Bu da başlıca 3 yöntemle sağlanır. Bunlar: santral venöz yollara kateter bırakma (büyük toplardamarlara ince borular bırakma), cerrahi olarak; sentetik greftlerle; cerrahi olarak atardamar ile toplardamar arasında direkt bağlantı kurmakla geliştirilen arteriovenöz fistül ile sağlanabilir.
Kataterin tıkanması:
Katater lümenlerinin heparinle doldurulmasında yetersizlik durumunda, lümene kanın sızması katater lümeninde trombüs oluşturur. Uzun süre kalan kataterlerin çevresinde fibrin kılıf oluşur ve kataterin fonksiyonuna engel olur.
Fistül Tıkanıklıkları
Tıkanıklığa yol açan pıhtının katater ile aspire edilmesi, pıhtı eritici ilaçların direkt katater ile pıhtı içine uygulanması ya da mekanik pıhtı aspire eden cihazların kullanılması ile tıkanıklık giderilerek fistülün açılması sağlanabilmektedir.
1-3 mm lik delikten damara girilerek tıkalı damar açılır. Tüm işlemler anjiografi altında yapılır. Yapılan işlemler ameliyat olmadığından genel anestezi gerekmez. Hastalar aynı gün taburcu edilir, hastane yatışı gerekmez.
Diyaliz işlemi sırasında kan damar dışına çıkar ve yabancı yüzeylerle (diyaliz membranı gibi) karşılaşır. Bu durum kanın pıhtılaşma sisteminin çalışmasına neden olur.
İlgili 43 soru bulundu
5.evre SON DÖNEM BÖBREK YETMEZLİĞİ EVRESİDİR. Önceki evrelerde bulgular şiddetlenmiş tüm organ ve sistemlere ait bulgular ortaya çıkmış idrar miktarı azalmıştır. Artık diyet ve tedavi yetersiz kalmıştır hastanın ömür boyu diyaliz desteğine ihtiyacı vardır.
"DİYALİZ HASTASININ, KALP KRİZİ RİSKİ 10 KAT YÜKSEK"
Sezer, "Böbrek yetmezliğine bağlı diyaliz hastası, kendi yaşıtlarından yaklaşık 10 kat fazla kalp krizi ve felç gibi kardiyovasküler ölüm nedeni ile karşı karşıyadır" diye konuştu.
Yaşam süresi beklentisi düşük, sağlık durumu kötü olan hastalara çoğunlukla katater kullanılmaktadır. Ciddi kalp yetmezliği olan nedeniyle a-v fistül kalbine ek yük olacak olan hastalarda katater tercih edilmektedir.
Anal fistül bağırsağın sonu ve anüs etrafında gelişen tünel şeklindeki bağlantılı anormal olan yapılardır. Çeşitli sebeplerden dolayı oluşabilir ve enfeksiyon sonucu apse haline gelebilmektedir. Hastaya ciddi sorunlar verebilmekte ve kendi kendine iyileşme olasılığı yoktur.
Arteriovenöz fistül öncelikle aktif olmayan kolda, sonra aktif kolda el bileği, ön kol veya üst kolda açılır. Hastanın diyalize girebilmesi için diyaliz makinesinin iğnesinin girebileceği büyüklükte toplardamarının olması ve bu damarın makinenin çalışmasına yetecek akım sağlaması gerekir.
Fistül belirtileri ağrı, kanama, idrar, dışkı ve diğer vücut sıvılarının uygun olmayan yerlerden akıntı yapmasıdır. Tanı etkilenen bölgenin fizik muayenesi ve ultrason gibi bir yöntemle incelenmesinden sonra konur. Tedavi genellikle ameliyatla fistülün kapatılması şeklinde yapılır.
Anal Fistül hastalığı anal bölgede kızarıklık, şişlik, dışkılama sırasında şiddetli ağrı, anal bölgede sarı akıntı, dışkılama sırasında kanama, dışkıda kan ve anal bölgede cildin hassaslaşması ile belirti verir.
Anal fistül yalnızca cerrahi yöntemlerle tedavi edilir. Fistül traktı adı verilen odacığa ilgili alet ile kanal açılır ve traktın içerisi temizlenir. Yeniden odacığın içerisi iltihapla dolmasın diye tüm oda yakılarak tahrip edilir. Bu işleme aynı zamanda kazıma adı da verilir.
Kateterin gerilmesini ve cıkmasını onlemek icin steril gazlı bir bezle kateter cıkış yerine yakın bir yerden tutulur. Tum kateter govdesine antiseptik sprey sıkılır. Kateteri temizlemek icin başka bir steril gazlı bez alınarak kateter cıkışından kateter kapağına doğru tum kateter govdesi silinir.
Kateter kaç gün kalabilir? Kısa süreli kateterler ortalama 1 hafta ila 1 ay arasında kullanılır. Genellikle yaşlılarda ya da ortopedi hastalarında ameliyattan sonra yararlanılır. Uzun süreli kateter uygulamaları ise 28 günden uzun sürebilmektedir.
Kateter bakımında ilk aşama kateter kullanımından önce yıkama ya da alkol bazlı sprey ile hijyenik el temizliğinin ya- pılmasıdır. Yine intravenöz sete girmeden önce enjeksiyon portunun %70 alkol, iyot ya da klorheksidin ile silinmesi gerekmektedir.
Ameliyatsız lazer tedavisinde; ince uçlu radyal bir fiberle, fistülün içine girilir ve makatın iç tarafındaki fistül kanalına yüksek enerji verilerek bu kanalın kapatılması sağlanır. Kanal boyunca oluşan fistül duvarı tamamen yok edilir. Bu metot, fistül kanalını tamamen ortadan kaldırır.
Anal fistüllerde kendi kendine iyileşme gibi bir durum söz konusu değildir. Bu düşünce ancak hastaya zaman kaybettirip durumun kötüleşmesine yol açacaktır. Ayrıca ilerlemiş fistül oluşumunun o bölgede cilt kanserini tetiklediği de ileri sürülmektedir.
Anal Fistül ameliyatı yaklaşık olarak 20 – 30 dakika sürmektedir. Makatta 2 cm bir açıklık ile bağırsağın çatlağa neden olan kısmı yaklaşık 15 mm kesilir ve yaranın açıklığına göre dikiş atılır veya atılmaz. Ameliyattan sonraki süreçte yara yerinde, apse ve fistül gelişebilir.
Makat apsesi kendi kendine patlarsa apse halini alan yerdeki iltihaplar akıntı yapar ve kişide meydana gelen ağrılar bir nebze olsa dahi hafifler ancak akıntı kötü kokulu ve ateş ile birlikte seyrederse bu durum ciddi sorunlara sebep olabilir.
Hastalık seyri akıntı ile başlar ve ilerlemesine müsaade edildiğinde ağrı ve bölgede şişliklerin çıkmasın kadar ilerler. Ancak yine de doktor kontrolüne gidilmez ve tedaviye başlanmazsa makat ve bağırsak arasında fistül sayısı çoğalır. Bu açıdan anal fistül tehlikeli ve hızlı ilerleyen bir rahatsızlıktır.
Böbrek yetmezliğinde kanın temizlenmesi için diyaliz makinasına bağlanabilmek amacı ile yüzeyel damarlarda yapılan ameliyatlara fistül ameliyatı denilmektedir. Genellikle bir atardamar ile bir toplardamar arasında bağlantı oluşturulur ve diyalizde de bu bağlantıya iğne batırılılarak kan diyaliz makinasına alınır.
Günlük alınan sıvı miktarıyla birçok diyaliz hastasının başı derttedir. Diyalizde geçen süre ilerledikçe pek çok hastanın idrarı tamamen kesilir. Bu nedenle vücuda alınan sıvılar (su, diğer içecekler ve besinler) vücutta sıvı birikimine neden olur.
Diyaliz hastalarının diyetinde potasyum
Fazla potasyum içeren (süt, patates, muz, portakal, kurutulmuş meyveler, baklagiller, özellikle hazır meyve suları) besinlerden kaçınmalısınız. Öncelikle doktorunuzdan kan potasyum seviyenizin durumunu öğrenmelisiniz.
Böbrek hastalığı ilerlerse böbrek birçok görevini daha az yapar, hastada daha önce olmayan belirti ve bulgular ortaya çıkar, hastanın yaşam kalitesi düşer ve kanda kreatinin ve üre yükselir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri