Çalışmalar test aşamasında, ikinci çeyrekte de pilot uygulamalara geçileceği biliniyor. Yerli kripto paranın isminin ne olacağı da henüz ismi de belli değil. 2021'in sonuna doğru testler başarılı olursa, 2022, 2023 gibi Türkiye'nin de kendi ürettiği dijital paranın kullanıma çıkacağını söyleyebiliriz."
Dijital Türk Lirası (DTL), Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından blockchain- blok zinciri adı verilen teknolojiyle geliştirilen bir kripto para birimidir. Henüz piyasaya çıkmamış olsa da değeri bellidir. Zira yapılan açıklamaya göre DTL 1 TL'ye sabitlenecek.
Kripto paralar emtia olarak sayıldığında
Kripto paralar bir emtia olarak kabul edilirse değeri 157 numaralı “Diğer Stoklar” hesabından izlenebilir. Yürürlükte olan 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu gereğince Türkiye'de yapılan her türlü malın ve hizmetin teslimi katma değer vergisine tabidir.
Toplam 21 milyon adet üretilecek olan Türk 'coin'i BTC BAM, dünyanın en yüksek cirolu ilk 10 kripto para alım satım platformundan biri olan Coinsbit'te listelendi.
2022'nin Aralık ayında Dijital Türk Lirası ile ilk ödeme işlemi gerçeleştirildi. Önümüzdeki aylarda bankalar tarafından test edilmesi sağlanacak. Sonraki aşamada ise finansal teknoloji firmalarının katılımıyla geniş katılımlı pilot testler yapılacak.
İlgili 43 soru bulundu
Paramızdan altı sıfır atarak Yeni Türk Lirası'na (YTL) geçeceğiz. Yeni yılla birlikte, Yeni Türk Lirası ve alt birimi olan Yeni Kuruş'u (YKr) kullanmaya başlayacağız.
Dijital Türk Lirasına (DTL) geçmeden önce, Merkez Bankası Dijital Para birimi nedir ve ülkeler neden dijital paraya ihtiyaç duymakta bunlardan kısaca bahsetmek istiyorum.
DUVAR - Dünya genelinde kripto para yatırımcılarının sayısı 300 bini aşarken, TripleA isimli şirket kripto para kullananların sayısını ülkelere göre listeledi. 100 milyondan fazla kişiyle en çok kripto para kullanılan ülke Hindistan olurken, Türkiye 2.5 milyon ile listede ilk 20'de yer aldı.
Bitcoin, çeşitli kripto para borsaları, yerel satıcılar veya peer-to-peer platformlar (P2P) gibi kaynaklardan satın alınabilir. Türkiye'de popüler kripto para borsaları arasında Stormgain, Skilling, ve Binance bulunmaktadır.
En büyük kripto para Bitcoin (BTC), 2021 yılına 28.923 dolardan başladı. Yıl içinde tüm zamanların en yüksek değeri Kasım ayında görülen 69.000 dolar seviyesiyle belirlendi.
Buna göre kendi özünde ciddi belirsizlikler taşıyan, aldanma ve aldatma riski ileri düzeyde olan, dolayısıyla herhangi bir güvencesi bulunmayan ve kamuoyunda saadet zinciri olarak bilinen uygulamalar gibi belirli kesimlerin haksız ve sebepsiz zenginleşmesine yol açan kripto paraların kullanımı caiz değildir.
Kripto Para ve Gelir Vergisi
Türk hukuk ve gelir vergi mevzuatına göre kripto paralara ilişkin herhangi bir düzenleme olmadığından kripto paranın getirdiği gelirin vergilendirilmesi henüz söz konusu değildir. Buna karşın süreklilik arz eden bir kazancın vergiye tabi olması gerektiği açıkça belirtilmiştir.
Dijital Türk Lirası, değeri 1 TL'ye sabitlenmiş bir kripto para birimi olacak.
En Değerli Para Birimleri Sıralamasında Türkiye
Dünyada en değerli para birimleri listesinde, 5 yıl önce 18 ve 20. sıralarda dolaşırken, bugün 44. Sırada Türk Lirası yer alıyor.
1 PI = 35.27 USD.
Bitcoin (BTC ) Almak için En Az Kaç Türk Lirası Gerekir? Bitlo.com hesabınıza para transfer etmek için minimum yükleme sınırı bulunmamaktadır. Bitcoin alabilmek için ise gereken en düşük tutar 1 Türk Lirasıdır. 1 TRY ve üzerinde olmak şartıyla dilediğiniz tutarda Bitcoin alış emri girebilirsiniz.
İlk sırada devasa bir nüfusa sahip olan Hindistan bulunmakta. Hindistan sonrasında ise sırasıyla Çin, Nijerya ve Endonezya geliyor. Bloomberg'in son araştırmalarına göre, Türkiye'de toplamda 35.1 milyon insan kripto varlık kullanılıyor. Bu miktarın nüfusun üçte birinden çok olması dikkat çekiyor.
8 milyon kripto yatırımcısı var
Türkiye nüfusunun yüzde 10'undan fazlasının kripto borsasında işlem yaptığını belirten Gökağaçlı, “Türkiye'de 8 milyondan fazla kişi halihazırda kripto sektöründe işlem yapıyor.
Türkiye'de şu anda irili ufaklı toplamda 40 tane kripto para borsası bulunuyor.
Türkiye'de banknotların tasarım ve basım işlemi, Merkez Bankası bünyesindeki Banknot Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilir. Banka ayrıca, kendine ait matbaası bulunan dünyadaki sayılı merkez bankaları arasındadır.
Türkiye'de banknot basımının tarihi Osmanlı İmparatorluğu'na dayanmaktadır. Osmanlı İmparatorluğu'nda para olarak nitelendirilebilecek ilk kâğıt paralar, Sultan Abdülmecid döneminde 1840 yılında tedavüle çıkmıştır. kamu harcamalarının finanse edilmesi için tedavüle çıkarılmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri