Tuvaletten sonra makattan dışarı hemoroid memeleri (pakeleri) çıkar. Ele gelir. Tuvaletten çıkınca bu memeler kendiliğinden içeri girer ve kaybolur. Kanama ve tuvaletten sonra ağrı ile kendini belli eder.
Bu evrede artık hemoroid memeleri, makat içine sığmazlar ve sürekli olarak makattan dışarı taşarlar. Hemoroid memeleri, hiçbir müdahale ile içeri itilemez.
Dış (eksternal) hemoroid, hastanın, makatta hemoroid memelerinin gözle gördüğü ve elle hissedebildiği bir oluşum olarak açıklanabilir.
Yaşam tarzınızın doğrudan etkili olduğu bu hastalık, anal kanalın son kısmında gerçekleşir. Bu bölgedeki damarların şişmesi sonucunda tahriş olması sonucunda meme adı verilen yapı ortaya çıkar. Bölgedeki damarların şişmesi sonucunda makattan dışarı çıkan basur memesi denilen kısım ciddi anlamda acı verebilir.
Evre: Dışkılama sırasında hemoroidin oluşturduğu doku parçası, ıkınma ile birlikte dışarı çıkar ve dışkılama sona erdiğinde tekrar içeri girer. Evre: Hemoroid memesi, anüs dışına sarkma yapar. Bu doku ancak parmakla itildiğinde anüs içine girebilir. Sıklıkla ödem oluşumuna ve ağrı hissedilmesine neden olur.
İlgili 39 soru bulundu
Kendiliğinden geçen dış basur memesi bazen makat bölgesinde ağrı ve kanamalara neden olabilir. Böyle durumlarda kişilerin mutlaka uzman bir doktora gitmesi gerekir. Doktorlar dış basur memesi tedavileri için kremler verebilir. Bunun yanında fitil veya pomad tedavisi de uygulanmaktadır.
Hemoroid türleri, internal ve eksternal olmak üzere ikiye ayrılır. İnternal hemoroid ya da farklı bir deyişle iç hemoroid, çoğunlukla ağrıya yol açmazken eksternal olarak tanımlanan dış hemoroid, genelde sancılıdır. Genişleyen damarlarda pıhtı oluşur, şiddetli ağrı, şişlik ve kızarıklık gibi basur belirtisi görülür.
Anal hematom gibi fazla ıkınmakla ortaya çıkan tromboze hemoroid de 2-4 haftada büyük oranda kendiliğinden küçülür.
Kan akışı engellenen hemoroid memesi yaklaşık 7-10 gün içinde nekroze olup düşer. Damar bağlamada 2. yöntem THD dediğimiz yöntemdir.
Özellikle lifli yiyecekler ile zeytinyağlı yemeklerin tüketilmesi basurun geçmesi için oldukça önemlidir. Beslenme düzeninin dengeli olması gerekmektedir. Bunun yanında basurun erken dönemlerinde oturarak sıcak su banyosu yapılması basurun geçmesinde oldukça etkili olmaktadır.
Hemoroidler iç ve dış olmak üzere ikiye ayrılır. Genel olarak rektumun iç duvarında oluşan ve sol dış, sağ ön veya sağ arka lokasyonlarda görülen hemoroid yastıkçıkları, orta ve üst hemoroidal damarların uç noktalarıdır. Bu damarların genişlemesi sonucu iç hemoroid oluşur.
Basur belirtileri arasında ilk evrede makatta ve/veya dışkıda kanama. 2. evrede anüs bölgesinde kaşıntı 3. evrede akıntı ve ıslaklık hissi. 4. evrede diğer belirtilere ek olarak ağrı veya sızlama basurun en yaygın belirtileridir.
Hemoroid yaygın diğer adıyla basur rektumun ve anüsün en alt kısmında, anal kanalın sonunda bulunan genişlemiş damarlardır. Bu kan damarlarının duvarları bazen o kadar genişler ki, şişerek tahriş olurlar. Bu şişme ve tahriş olmanın sonucunda da makatın dışına çıkarlar.
Dış hemoroid memesi genel olarak kendiliğinden ortadan kalkar. Bu noktada kişinin rahatsızlık durumu oldukça önemlidir. Eğer kişi herhangi bir ağrı sızı hissetmezse herhangi bir müdahalede bulunulmaz.
Basur memesi, kişinin dışkılama esnasında aşırı zorlama ve ıkınma nedeni ile ortaya çıkmaktadır. Şiddetli ıkınma sonucunda makat kısmında bulunan toplardamarlar dışarı sarkmaktadır. Anal kanalda bulunan iltihaplı dokular olduğu da söylenmektedir. Bu memelerin kan damarları içerdiği de bilinmektedir.
Anal Tromboz (Tromboze Hemoroidal Hastalık)
Makat etrafında bulunan derinin altında yer alan dış (eksternal) hemoroidal damarlarda kan akışının bozulması ile oluşan kan göllenmesi - birikimi ve damarların tıkanması sonucu bu hemoroidal damarların içinde pıhtı oluşur. Bu durum hızlı bir şekilde gelişir.
Tedavi edilmezse hastalık ilerler, şikayetler artar. Kanama bu hastalarda önemli bir şikayettir. Tedavi edilmezse can sıkıcı kanamalar sürer gider; çok miktarda kan kaybı olduğunda, kansızlık gelişebilir. Tedavi edilmemiş hemoroidlerde, boğulma (akut tromboze hemoroid) dediğimiz şiddetli ağrılı şişlik gelişebilir.
Genellikle 3 kadranda 3 meme olur ancak tedavi geciktirilirse bu 3 şişlik yanında ve yakınlarında daha küçük başka memeler de oluşabilir.
Basura en iyi gelen kremler ise genellikle en fazla önerilen ilaçlardır. Proctolog ve Procto Glyvenol ismindeki iki ilaç aynı etken maddeye sahiptir. Kaşıntıyı ve şişliği indirebilen ilaçlar, basura en iyi gelen kremler arasında gösteriliyor.
Yapılan egzersizler bacak ve karın kaslarını uyararak hemoroidin sebep olduğu rahatsızlığı giderirken aynı zamanda bağırsak hareketlerini kontrol altına alarak sorunsuz bir çalışma imkanı tanır. Doğru tekniklerle uygulanan egzersiz ve yürüyüşler hemoroide iyi gelen seçenekler arasında yer alır.
Basur Memesi Ne Kadar Sürede Geçer? Eğer hemoroid 1. ve 2. evre ise o zaman basur memeleri kendiliğinden yok olabilir. Ancak 3. ve 4. evreler için cerrahi müdahaleler gerekebilir.
Hem erkeklerde, hem de kadınlarda meydana gelebilen bu durum, utangaçlık ya da çeşitli sebeplerle ertelenmesi dolayısıyla genellikle geç tespit edilebiliyor. Makatta şişlik problemi yaygın olarak basur (hemoroid) nedeniyle oluşur ve fakat her şişlik de basur değildir.
Dış Hemoroid Nedir? Anüsün dış çevresinde görülen ve burada bulunan yoğun sinirler nedeniyle hastalar tarafından ağrı hissedilen ve gözle görülen hemoroid türü eksternal ya da dış hemoroid olarak adlandırılır.
Basur Ağrısı Nasıl Oluşur? Hemoroid yapılarının makat yani anüs bölgesinde görülmesinden dolayı makat ve çevresinde ortaya çıktığından, “basur ağrısı nereye vurur” sorusunun cevabı olarak makat bölgesini işaret etmek doğru olacaktır.
Hasta, makatının hemen kenarında eline sert ve ağrılı şişliğin (memelerin) geldiğini söyler. Bu içi pıhtı (tromboze hemoroid) ile dolu olan ağrılı şişlik (meme) yırtıldığı zaman kanama şikayetine neden olur. Bunlar makat (anüs) etrafında cilt altında mavi renkli kabarıklıklar olarak görülür ve elle hissedilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri