetkin personellerin yetiştirilmesini amaçlayan akademik bir disiplindir.
Günlük dilde basın, sadece belirli zaman aralıklarıyla yayımlanan gazete ve dergi gibi basılmış eserleri ifade etmekte kullanılmaktadır. Basın kavramının bu şekilde kullanımı, bu kavramın dar anlamını yansıtmaktadır[1].
Basın ve Yayın Bölümü, medya sektörü üzerine eğitim veren bir bölümdür. Bu bölümde eğitim alan kişiler, gazetecilik, televizyonculuk, radyoculuk, film yapımı, dijital medya, reklamcılık ve halkla ilişkiler gibi konular üzerine çalışırlar.
İlgili 39 soru bulundu
Basın-yayın (kitle iletişim araçları), günlük dilde radyo, televizyon, gazete, dergi gibi elektronik veya yazılı basın organlarını anlatmak için kullanılan bir terimdir. Tarihten gelen süreç içerisinde baktığımızda, toplumların aydınlanmasında, reaksiyon göstermesinde basının önemli bir rolü vardır.
Basın özgürlüğü, haber, fikir ve düşünceleri, çoğaltıcı araçlarla, serbestçe açıklayabilmek özgürlüğüdür. Bilgi ve düşünceleri serbest olarak toplayıp, yorum ve eleştiri yaparak çoğaltabilmek ve bunları serbest olarak yayımlayıp dağıtabilmek haklarını içerir.
Hareketli görüntü ile yayın yapan medya türlerine genel olarak görsel medya adı verilir. Televizyon ve sinema en yaygın görsel medya araçlarıdır.
Temelde il ve ilçeler olmak üzere, bölgesel konuları ele alan yerel basın, bilgilendirme görevini öncelikli olarak yerine getiren kitle iletişim araçlarıdır. Yerel basın, aynı zamanda demokratik süreçlerin ilk basamağı olan yerel yönetimlerin de- netlenmesinde öncü sorumluluğa sahiptir.
Fikir gazeteciliği, çeşitli isimlerle tanımlanmış bir kavramdır. Dünyanın her yerinde ciddi, içerikli, okuyucusuna belli düşünsel hedefler doğrultusunda hizmet götüren gazetecilik türü olarak nitelenmesine rağmen bazen fikir gazetesi, bazen kanaat gazetesi ya da kalite gazetecilik olarak adlandırılmaktadır.
Basın bürosu; basın yoluyla işlenen suçların soruşturmalarını yürütmek, basımcı tarafından getirilen her türlü yayını almak ve alındı belgesi vermek ,süreli yayınların çıkarılması için gerekli beyannameleri kontrol ve kabul etmek, incelemek ve müteakip işlemlerini yapmak ile görevlidir.
Basın işletmeleri sözlü ve yazılı basın işletmeleri olmak üzere iki gruba ayrılır. Yazılı basın işletmeleri gazete ve dergi işletmelerini, sözlü basın işletmeleri ise televizyon ve radyo işletmelerini kapsamaktadır.
Ulusal gazeteler ülke genelinde dağıtımı yapı- lan ve faaliyet alanları itibariyle, “Dünyanın ve ülkenin her tarafından, her türlü haberlere say- falarında yer veren ve çok geniş bir okur kitle- sine dağıtım yapılacak şekilde yayın yapan gazeteler (Bodur 1997: 29)” olarak tanımlan- maktadır.
Halkla ilişkiler alanında kullanılan yazılı araçlar, işletme gazetesi, dergi, broşür , el kitapçığı, bülten, yıllık raporlar, mektup, pul, kartvizit vb. araçlardır.
Telgraf, posta, telefon, faks, radyo, gazete, televizyon, uydu ve internet kitle iletişim araçlarına örnek olarak gösterilebilir. Geçmişte kitle iletişim araçları; radyo, telgraf ve faks gibi araçlarla sınırlıydı.
İlk kitle iletişim aracı, sadece okuma-yazma bilenlere hitap eden gazete olmuştur. Tarihi Eski Mısır'a kadar dayanan gazetenin amacı, insanlar arasındaki haberleşmeyi sağlamaktı. Johannes Gutenberg (1398–1468) tarafından 1450 yılında matbaanın bulunmasıyla, basılı haberleşmeye geçilmiş oldu.
Basın, milletin genel sesidir. Bir milleti aydınlatma ve uyarmada, bir millete gereksindiği fikrî gıdayı vermekte, özet olarak bir milletin mutluluk hedefi olan ortak doğrultuda yürümesini teminde, basın başlı başına bir kuvvet, bir okul, bir rehberdir.
Belli bir coğrafyada ve zamanda süreli ve periyodik olarak yayımlanan gazete, dergi, bülten vb. basılı yayınların bütünü.
Resmi ilanların adil bir şekilde süreli yayınlara dağıtılması amacıyla kurulan Basın İlan Kurumu, bugüne kadar fikir ve içerik farkı gözetmeksizin yürüttüğü aracılık hizmetini başarıyla sürdürmüştür.
Halka İlişkiler (PR) sektörünün vazgeçilmez bir aracı olan basın bülteni, gazetelere, dergilere, internet medyasına, televizyon kanallarına ve bu mecralarda görevli basın mensuplarına gönderilir. Basın bültenleri ayrıca basın açıklaması, basın bildirisi ve haber bülteni olarak da isimlendirilebilir.
Basın Yayın Editörü maaşları kıdem ve çalışılan kuruma göre değişiklik gösterebilmektedir. 2023 yılı itibari ile 8 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Basın Yayın Editörü maaşları 15030 TL'dir. En düşük Basın Yayın Editörü maaşı 12020 TL iken, en yüksek Basın Yayın Editörü maaşı 18570 TL'dir.
Madde 26 – Herkes, düşünce ve kanaatlerini söz, yazı, resim veya başka yollarla tek başına veya toplu olarak açıklama ve yayma hakkına sahiptir. Bu hürriyet Resmî makamların müdahalesi olmaksızın haber veya fikir almak ya da vermek serbestliğini de kapsar.
Hak nedir ? İnsanların herhangi bir işi yapma yetkisine hak denir. Özgürlük nedir? İnsanların hiçbir insana zarar vermeden dilediği her şeyi yapabilmesine özgürlük denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri