Son derece etkili bir antiseptik olan batikon, cilt üzerinde bir etki bırakmaz ve cildi tahriş etmez. Son derece pratik bir şekilde uygulanır ve uygulaması için uzmanlık gerektirmez. Ayrıca cilt üzerinde iz bırakmaz ve uygulama sonrasında kolaylıkla silinebilir.
Hafifçe Sürtme: Alkol veya hidrojen peroksit, lekenin üzerine hafifçe sürülür. Bu işlem, lekenin çözülerek çıkarılmasını sağlar. Durulama: Son olarak, alkol veya hidrojen peroksit uygulanan alan, bol su ile durulanır. Bu işlem, kalan alkol veya hidrojen peroksit ve batikon lekesinin çıkarılmasını sağlar.
Hangi nedenle olursa olsun hangi yöntemle yara kapatılırsa kapatılsın onarım bölgesinde bir tamir süreci başlar. Yara izinin son halini alması 1-2 yıl sürer. Zamanla yara izi ten rengine döner. Başlangıçta hissedilen sertlik yumuşar ve daha düzenli hale gelir, ancak iyi veya kötü mutlaka bir iz kalır.
Hangi Yaralar İz Bırakır? İz bırakan yaralar başında ameliyat yaraları gelmektedir. Ameliyat için kesik atılan yerlerde iz kalır. Yüzeysel sıyrılma olduysa bunların izi kalmaz ancak kalıcı olan izlerde genellikle derinin çok alt katmanları zarar görmüştür.
Çoğu yara izleri zamanla yok olur ve uzun süreli sağlık sorunlarına neden olmamaktadır. Bir yara izinin nasıl değiştiği, konumuna, boyutuna ve türüne bağlı olarak değişmektedir. Bir yara izi zamanla silikleşebilir ama tamamen kaybolmaz. Bazı yara izleri aylar veya yıllar sonra sorunlara neden olabilir.
İlgili 17 soru bulundu
Hafif hareketlerle kan dolaşımını hızlandıran masaj ayrıca, izleri daha yumuşak ve daha düz hale getiren kollajen liflerini kırmaya da yardımcı olur. Yara izlerinin düzenli masajla tedavisi, yara izi yapısını önemli ölçüde iyileştirebilir ve yara izini daha hareketli ve daha az dikkat çekici hale getirebilir.
-İçinde iyot içeren Batikon benzeri pansuman malzemeleri yara iyileşmesini geciktirir, kullanılmamalıdır. -Kesi yerleri temiz ve kuru tutulmalıdır. Krem ve pomadlar bol miktarda ve vücudun ememeyeceği şekilde kullanıldığı takdirde, yara üzerinde çamur benzeri bir tabaka oluşturabilir.
Yara izi tedavisinde cilt yüzeyinin özel ekipmanlarla çıkarılmasını içeren bir dermabrazyon uygulaması yapılabilir. Bu uygulama ile kabarık veya çökük bir yara izinin görünümü iyileştirilebilir. Bununla birlikte yüzeysel olan izler için daha az invaziv işlem içeren mikrodermabrazyon uygulaması da yapılabilir.
Yara üzerinde oluşan kabuk vücudu enfeksiyona karşı korur, ama deride iz bırakır. Yara izini oluşturan doku normal deri ile aynı hücrelere sahip olsa da, kolajen adlı proteinin yapısı nedeniyle farklı bir görünüm ve his yaratır.
Öncelikle öğrenmeniz gereken şu ki; her kesiden sonra iz kalır. Kalan iz, dikişin değil kesinin izidir. Bunu 'kesi izi' veya 'yara izi' olarak ifade etmek daha doğru olacaktır. Ancak dikişlerin uzun süre alınmadığı veya kalın dikiş iplerinin kullanıldığı durumlarda, tren rayı görünümlü bir iz oluşabilir.
Bazı bulaşıcı hastalıklar, cilt kanserleri, cildin damarsal yapısının bozulmasına neden olan iç organ hastalıkları, sistemik hastalıklar, uzun süre devam eden allerjik durumlar, güneş hassasiyetine bağlı bazı hastalıklar, iyileşmeyen yaralarla kendini gösterebilir.
BepantholAnti-Scar Jel: Yara izlerinin kızarık ve kabarık görünümünü azaltmaya yardımcı olur. Kaşıntıyı azaltmaya yardımcı olur. Cildi nemlendirir.
Çukur yara izleri dolgusu, deri altına uygulanan bir işlemdir. Derinin hangi katmanına uygulanacağı, yaranın türü, derinlik ve genişliğine bağlı olarak muayene sırasında belirlenir. Doğrudan yara izine enjekte edilen hyalüronik asit ile dolgu işlemi tamamlanır.
Batikonun faydaları şunlardır: Geniş spektrumlu antiseptik etkisi sayesinde çeşitli mikroorganizmaları öldürür. Yaraların ve cilt tahrişlerinin temizlenmesine ve enfeksiyon riskinin azaltılmasına yardımcı olur. Uygun kullanıldığında, cilt üzerinde tahrişe neden olmaz ve alerjik reaksiyon riski düşüktür.
BATTICON küçük kesikler ve sıyrıklarda, küçük cerrahi işlemlerde ve küçük yanıklarda enfeksiyonunun yerel tedavisi veya önlenmesinde kullanılan geniş etki alanına sahip bir antiseptiktir mikroptan arındırıcı maddedir.
Povidon İyot (Batikon) Antiseptik Solüsyon: Kullanım Alanları ve Kılavuz. Povidon iyot (batikon) antiseptik solüsyon, çeşitli hijyenik ve cerrahi el dezenfeksiyonunda, ameliyat öncesi ameliyat bölgesinin dezenfeksiyonunda ve hazırlanmasında, cilt ve yara çevresi dezenfeksiyonunda, antiseptik yıkamalarda kullanılır.
Vazelin veya benzeri yağlı bir pomat kabuklanmayı ve gerginliği azaltacaktır. Normal sabunlar alkali pH'lı olma eğilimlidir. Yara alanına pH dengeli sabunların kullanılması daha uygundur.
Yara iyileşmesinde birbirinden ayrı ancak iç içe geçmiş dört basamağı bulunmaktadır: Hemostaz fazı, inflamasyon fazı, proliferasyon fazı, olgunlaşma ve yeniden şekillenme fazı.
Yaranın yetersiz beslenmesi, oksijenlenmesi ve enfeksiyonu gibi lokal faktörlerin yanısıra ileri yaş, beslenme sorunları, diyabet gibi eşlik eden ko-morbid durumlar, stres, çeşitli ilaçlar, alkol ve sigara alışkanlığı, radyasyon gibi etkenler de yara iyileşmesini olumsuz etkileyen pekçok önemli faktörlerdendir.
Yaranın deri ile kaplı etrafı silinir. Açık yaranın içi kesinlikle antiseptik ile temizlenmez. Yara içi, enjektöre çekilen ve basınçlı püskürtülen serum fizyolojik ile yıkanır ya da serumla ıslatılmış steril gazlı bezle çok yumuşak bir şekilde silinir. Temiz yaralarda bu işleme gerek yoktur.
Nemli ya da kuru ortamda iyileşme:
İdeal nemli ortamda iyileşme daha hızlı gerçekleşir ve yara izi oluşma riski azalır. İdeal nemli ortamda iyileşme hızlanır ve ve ideal nem, kabuk ve çatlak olusumunu engelleyerek derinin en iyi düzeyde iyilesmesini saglar ve yara izi kalma riskini azaltır.
Dikiş izi olan bölgede cildin soyulmasını sağlayacak kimyasal bir peeling uygulanır. Bu yöntemle bölgede izin yerleştiği dokunun soyulması ve cildin kendiliğinden iyileşerek bölgedeki izlerin ortadan kalkması sağlanır.
Yaranın dış yüzeyi BATİCON®'la silinmelidir. Batikon kesinlikle yaranın içine sürülmemelidir. Yoksa doku harabiyeti yapabilir.
İçerisinde bulunan zengin maddeler sayesinde hem cildi temizler hem de iyileşmesine olanak sağlamaktadır. Bu sebeple de sağlık alanlarında en çok kullanımı yapılan solüsyondur. Yarayı yakmayan özelliği sayesinde de kullanımı sırasında herhangi bir acı hissedilmemektedir.
Açık yaralara ya da açık yararlarla temas edebilecek nesnelere batikon uygulanarak mikrop ve bakterilerden arınmalarını sağlar. Batikon dezenfeksiyon için kullanılsa da bazı durumlarda kullanım kararları dikkatli verilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri