2- Açık hava basıncı: Sıvı yüzeyine etki eden açık hava basıncı (Po) arttıkça sıvının kaynama noktası yükselir.
Kaynama olayı yalnızca sıvılara özgü olup, sıvıdaki moleküllerin sıvıdan kopmasıyla mümkün olur. Basınç altındaki sıvılar üzerlerine etki ettikleri kuvvetten ötürü birbirleriyle etkileşim kurmaya zorlandırılırlar. Bu sebeple basınç artarsa moleküller daha zor kopacağından kaynama noktası artmış olur.
Su deniz seviyesinde yani atmosfer basıncının 1 atm olduğu durumda 100°C'de kaynar. Deniz seviyesinden daha yükseğe çıkıldığında ise atmosfer basıncı azalır. Bu durumda suyun buhar basıncı daha düşük sıcaklıklarda dış basınca eşitlenir. Böylece suyu 100°C'den daha düşük sıcaklıkta kaynatmış oluruz.
Suyun yüksek basınç altında kaynama noktası artar.
Eğer kaynama noktasını azaltmak istiyorsak hava basıncını azaltmamız gerekir. 50°C olan suyu şırınga ile çekersek kaynadığını görürüz. Hava basıncını azalttıkça suyun kaynama noktası da düşer.
Dolayısıyla bir sıvının kaynama noktası dış basınca bağlıdır. Bir sıvı deniz seviyesinden daha aşağıda ya da daha yukarıda bulunan bir yere götürüldüğünde dış basınç (atmosfer basıncı) değişeceğinden sıvının kaynama noktası da değişecektir. Deniz seviyesinden yukarılara doğru çıkıldıkça atmosfer basıncı azalır.
İlgili 33 soru bulundu
Saf maddelerin sabit atmosfer basıncı altında kaynama noktası sabittir. Kaynama süresi boyunca maddenin sıcaklığı değişmez. Sıvı bir maddenin içine uçucu olmayan bir çözünen eklenirse çözeltinin kaynama noktası yükselir. Çözünen madde miktarı arttıkça kaynama noktası yükselecektir.
Kaynar suya tuz eklenirse, çözeltinin kaynama sıcaklığı artar. Eklenen tuz miktarı artıkça kaynama sıcaklığı daha da artacaktır. Bunun nedeni ise, çözücünün (su) çözeltiden (su + tuz) buharlaşması için daha fazla enerjiye (ısı) ihtiyaç duymasından kaynaklanmaktadır.
KAYNAMA NOKTASINA ETKİ EDEN FAKTÖRLER:
Kısaca sıvı molekülleri arasındaki çekim kuvveti arttıkça sıvının kaynama noktası artar. 2- Açık hava basıncı: Sıvı yüzeyine etki eden açık hava basıncı (Po) arttıkça sıvının kaynama noktası yükselir.
değişmesiyle değişir Örneğin suyun kaynama noktası 0 950 atm de değişmesiyle değişir. Örneğin, suyun kaynama noktası 0.950 atm de 98.6°C, 1 atm de 100 °C ve 1.05 atm de 101.4 °C dir. Görüldüğü gibi dış basınç arttıkça kaynama noktası da artmaktadır.
Buhar basıncı kaynama noktası ile beraber dış basıncı arasında belli bir ilişki bulunmaktadır. Bu ilişki doğrultusunda buhar basıncı ile dış basınca eşit olduğu zaman sıvı kaynama noktasına gelmektedir.
Örneğin, suyun kaynama noktası 0.950 atm de 98.6C, 1 atm de 100 C ve 1.05 atm de 101.4 C dir. Görüldüğü gibi dış basınç arttıkça kaynama noktası da artmaktadır. Veya dış basınç azaldıkça kaynama noktası da düşmektedir.
Dış basınç azaldığında ise kaynama noktası düşer. Yani dış basınç ile sıvının kaynama noktası arasında doğru bir orantı vardır” şeklinde cevap vererek bu ilişkiyi doğru olarak belirtmişlerdir.
Eğer basınç ve maddenin saflığı değiştirilirse, maddelerin erime ve donma sıcaklığı da değişir. azalması ise, erime noktasını düşürür. Basıncın artması, hacmin küçülmesine yardımcı olduğu için erime sıcaklığı azalır.
Bir çözücüye eklenen çözünen madde çözücünün kaynama noktasını yükseltirken, donma noktasını düşürür. Aslında çözücünün kaynama noktası yükseldikçe, donma noktası düşer.
Deniz seviyesinden yükseğe çıkıldıkça atmosfer basıncının düşmesine bağlı olarak suyun kaynama noktası da değişkenlik gösterir. Bu nedenle yüksek rakımlı yerlerde sıvılar deniz seviyesindeki kaynama noktasından daha düşük sıcaklıklarda kaynar.
Periyodik cetveldeki kaynama noktası genellikle soldan sağa doğru artar. Yani, periyodik cetvelin sol tarafındaki elementler, genellikle daha düşük kaynama noktalarına sahiptir, ve periyodun sağ tarafındaki elementler, daha yüksek kaynama noktalarına sahiptir.
Dış basınç azaldıkça kaynama noktası da düşer.
e) Basınç: Hava basıncı arttıkça birim hacimdeki molekül sayısı artar ve sudan havaya sıçrayan moleküllerin hava moleküllerine çarpıp yeniden suya dönmeleri ihtimali yükselmiş olacağından buharlaşma azalır.
Eğer bir sıvının buhar basıncı, sıvı yüzeyine etki eden dış basınca eşit değil ise sıvı kaynayamaz. Sıvının kaynayabilmesi için buhar basıncının dış basınca eşit olması gerekir.
Başka bir deyişle, suyun içerisine tuz eklediğiniz zaman, suyun kaynama noktasını yükseltmiş olursunuz. Yani deniz seviyesinde 100 santigrat derece kaynayan su, tuz eklendiği zaman 100 santigrat dereceden fazla sıcaklıklarda kaynar.
Sıvının buhar basıncının dış basınca eşit olduğu andaki sıcaklığıdır. Dış basınç azaldıkça buhar basıncıda azalır ve kaynama noktası sıcaklığı da düşecektir. Tersi durumlarda basıncı çoğaltırsanız (örneğin bir kompresör ile) kaynama sıcaklığı da yükselecektir. 100 C0 kaynama noktası 1 Atm basınçta geçerlidir.
Erime ve kaynama noktaları grupta aşağıdan yukarıya doğru azalır. Elektron alma istekleri en fazla olan elementlerdir.
sıcaklık arttıkça sıvıların buhar basıncı da artar. dış basınç ne kadar yüksekse buhar basıncı da o kadar yüksek dolayısıyla kaynama noktası artar.
Zayıf etkileşimlerin gücü arttıkça, moleküller ya da atomlar arasında oluşan çekim kuvveti artar. Buna bağlı olarak maddelerin erime ve kaynama noktaları yükselir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri