Beslenme alışkanlığıyla yakından ilişkili olan hemoroid, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde çok fazla kırmızı et tüketimi nedeniyle yaygın olarak görülmektedir. Acının kendisi hemoroide yol açmaz ancak hemoroidal hastalığa yakalanmış insanlarda çok acı yemek o bölgeyi tahriş eder.
Aşırı baharatlı ve acı tüketimi de basura sebep olmaktadır. Eğer fazla acı tüketiyor ve baharatlı yiyecekler tüketiyorsanız basur ortaya çıkabilmektedir. Bundan dolayı daha az baharatlı ve daha az acılı yiyecekler tüketmelisiniz. Fazla kırmızı et ağırlıklı beslenmek de basura sebep olabilir.
Acı, ekşi, baharatlı gıdalar:Fazla baharatlı ve acı besinler tüketilmesi; makatta yanma hissiyle birlikte tuvalatte kalma süresini uzatmaktadır. Dışkılama esnasında zorlanma ve sürenin uzun olmadı da hemoroid oluşumuna davetiye çıkarırken; hastalığın kanama, kaşıntı, yanma hissi gibi şikayetlerini de artırabilmektedir.
Hemoroid hastalığı rektumun alt bölgesinde basıncın artmasına bağlı damarların şişmesi ile oluşur. Bunun sebebi ise genellikle dışkılama sırasında zorlanma, tuvalette uzun süre boyunca oturma, kronik ishal ya da kabızlık, aşırı kilo veya obezite, gebelik, liften fakir beslenme şekli ve sürekli ağırlık kaldırmaktır.
İlgili 38 soru bulundu
Hemoroid ve Stres
Stres ve psikolojik etmenlerde diğer bir çok hastalığın kaynağı olduğu gibi hemoroid hastlığınında ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Özellikle stresten uzak durmak diğer alınan önlemler kadar önemlidir.
Anal bölgede makatta kaşıntı, kanama, rahatsızlık hissi gibi belirtilerle kendisini gösteren hemoroid yaşam kalitesini de etkileyen bir sağlık sorunu. Pek çok kişinin çekinip doktora başvurmadığı hemoroid, kolaylıkla tedavi edilebiliyor.
Ayrıca makat bölgesinde sürekli bulunan bu ağrılı, kanamalı ve hassas şişlikler (yani hemoroidler) erkeklerde penisin yeterli sertleşmesine engel olduğu gibi bayanlarda cinsel arzuyu (libido) ciddi bir şekilde azaltır.
Bazı gıdalar basur belirtilerini şiddetlendirip ağrılara ve kanamalara neden olabilir. Kahve, çay ve diğer kafein içeren içecekler (kola, yeşil çay gibi) basuru tetikleyen içecekler arasında ilk sıralarda gösterilmektedir. Kafein, vücudun susuz kalmasına neden olur.
1- YOĞURT: İnsan sağlığı için oldukça sağlıklı bir besin olan yoğurt, aynı zamanda basura da iyi gelmektedir. Eğer siz de basur hastalığından muzdaripseniz düzenli olarak yoğurt tüketerek bu problemin ortadan kalkmasına katkı sağlayabilirsiniz.
- C vitamini içeren besinler: Portakal, kuşburnu, çilek, limon, kivi ve ahududu gibi meyveler hemoroid hastalığına iyi gelmektedir. - E vitamini olan besinler: Şalgam, pancar, ceviz, ay çiçek yağı, badem, zeytin ve balık basur hastalarının tüketebileceği yiyeceklerdir.
Bu kadınların saç tokası gibi bir lastiğin anoskop olarak adlandırılan ve makat içine yerleştirilen bir alet ile lastik tokayı kaydırarak oraya yerleştirilmesi işlemidir. Böylelikle o hemoroid (basur) damarı boğulmuş olur, çürür ve 5-7 gün içinde bant kendiliğinden düşer ve bu bölümde küçük bir ülser oluşur.
Limon suyu, kılcal damarları ve kan damarı duvarlarını güçlendirerek basuru rahatlatıcı besin maddeleri içerir. Pamuğu taze sıkılmış limon suyuna batırın. Basura uygulayın. Hafifçe karıncalanma hissedeceksiniz ancak bir süre sonra rahatlatacaktır.
Acı ya da baharatlı gıda tüketmenin doğrudan hemoroide yol açması söz konusu değildir. Ancak acı tüketimi, dışkılama sırasında tam boşalamama hissine ve dolayısıyla kişinin daha çok ıkınmasına ve tuvalette kalma süresinin uzamasına yol açar.
Acı biber ve bazı baharatlar, hemoroid sorunu olan bölgeyi tahriş etmektedir. Buna bağlı olarak; makatta yanma ve ağrı hissi oluşur. Dışkılama esnasında da ıkınmaya sebep olarak hemoroid riskini arttırır. Acılı ve bol baharatlı yiyeceklerin tüketilmesi hemoroide iyi gelmemektedir.
Domates içerdiği çözücü asit sayesinde basur memelerinin ağrılarını dindirerek zamanla yok olmasını sağlar. Meyvelerden özellikle ananas, kavun ve avokado basur tedavisinde etkilidir.
Sıcak ya da soğuk oturma banyoları hemoroid tedavisinde tavsiye edilmektedir. Ancak buzlu soğuk su banyosu uzun süre yapılamayacağından genellikle sıcak oturma banyosu önerilir. İç hemoroid için oturma banyoları yararlı olabilir ancak dış hemoroidde hiçbir etkisi olmaz.
Ayrıca obezite de basur oluşumunu tetikliyor. Ancak sadece bunlar değil, alkol tüketimi ve stres de basur nedenleri arasında yer alıyor!
Portakal, incir, kiraz, marul, mercimek, soğan, üzüm, alkol, sigara, beyaz ekmek, sarı kantaron, peygamber çiceği yenmemeli. Bu gıdalar basur yakınmalarını artırır, iyileşme sürecini yavaşlatır.
15-16 yaşından önce dokular ve kanallar sağlam olduğundan hemoroid problemi ortaya çıkmaz. 15-65 yaş arasında sıklıkla görülür. 65 yaş ve üstünde artık hemoroid problemi olmaz.
Yani hemoroid herkeste vardır. Bunların şişip iltihaplanıp dışarı doğru sarkmasına basur hastalığı (hemoroidal hastalık) denir. Sürekli kabızlık olanlarda, çok ıkınarak zorlu dışkılama yapanlarda, hamilelerde ve 50 yaşın üzerindeki kişilerde sık görülür.
Bazı kişilerde makat (anüs) ve kalın bağırsağın son bölümü (rektum) çevresinde bulunan hemoroidal damarlar aşırı derecede genişler ve makattan (anüsten) dışarıya taşarlar. Örneğin kabızlık şikayeti olan bireylerde dışkı sertleşir ve dışkılama işlevi zorlaşır.
Hemoroid Rahatsızlığı Kansere Dönüşür Mü? Hemoroid (basur), genellikle kanser ile çok sık karıştırılır. Fakat hemoroid (basur) hastalığı kansere dönüşmez.
Hemoroid tedavisi sonrası tam olarak iyileşme süreci yedi-on gün aralığında olmaktadır. Hasta hemoroid ameliyatından sonra aynı gün ayağa kalabilmekte, kısa süre sonra normal hayatına dönebilmektedir.
Karın ağrısı ve aşırı gaz oluşumu sorunlarını ortaya çıkarabiliyor. Hemoroid tedavisini hemoroidin tipi ve evresine göre kararlaştırmak gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri