Soğuk Havlu veya Buz Küplerinin Kullanımı: Eğer tencere kapağı hala sıkışık durumda ise, soğuk bir havlu ya da bir bez içerisine konulan buz küpleri, tencerenin kapağına uygulanabilir. Soğuk uygulama, kapağın genleşmesini sağlar ve bu sayede kapağın açılması kolaylaşır.
Tencere kapağı, pişirme esnasında oluşan sıcaklık nedeniyle sıkışmış olabilir. En kolay yöntem ise tencereyi ocaktan alıp musluğun altına alarak soğuk su akmasına izin vermektir. Kapak soğuduğunda kolayca açılacaktır.
Son olarak sıkışan düdüklü tencere kapağı nasıl açılır? Kapak çözülmedi ise tencerenin kapağının etrafına bir havlu sarıp kuvvetli bir şekilde çekilmeli. Bu işlemleri uygulamak tencerenin kapağını açmada yardımcı olacaktır.
Pişme süresi sonunda ocağı kapatarak 10 dakika daha beklenmeli ve bu süreçte düdüklü tencerenin buhar çıkış kanalından havası alınmalıdır. Düdüklü tencerenin buhar çıkış borusu aracılığıyla havasının alınmasının ardından kapağını artık açabilirsiniz.
Birkaç damla pas sökücü kimyasalın civata yüzeyine damlatılması, işinizin görülmesinde istediğiniz etkinin elde edilmesini sağlayacaktır. Pas sökücü kimyasal uygulaması ile sıkışmış somun çıkmadı ise ısıtma işlemini uygulayabilirsiniz. Isıtma işlemi, yüzeydeki pası yok olmasını sağlar.
İlgili 37 soru bulundu
Sıcak Su Yöntemi: Tencere kapağı, sıcak suya batırılır veya üzerine sıcak su dökülür. Bu işlem, metali genleştirerek kapağın daha kolay açılmasını sağlar.
Sıcak su yöntemi, sıkışmış kavanoz kapağını açmak için uygulanan en etkili yöntemdir. Bu yöntem için derin bir kaseye sıcak su doldurun. Kavanozu ters çevirerek kapak kısmını sıcak suyun içerisine yerleştirin ve 30 saniye bekletin. 30 saniyenin ardından kavanozu ters çevirerek kapağı kolayca açabilirsiniz.
Bu duruma şunlar sebep olur; Aşırı doldurma: Tencere kapasitesinin aşırı doldurulması, buharın dolaşımını engeller. Bu da iç basıncın tehlikeli seviyelere ulaşmasına ve patlamasına neden olur. Düdüğün tıkanması: Tencerenin üzerindeki düdük, fazla basıncı tahliye eder.
Düdüklü Tencere Kaç Dakika Sonra Açılır? Düdüklü tencerede yemeğinizin piştiğine emin olduktan sonra ocağın altını kapatın ve buharın transfer olmasını bekleyin. Yaklaşık 10-15 dakika sonra buhar tencereyi tamamen terk edecektir. Buharın çıktığına emin olduktan sonra kapağı güvenle açabilirsiniz.
Ateşe konulduğu an düdüğü dik konuma alınmalı. Düdükten ses çıktıktan sonra düdük kapalı konuma getirilmeli. Yemek pişince kapağı açmak için en 20 dakika kadar beklenmeli ve düdük kaldırılarak tencere içindeki hava boşaltılmalı. Mutlaka hava çıkış deliği her kullanım sonrası iyice temizlenmeli.
Düdüklü tencerede yemeğin pişirilme işleminin tamamlanmasının ardından kapağı yemek soğumadan açılmamalıdır. Çünkü bu şekilde yapıldığında buharlaşma olabilir.
Düdüklü tencereden ses çıkmaya başladığında hava çıkmaya devam eder. Bu nedenle 60 saniye beklemek, daha güvenli sonuç almanızı sağlar. Tencereyi ocaktan almayın.
Düdüklü tencere çalışma prensibi
Tencere kilitlerle tamamen kapalı olduğu için oluşan buhar dışarı çıkamaz. Böylece, tencere içi sıcaklığı 125 dereceye kadar yükselebilir.
Düdüklü tencere, içerisindeki yiyeceklerin pişirilmesi sırasında oluşan buharın artan basıncı nedeniyle tehlikeli bir durum olan patlamaya yol açabilir.
Düdüklü Tencere Hava Kaçırıyor Ne Yapmalıyım? Düdüklü tencereniz eski model ve hava kaçırıyor ise yüksek ihtimalle uzun kullanıma bağlı olarak tencerenin ağız bölümündeki lastikler eskimiştir. Bu durumda yapmanız gereken düdüklüyü tava – tencere tamircilerine götürmektir.
Tencerenin kapağını açmak için de acele etmemeniz öneriliyor. Basınçtan dolayı hemen açılmayacak olan kapak, tencere soğuduktan ve içerisindeki hava tamamen çıktıktan sonra çok daha kolay ve sorunsuz bir biçimde açılacaktır.
KARACA Vitola düdüklü tencerede basınç emniyet kilidi mevcuttur. Basınç tamamen boşalmadan kapak kilidi açılmaz. Ancak emniyet açısından buhar tam sıfırlanmadan kapağı açmaya çalışmayınız. Tencere kapağını açmadan önce tencerenizi birkaç kez hafifçe sallayınız.
En İyi Düdüklü Tencereler 💯 Tekli ve düdüklü tencere seti yorumları dikkate alınarak, en iyi düdüklü tencere markaları sıralamasında Fissler, Karaca, Tefal ve Emsan geliyor. 2024'te satın alınabilecek düdüklü tencere tavsiyesi Fissler Bluepoint, Emsan Montana ve Kara Marsilya olarak sıralanabilir.
Düdüklü tencereniz 1. kademede 0,5 bar, 2.'de 0,6 bar, 3.'te 0,7 bar basınçla pişirme yapar, oluşan fazla basınç pişirme ventilinden dışarı atılır. Herhangi bir nedenle pişirme ventili tıkanırsa tencere içindeki basınç 1,4 bar'a ulaştığında emniyet ventili devreye girerek fazla basıncı boşaltır.
4 - Bakalit tutacaklar, çarpma, düşme, fazla ısınma sonucu kırılabilir, çatlayabilir. Bu parçaları ücret karşılığında yetkili servislerden temin edebilirsiniz. 5 - Ürünü boş olarak ocakta tutmayınız. 6 - Düdüklü tencerenizin bakanlıkça saptanan kullanım ömrü 5 yıldır.
Düdüklü tencerelerin yüksek sıcaklıkta olmasından dolayı özellikle sebzelerin besin değerini etkilediğini belirten Dr. Dizdar, "Düdüklü tencere gıdanın içindeki hassas bileşenlerin ortadan kalkmasına neden oluyor, vitaminlerini öldürüyor ve besin değerini düşürüyor" diye konuştu.
İlk kullanımdan önce düdüklü tencerenin taşmasına 1 cm kalacak şekilde su ile doldurarak kapaksız olarak 5 dakika kaynatınız.
Sıcak su dolu bir kapta veya sıcak bir havlu ile şişenin etrafını sarabilirsiniz. Sıcak su veya sıcak havlu, kapak ve şişe arasındaki sıkışmayı azaltacak ve kapağın daha kolay açılmasını sağlayacaktır. Tork Uygulama: Sıkışmış kapak genellikle fazla tork uygulandığından sıkışmış olabilir.
İhtiyacınız olan tek şey ise bir kabın içerisinde bir miktar sıcak su! Hazırladığınız sıcak suyun içerisine kavanozu ters çevirip koyun ve ortalama 30 dakika kadar bekleyin. Daha sonra elinizin yanmaması için bir bez yardımıyla kapağı çevirip kapağı kolaylıkla açabilirsiniz.
Sizler de, özellikle konserve döneminin yaklaşmasıyla evlerinizde kullanımı artan metal kavanoz kapaklarınızın kullanım ömrü dolduktan sonra atık kavanoz kapaklarınızı geri dönüşüme kazandırabilirsiniz. Vakum yaptığınız kavanoz kapaklarınızın daha sonra tekrar kullanılmaması önemle tavsiye edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri