1 ay ödenmezse ne olur? 1 aylık nafaka borcu ödenmez ise nafaka borcuna ilişkin hapis cezası istemiyle icra ceza şikayet mahkemesinde nafaka ödeme yükümlülüğünün ihlalinden dava açılabilir.
Nafaka kararı, nafaka alacaklısı tarafından icraya konulduğu zaman , icraya koyulan nafakaya ödemeyen borçlu nafaka yükümlülüğünü ihlal etmiş sayılır. Aleyhine hükmedilen nafaka tutarı borçlu tarafından ödenmediği takdirde nafaka yükümlülüğünün ihlali suçunu işlemiş olur.
Bunun için boşanma davasının kesinleşmesi gerekir. Boşanma davasının kesinleştiği tarihte yoksul olan taraf nafaka talepli dava açabilir. Bu davanın boşanma kararının kesinleştiği tarihten itibaren 1 yıl içerisinde açılması gerekir, aksi halde zamanaşımına uğrar.
Yukarıda izah ettiğimiz üzere, nafaka alacağının ödenmeyen son üç aylık kısmına istinaden icra ceza mahkemesine şikayet yoluyla başvuru yapılabilir ve nafaka yükümlüsünün üç aya kadar tazyik hapsine tabii tutulması sağlanabilir.
Yoksulluk nafakası bir süreye bağlı değildir. Boşanmayla yoksulluğa düşecek eşe, maddi olarak güçlü taraf maddi gücü oranında nafaka öder. Madde 175- Boşanma yüzünden yoksulluğa düşecek taraf, kusuru daha ağır olmamak koşuluyla geçimi için diğer taraftan malî gücü oranında süresiz olarak nafaka isteyebilir.
İlgili 31 soru bulundu
Ödenmezse ne olur? Öncelikle nafaka borçlusu aleyhine icra takibi başlatılacaktır. İcra takibi başlatılmasından sonra borçlu nafakayı halen ödemez ise hakkında hapis cezası istemiyle şikayet yoluna gidilecektir. Nafakanın ödenmemesi halinde borçlu hakkında üç aylık tazyik hapsi kararı verilecektir.
Nafaka hesaplamasında kanunda belirtilmiş bir minimum maaş yüzdesi bulunmamaktadır. Mahkeme 12.000 TL maaş alan bir kişinin aylık 1.200 TL nafaka ödemesine de hükmedebilir. Sonuç olarak, nafaka miktarı belirlenirken hakimin takdir yetkisi söz konusudur ve maaşın belli bir oranı kesin olarak belirlenemez.
Örneğin sanığın 3 ay süreyle hapis cezası ile cezalandırılmasına değil, 3 aya kadar hapsen tazyikine karar verilir ve hükümlü yükümlülüğünü ifa etmez ise bu sürenin tamamında cezaevinde kalır.
Eğer bu takibe rağmen nafaka gerekli sürede ödenmezse, takibin yapıldığı yerdeki icra mahkemesine şikayette bulunulmalıdır. Şikayet süresi fiilin öğrenildiği tarihten itibaren üç ay ve her halde fiilin işlendiği tarihten itibaren bir yıldır.
İlamlı takiplerde ise, yoksulluk, iştirak veya yardım nafakası gibi durumlarda borçlunun itirazı zaten dava açmak anlamına gelir, bu nedenle bu itirazlar icra işlemlerini durdurmaz. Sonuç olarak, tahsili mümkün bir nafaka borcu söz konusu olduğunda, nafaka icra takibi genellikle 2 ila 5–6 ay arasında sürebilir.
Ancak nafaka davasının açılabilmesi için nafaka alacaklısının icra takibini başlatması ve ödeme emrinin tebliğ edilmesinden sonra 1 aylık sürenin dolması gerekmektedir. Nafaka borçlusunun nafaka borcunu 1 ay ödemediğinde bile nafaka alacaklısının şikâyetiyle icra takibi başlatılabilir.
Nafaka davası dilekçesi avukat ile mi yazılmalıdır ? Nafaka davası dilekçesi nafaka talep eden kimselerin dava açması için gerekli olan belgedir. Dilekçenin aile ve boşanma alanında uzman bir avukat ile yazılmasında fayda bulunmaktadır.
Yani nafaka için tarafın talepte bulunması gerekmektedir. Taraf boşanma davasını açarken nafaka talebinde bulunmadıysa, davanın ilerleyen sürecinde nafaka talebinde bulunabilir.
Nafaka alacağı her gün doğar ve işlemeye başlar. Ancak hakimin kararı ile ödenebilir hale gelir. Nafaka muaccel olmadıkça faiz uygulanamaz.
Aile mahkemesi tarafından nafaka ödemesi yükümlü olan tarafın, mahkeme kararı doğrultusunda, ödenmesi gereken nafakayı ödememesi nedeni ile, hapis cezası uygulanmasına karar verilir. Birikmiş nafaka borcu sonrasında ceza almamak için taksit yapabilir.
Nafaka alacaklısı, yasal takip için avukat tutabilir. Borçlu kişi, alacaklının talebi üzerine mahkemeye çağrılabilir ve ifade vermek zorunda kalabilir.
Nafaka Ödememe Suçuna İlişkin Ceza Nasıl Düşer? Nafaka yükümlülüğünü yerine getirmeyen (Nafaka Ödemeyen) kişi hakkında mahkemece verilen hapsen tazyik kararı üzerine, Şikayetçinin şikayetinden vazgeçmesi ya da, Sanığın şikayete konu nafaka borcunu ödemesi hallerinde hapsen tazyik cezası düşecektir.
Kadının kusurlu davranışları: Kadının, boşanmaya sebep olan kusurlu davranışları varsa, erkek nafaka ödeme yükümlülüğünden muaf tutulabilir. Kadının çalışma gücü: Kadının çalışma gücüne sahip olması ve iş bulabilmesi durumunda, erkek nafaka ödeme yükümlülüğünden muaf tutulabilir.
Tarafların ekonomik ve sosyal durumuna göre mahkeme nafaka miktarı belirleyecektir. Ancak nafaka yükümlüsünün işten çıkarılması, işsiz olması ya da yeşil karta sahip olması nafaka ödemeyeceği anlamına gelmemektedir. Hakim nafaka miktarını her iki tarafın maddi durumuna göre belirleyecektir.
Tazyik hapsi cezası kişinin adli sicil kaydına işlenmez. Bu cezanın en önemli özelliği seçenek yaptırımlara çevrilme imkanının bulunmamasıdır. Uygulanmasındaki amaç zorlama yoluyla yükümlüğün yerine getirilmesi olduğundan dolayı seçenek imkanı tanınmamaktadır.
Hapis cezası nedeniyle kişi cezaevine konulduktan belli bir müddet sonra şartlı/koşullu salıverilmişse, koşullu salıverilme (tahliye) kararı da adli sicil kaydına işlenir. Koşullu salıverilmede denetim süresinin uzatılmasına ve koşullu salıverilme kararının geri alınmasına dair karar da adli sicil kaydına işlenir.
Yine aynı yönetmeliğin 8. maddesi “2004 sayılı İcra ve İflas Kanunu gereğince verilen hapsen tazyik veya tazyik hapisleri dışında, diğer kanunlarda düzenlenen tazyik, disiplin veya zorlama hapislerinin tamamı, kapalı kurumlarda infaz edilir.” demektedir.
Tedbir Nafakası
Eğer ortalama gelir sahibi kişiler arasında bir boşanma davası açılacak ise bu oran yüzde 25 kabul edilir ve 8500 TL maaş alan ne kadar nafaka verir sorusunun cevabı 750 TL olacaktır.
Tüm bunlara rağmen uygulamada görüldüğü üzere mahkemeler ortalama gelire sahip kişiler için maaşının %25'i kadar bir nafakaya hükmetmektedir. Yani 6.000 TL maaşı olan biri aleyhine 1.250 TL nafakaya hükmedilmektedir.
Nafakanın iki temel unsuru vardır bunlardan biri yoksulluğa düşme tehlikesi diğeriyse nafaka ödeyecek tarafın nafaka talep eden taraftan daha kusurlu olmasıdır. 2023 Yılı asgari ücretli ne kadar nafaka öder sorusuna cevap olarak çok olağandışı haller haricinde aylık 900 TL diyebilmemiz mümkündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri