Anayasamıza göre, Anayasa mahkemesine doğrudan dava açma imkanı bulunmamaktadır. Bununla birlikte, yargı yollarının tüketilmesini takiben Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruda bulunmak mümkündür.
Ek MTV'nin ödenip ödenmemesi ve ilgili kişi tarafından vergi mahkemesinde dava açılıp açılmaması sonuca etkili olacak.
AYM iptal ederse
Ek MTV düzenlemesini iptal etmek. Bu senaryoda artık kanuna dayanan tahsil edilebilir bir vergi olmadığından ödeme yükümlülüğü ortadan kalkacak. Ek MTV'yi ödemeyenlerin artık ödemesine gerek kalmayacak.
Vergi borcuna itiraz etmek için vergi borcuna itiraz dava dilekçesi yazmanız gerekmektedir. Vergi borcuna itiraz dilekçesi; vergi tahsil dairesinin bulunduğu yerin Vergi Mahkemesi'ne yapılır. Mahkeme 7 gün içinde karara varır.
Ek MTV aylık yüzde 2,5 gecikme zammıyla tahsil edilecek. AYM kararı Resmi Gazete'de yayımlandıktan sonra ise Ek MTV'yi ödemeyenlere önce ödeme emri tebliğ edilecek, Bu kez de ödenmezse maaş vs'ye haciz uygulanacak. Ek MTV'nin iptali için (ilk inceleme yapılmadan) esastan inceleme aşamasına gelinmişti.
İlgili 22 soru bulundu
Ek MTV, araç sahiplerinin 2023 yılında ödeyecekleri vergi kadar olacak. Bu ilave vergi, 2023'e mahsus olacak ve bir defa alınacak. Ek Motorlu Taşıtlar Vergisi'ni ödemeyenler araçlarını satamayacak, trafikten çekemeyecek, hurdaya ayıramayacak veya yurt dışına çıkaramayacak.
Vergi ödenmeden araç muayenesi de yaptırılamayacak. Ek MTV uygulamasına açıklık getiren tebliğ dün Resmi Gazete'de yayımlandı. Araç sahipleri 2023 yılında ödedikleri MTV tutarı kadar ek MTV ödeyecek.
"YURTTAŞLAR İTİRAZ EDEBİLİR"
Dr. Duran Bülbül, yurttaşların ek MTV kararına itiraz edebileceklerini belirterek, "Mükelleflerin çıkan tüm yasalara karşı dava açma yetkisi her zaman vardır. Dolayısıyla mükellefler bu kararı Vergi Mahkemesine dava edebilir.
Ek MTV ile ilgili düzenlenen yasada 6 Şubat 2023'te meydana gelen deprem bölgesinde bulunan ikamet eden o tarihte tescilli olan araçlar ek MTV'den muaf yazmaktadır.
MTV vergisi ödemekle yükümlü olmayan araçlar; kamuya hizmet eden araçlar, Kızılay Derneği'ne kayıtlı taşıtlar, en az %90 engelli bireylerin üzerine kayıtlı bulunan araçlar ve hurda haline bulunan araçlar bu vergilerin ödemesini yapmayabilir.
MTV Ödenmezse Banka Hesaplarına Haciz Gelir Mi? Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) borcu ödenmezse, vergi dairesi tarafından araç sahibinin banka hesaplarına haciz işlemi uygulanabilir.
MTV'nin ilk taksiti gecikmeye düşerse yani ödenmezse ikinci MTV taksitine gecikme faizi yansıtılır. Eğer iki taksitte ödenmezse mükellef olan kişinin adresine uyarı mektubu yollanır. Daha sonraki işlemlerde ise T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından kişinin banka hesaplarına haciz işlemi başlatılır.
%90 ve üzeri engelli olunması durumunda zaten, engelli olan kişinin adına kayıtlı olan araçtan MTV vergisi alınmaz. Bu kişiler doğrudan muaf olarak kabul edilmekte.
Vergi Mahkemesinin kararı doğrultusunda karar vermeleri olanak dahilindedir. Bu nedenle, taşıt vergisine ilişkin ödemenin ihtirazi kayıtla yapılarak, ödeme tarihini takip eden 30 gün içerisinde Vergi Mahkemesinde dava açılması mümkündür.
Ek MTV ödemesi tutarı, bu yıl ödenen ücret ile aynı olacak. MTV ödenmezse araç sahipleri aylık yüzde 1.4 oranında gecikme faizi ile karşılaşabilir, belirli bir süreyle geciktirildiği takdirde haciz uygulanabilir, araç bağlanabilir.
Motorlu Taşıtlar Vergisi'nin MTV'nin Yanlış Plakaya Yatırılması; Yanlış plakaya ödenen MTV'nin iadesi alınabiliyor. Eğer yanlış ödeme kredi kartı veya doğrudan banka hesabı üzerinden yapıldıysa iade işlemi doğrudan bankanın şubesi üzerinden genel olarak yapılabiliyor.
Bu kanuna göre, dava açmak için dilekçeyle başvurmanız gerekmektedir. Dilekçenin belli biçimsel şartları olmalıdır. Ayrıca, vergi mahkemesinde dava açma süresi 30 gündür. Yani, bir vergi tarh edildiğinde veya vergiyle ilgili bir işlem yapıldığında, 30 gün içinde dava açma hakkınız vardır.
Ek MTV'nin miktarı, aracın motor gücüne, yaşına ve tipine bağlı olarak belirlenir. MTV'nin 2 katına yükselmesinin sebebi ise, 6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve çevre illeri de olumsuz şekilde etkileyen depremin neden olduğu zararların giderilmesi için kaynak sağlanması.
“Çift MTV hangi araçları kapsıyor?” sorusu ise bu yeni kararla birlikte internette en çok arananlar arasında yer aldı. Ek MTV ödemekle yükümlü olan araçlar; düzenlemenin yayımlanmış olduğu zamanda kaydı bulunan tüm taşıtlar ek MTV kapsamına dâhil olacak.
Buna göre İlgili kanunun 102. Maddesine göre¸ – Amme alacağı, vadesinin rastladığı takvim yılını takip eden takvim yılı başından itibaren 5 yıl içinde tahsil edilmezse zamanaşımına uğrar.
Engellilik dereceleri %90 ve daha fazla olan malul ve engelliler, geçerli engellilik sağlık kurul raporu/ÇÖZGER raporu olanlar raporları ile birlikte, araç tescili yapıldıktan sonra; araç ruhsatı, kimlik belgeleri ile motorlu taşıtlar vergisi mükellefiyet kaydı olan vergi dairesine başvuru yaparlar.
MTV ödeme işlemleri gib.gov.tr'de yer alan “Borç Sorgulama ve Ödeme” bölümüne kredi kartı ve banka kartı ile yapılabiliyor. MTV ödememe durumunda araç sahipleri aylık yüzde 1.6 oranında gecikme faizi ile karşılaşabilir, belirli bir süreyle geciktirildiği takdirde haciz uygulanabilir, araç bağlanabilir.
Ek MTV ödenmezse araç sahipleri aylık yüzde 1.4 oranında gecikme faizi ile karşılaşabilir, belirli bir süreyle geciktirildiği takdirde haciz uygulanabilir, araç bağlanabilir.
Dolayısıyla ek Motorlu Taşıtlar Vergisi ödenmeden bir aracı satmak mümkün değil. Aracın satışı için bu verginin ödenmesi gerekiyor. Ayrıca ek MTV ödenmeden muayene yapılamayacak, araç trafikten çekilemeyecek, hurdaya ayrılamayacak ve araçla yurt dışına çıkılamayacak.
Araç alım-satımında ek vergiyi kimin ödeyeceği, kanunun yürürlük tarihine göre değişecek. 15 Temmuz tarihinden önce yapılan satışlarda aracı alan, sonrasında yapılan satışta için ise aracı satan ödeyecek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri