Batikon lekesi deriye bulaştığında hemen limon dilimleyin ve lekenin üzerine uygulayın. Limon ile lekeyi ovmaya devam edin ve lekenin çıkması için uğraşın. Eğer leke zor çıkıyorsa limonu lekenin üzerinde bir süre bekletin. Sonrasında ılık suyla temizleme işlemi yapın ve lekenin çıktığını göreceksiniz.
- Batikon lekesini sökmek için suyun ılık olması gerekir. - Ilık su hazırladıktan sonra içine bir miktar şeker koyun ve karıştırın. - Karıştırdıktan sonra ise şekerli ılık suyu bir temiz bir bez yardımıyla batikon lekesinin üzerine uygulayın. Bu şekilde batikon lekesi fazla yayılmadan toplanmaya başlayacaktır.
Son derece etkili bir antiseptik olan batikon, cilt üzerinde bir etki bırakmaz ve cildi tahriş etmez. Son derece pratik bir şekilde uygulanır ve uygulaması için uzmanlık gerektirmez. Ayrıca cilt üzerinde iz bırakmaz ve uygulama sonrasında kolaylıkla silinebilir.
Tentürdiyot lekesi ıslak veya kurumuş olsun üzerine sıkıldığı anda yapısını bozarak birkaç saniye içinde lekeyi yok eder. Limon yağı etkisi ile hoş bir koku ve ferahlık sağlar.
BİOKADİN Vajinal Supozituvar kullanımı sırasında giysilerde oluşabilecek lekeler sıcak su ve sabun ile çıkarılabilir. İnatçı durumlarda amonyak veya sodyum tiyosülfat kullanılır.
İlgili 38 soru bulundu
Sabun ve Su ile Temizleme: Batikon lekesinin çıkarılmasında sıvı sabun ve su genellikle etkili olur. Batikon lekesi üzerine bir miktar sıvı sabun döküldükten sonra, bu alan birkaç dakika bekletilir. Bekleme süresi sonunda, sabunlu alan hafifçe fırçalanır ve ardından suyla durulanır.
Ilık şekerli su önerilerine kulak verenler olsa da, o su da iz bırakabileceğinden daha garantili, profesyonel bir yöntem tercih edilmelidir. Alkol yardımıyla da çıkabilir ama kumaşların yıpranması istenmez. Çok fazla beklemeden hemen temizlenmesi daha iyidir.
Tentürdiyot aşırı tahriş edici bir madde olduğu için günümüzde artık kullanılmamaktadır (örneğin ilk yardım çantalarından kaldırılmıştır). Onun yerine etkili, daha az tahriş edici ve dokulara daha az zarar veren "Polivinilpirolidon iyot" isimli madde kullanılmaktadır.
Aynı zamanda hem dikiş etrafına yaptığı bası hem de dikişlerin geç alınmasına sebep olmasına bağlı olarak daha kötü bir iz kalmasına neden oluyor. Tentürdiyot ve oksijenli su gibi kurutucu ajanlar, kabuk oluşumunu tetikliyor.
Batikon tentürdiyot işlev olarak aynı ama kimyasal açıdan farklı iki iyotlu antiseptik türü olarak karşınıza çıkıyor. Tentürdiyot, potasyum iyodür ya da sodyum iyodürün etil alkol içerisinde çözünmesiyle oluşturulan bir antiseptik solüsyondur. Batikonla benzer biçimde cilt dışına uygulanıyor.
Povidon İyot (Batikon) Antiseptik Solüsyon: Kullanım Alanları ve Kılavuz. Povidon iyot (batikon) antiseptik solüsyon, çeşitli hijyenik ve cerrahi el dezenfeksiyonunda, ameliyat öncesi ameliyat bölgesinin dezenfeksiyonunda ve hazırlanmasında, cilt ve yara çevresi dezenfeksiyonunda, antiseptik yıkamalarda kullanılır.
Batikon ilacın içerisinde bulunan etken madde povidon-iyot olarak bilinmektedir. İçerik yapısı sayesinde kullanımı sırasında yara yüzeyinde oluşan mikropların direnci kırılmaktadır. Ayrıca yapısal olarak da hem hayvanlarda hem de insanlarda kolay bir şekilde kullanımına olanak sağlar.
Yara, batikonla silindikten sonra yüzeyine yaradan biraz büyük ve yarayı tamamen kapatacak steril gazlı bez konup yapışkan bantla kapatılır. Bu işlem için ortasında değişik büyüklükte gazlı bez bulunan hazır paketlenmiş steril yapışkanlı bantlar vardır ve bunların kullanılması daha kolaydır.
3. BATTICON nasıl kullanılır? Uygun kullanım ve doz/uygulama sıklığı için talimatlar: Enfeksiyon tedavisi için maksimum 14 gün günde bir veya iki kez uygulanır. Enfeksiyonun önlenmesi için gerektiği sürece haftada bir veya iki kez uygulanır.
Yüksek konsantrasyonlu olduğu için, doğru oranlarda su ile seyreltilmesi gerekir. Batikon, güçlü bir çamaşır suyu alternatifi olarak kullanılan bir temizlik maddesidir. Doğru kullanıldığında oldukça etkilidir.
Yaranın dış yüzeyi BATİCON®'la silinmelidir. Batikon kesinlikle yaranın içine sürülmemelidir. Yoksa doku harabiyeti yapabilir. Pansuman yapılırken yara merkezden dışa doğru silinmeli ve karıştırılmamalıdır.
-İçinde iyot içeren Batikon benzeri pansuman malzemeleri yara iyileşmesini geciktirir, kullanılmamalıdır. -Kesi yerleri temiz ve kuru tutulmalıdır. Krem ve pomadlar bol miktarda ve vücudun ememeyeceği şekilde kullanıldığı takdirde, yara üzerinde çamur benzeri bir tabaka oluşturabilir.
Bu tip yaralar için doktorunuzun tavsiyelerini dinleyiniz lütfen. Su değdirmemek gereksiz yara atıklarının birikimine ve mikroorganizma üremesine yol açarak yaraya zarar bile verebilir.
Tatlı beyaz bir üzüm tanesi kesilip yarısına tentürdiyot damlatılırsa, üzümde nişasta olmadığı için iyot açığa çıkmaz ve mavi nokta oluşmaz. Olgunlaşmamış ham bir elma kesilip üzerine tentürdiyot damlatılırsa, nişastanın tümü şekere dönüşemediği için mavileşme olur.
Yaraları oksijenli su ve tentürdiyotla temizlemeyin
Ayrıca sürülen alkol içerikli maddeler, yara bölgesini tahriş ederek alerjik rahatsızlıklara neden olabilmektedir. Düşme ya da kesme gibi nedenlerle oluşan yaralarda temiz su ve sabunla yıkayıp, temiz bir bezle örtmek genellikle yeterli olmaktadır.
Tentürdiyot Lekesi
Leke yeni ise, alkol yararlıdır. Eğer eski ise, benzin vb. şeyler ya da oksijenli su kullanılır.
Oje lekelerini çıkarmak için aseton ya da oje çıkarıcı kullanılması ilk akla gelen seçeneklerdendir. Ancak böyle bir adımı tercih etmeden önce, kumaşın görünmeyecek bir yüzüne aseton ya da oje çıkarıcıyı uygulayın ve kumaşın renginin açılıp açılmadığına bakın.
Sirke, özellikle suda eriyen lekeleri çıkarmada çok etkilidir. Limon suyu ise lekenin türüne göre farklı şekillerde kullanılabilir. Kabartma tozu ve karbonat, beyazlardaki lekeler nasıl çıkar sorusunun en etkili cevaplarından biridir. Tuz ise özellikle kan lekelerinin çıkarılmasında kullanılabilir.
Bununla birlikte oksijenli su kan lekesi dâhil olmak üzere birçok lekenin temizlenmesine yardımcı olmaktadır. Kıyafetinizdeki lekeyi oksijenli suyla sildikten sonra durulayın. Renkli kıyafetlerde bu uygulama yapılırken dikkatli olunması gerekir. Oksijenli su rengin solmasına neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri