Toplumda oldukça sık görülen basur, çoğunlukla uzun süren kabızlığa ve tuvalette fazla vakit geçirmeye bağlı olarak oluşur. Dışkılama sırasında zorluk yaşanması, bölgedeki kan akışı etkiler. Zamanla damarlardaki kan, bölgede havuzlanarak hemoroid oluşumuna yol açar.
Makatta ve dışkıda parlak kırmızı kan, makatta şişlik, kaşıntı, akıntı hissi basurun yani hemoroidin belirtilerindendir. Hemoroid tedavisinde öncelikle bağırsak fonksiyonlarının düzenlenmesine, kabızlığın giderilmesine, bol lifli gıdaların tüketilmesine ve sıcak duş uygulamasına başvurulur.
Basur hem erkeklerde hem de kadınlardan meydana gelen önemli sağlık sorunlarından biridir. Hatta erkeklere göre kadınlarda basur daha fazla öne çıkar. Genelde ise 20 ve 50 yaş arası olan kadınlar için bu durum yaygın olarak yaşanır.
Hemoroid bazı yaşam tarzı değişiklikleri ile etkili bir şekilde önlenebilir. Daha önce de bahsettiğimiz gibi az baharat ve tuz tüketerek, düzenli olarak spor yaparak, yeterli miktarda su içerek ve lifli gıdalar tüketerek hemoroid riskini düşürmek mümkündür.
Dış hemoroid memesi genel olarak kendiliğinden ortadan kalkar. Bu noktada kişinin rahatsızlık durumu oldukça önemlidir. Eğer kişi herhangi bir ağrı sızı hissetmezse herhangi bir müdahalede bulunulmaz. Dış hemoroid memeleri çoğunlukla 1 haftalık süre içerisinde geçmesi gerekiyor.
İlgili 27 soru bulundu
Sıklıkla dış basurla karıştırılan anal hematom (makatta pıhtı toplanması) kendiliğinden küçülerek kaybolur ancak hemoroid için bunu söylemek mümkün değildir. Anal hematom gibi fazla ıkınmakla ortaya çıkan tromboze hemoroid de 2-4 haftada büyük oranda kendiliğinden küçülür.
Dış basur memesi hastalığı genellikle kendiliğinden geçmektedir. Dış basur memesi durumunda kişilerde herhangi bir şikayet yok ise herhangi bir tedavi uygulanmamaktadır.
Hayır, hemoroidin bitkisel tedavisi mümkün değildir fakat lazer ile ameliyatsız bir şekilde hemoroid sorunu ortadan kaldırılabilir. Lazer ile tedavi hemoroidin birinci ve ikinci evrelerinde etkili olmaktadır. Lazer ile tedavi sonrası hasta günlük yaşantısına dönebilir ve ağrı minimum düzeydedir.
20 yaşından önce nadiren görülen hastalık çoğunlukla 45 ila 65 yaş arasındaki kişilerde görülür. Toplumda oldukça sık görülen basur, çoğunlukla uzun süren kabızlığa ve tuvalette fazla vakit geçirmeye bağlı olarak oluşur.
Dışkılama sırasında bu belirtilerle karşılaşan çoğu kişi ise dış hemoroid kendiliğinden geçer mi şeklinde araştırma yapmaktadır. Kanama ve ağrıların düşük seviyede olduğu vakalarda yaşam tarzında yapılan değişiklikler basurun kendiliğinden geçmesini sağlamaktadır.
Hemoroid tedavisi şikayetleri gidermek için yapılır. Tedavi edilmezse hastalık ilerler, şikayetler artar. Kanama bu hastalarda önemli bir şikayettir. Tedavi edilmezse can sıkıcı kanamalar sürer gider; çok miktarda kan kaybı olduğunda, kansızlık gelişebilir.
Hemoroidal hastalık hiçbir zaman kansere çevirmez.
Ancak kolon kanserinin bulguları hemoridal hastalıkla çok karışır. Hastalar bu nedenle yıllarca hemoroid olduğunu düşünebilirler. Bu nedenle rektal kanaması olan her hastada mutlaka kolon kanseri ayırıcı tanısı yapılmalıdır.
Hemoroid hastalığından mustarip kişiler ağrı ve kanama şikâyetleri dolayısı ile cinsel ilişkiden kaçınabilmektedir. Hemoroid hastalığının derecesine göre cinsel ilişki performansı veya cinsel ilişki isteğini etkileyebildiği bilinmektedir.
Hemoroid çok ileri evrelerde olmadıkça sadece aralıklı rektal kanama şeklinde belirti verir. İleri evrelerde makattan dışarı çıkan ve kendiliğinden ya da parmakla normale dönen memeler ortaya çıkabilir. Dış hemoroid ise kendilerini genellikle ağrı ve yanma ile gösterir.
Genellikle hemoroit, büyüyen rahmin pelvis duvarına baskı uygulamasıyla gebeliğin 6.ayından sonra rahatsızlık vermeye başlar. Gebelik ilerledikçe de ağrı artabilir. Dışkılama sırasında makattan kan gelmesi, kütlenin anüsten dışarı çıkması ve ağrı hamilelikte basur belirtilerindendir.
Evde basura iyi gelen yöntemler arasında lifli gıdaları tüketmek, ılık su banyoları yapmak, oturma banyoları yapmak, doğal bitkisel tedaviler uygulamak, egzersiz yapmak ve stresi azaltmak yer alabilir.
Çoğunlukla orta yaş grubunda görülen bu rahatsızlık nadiren 20 yaşından küçüklerde de görülebilir. Hemoroid oluşumunun temel nedeni, kabızlık ve buna bağlı olarak tuvalette uzun süre zaman geçirmektir.
Hemoroid teorik olarak herkeste olabilir ancak çocuklarda makat bölgesindeki bağ dokusu daha sağlam olduğundan ve 18 yaşından önce doku yıpranması olamayacağından hemoroid görülmez. Genel olarak orta yaş ve üzerindeki kişilerde görülür. Erkeklerde görülme olasılığı kadınlara kıyasla biraz daha fazladır.
1.Evre: Dışkılama sırasında hemoroid nedeniyle oluşan doku parçası makat içerisinde hareket etse de eski haline geri döner. Bu durum tuvalet kağıdını kirletecek kadar küçük kanamalara neden olur. Bu evrede oluşan hemoroid makat dışına sarkma yapmadığı için çıplak gözle görülemez. Sadece Rektoskopi ile görülebilir.
Bunun sebebi ise genellikle dışkılama sırasında zorlanma, tuvalette uzun süre boyunca oturma, kronik ishal ya da kabızlık, aşırı kilo veya obezite, gebelik, liften fakir beslenme şekli ve sürekli ağırlık kaldırmaktır.
4) Egzersizi ihmal etmemeli
Egzersiz bağırsak hareketleri için çok önemlidir. Yürüme, koşma, bisiklete binme vb gibi tüm egzersizler, yani aktif bir hayat tarzı, bağırsak hareketleri üzerinde olumlu etki ederek, kabızlığı önler. Böylece, Hemoroid oluşumuna neden olan mekanizma engellenmiş olur.
Hemoroidli bölgenin kaşınması ya da temizlenmesi çoğu zaman hasta şikayetlerinin artmasına sebep olmaktadır. Bu nedenle basur oluştuktan sonra hiç müdahale etmeden bir doktora başvurulması gerekmektedir.
Bu yüzden hastanın hastaya poliklinik kontrolü tavsiye edilmelidir. olan hastalar genel cerrahiye acil konsülte edilmelidir. hemoroidlerde şiddetli ağrı önemli bir bulgudur.
Dışarı Çıkan Hemoroid Memelerinin İçeriye Geri İtilmesi
Dışkılama sırasında makattan dışarıya doğru çıkan hemoroidal şişliklerin (memelerin - pakelerin) tekrar geri itilmesi gerekir. Aksi takdirde dışarıda kalan hemoroidal memeler ağrı, kanama ve iltihaplanmaya neden olabilir.
Proctolog ve Procto Glyvenol ismindeki iki ilaç aynı etken maddeye sahiptir. Kaşıntıyı ve şişliği indirebilen ilaçlar, basura en iyi gelen kremler arasında gösteriliyor. Ağız yoluyla alınabilen Daflon isimli ilaç yine etkili kremlerde olduğu gibi ağrı azaltıcı özelliği sayesinde öneriliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri