Bina ve Mimar Arşını: Mimarlık alanında kullanılan bir arşın birimidir. Bir mimar arşını, 24 parmak veya 240 ḫaṭṭ (Osmanlı ölçü birimi) olarak kabul edilirdi. Bu arşın uzunluğu zamanla değişiklik göstermiştir.
# Arşınlamak Nedir
Arşın bir osmanlı uzunluk birimidir. Arşın parmak ucundan omuza kadar uzunluğu ifade eder ortalama 75,8 cm. dir. Arşın ölçü birimi Atatürk zamanında kaldırılarak modern ölçü birimlerine geçilmiştir.
Metre hesabıyla çarşı arşını 68 cm'dir. bir mi'mār arşını = 24 parmak = 240 ḫaṭṭ, ortalama 75.774 cm'dir.
Resmi şekilde metre ölçümü kabul edilene kadar kullanılan birim ölçümü arşın olarak bilinir. Osmanlı dönemi ile beraber daha önceki dönemlerde kullanılan bir ölçümdür.
Dirsekle orta parmak ucu arasındaki kısmı ifade eder; Arapça'sı zirâ'dır (çoğulu ezrû', zur'ân). Arşın kelimesi Türkçe'den de Rusça'ya ve Balkan dillerine geçmiştir.
İlgili 25 soru bulundu
Bu sorgulamanın sonucunda elde edilen belirli bir değer vardır. Bir arşının kaç metre olduğu şu şekildedir: Bir arşın yaklaşık olarak 68 cm'dir.
Arş (Arapça: العرش), Arapçada taht ve koltuk anlamlarına gelen bir kelimedir, Allah'ın tahtı veya daha ayrıntılı anlatımlarda taht odası; İbrahimî dinlerde gök katlarının üzerinde, tek Tanrı'nın dünyayı idare ettiği yerdir. Yahudilikte Araboth, İslam'da Arş olarak isimlendirilir.
Cumhuriyetten önce, Osmanlı Devleti'nde kullanılan ölçü birimleri Avrupa Devletleri'nin kullandığı ölçülerden farklıdır. Uzunluk ölçü birimi metre yerine arşın, ağırlık ölçüsü olarak da okka, batman, dirhem denilen ölçü birimleri kullanılıyordu.
Endâze, Osmanlı döneminde kullanılan bir ölçü birimidir. Metrik sisteme göre 65 santimetre uzunluğundadır. Genellikle çarşı ve pazarlarda kumaş ve benzeri ürünlerin ölçümünde kullanılmıştır. Çarşı arşını ve mimari arşın da olduğu gibi, şimşir, demir ve çelikten imâl edilirdi.
Yaklaşık 68 santimetreye eşit olan uzunluk ölçüsü.
1928 yılında yapılan bir değişiklikle milletlerarası rakamlar kabul edildi. 1931'de kabul edilen bir kanunla eski ağırlık ve uzunluk ölçüleri değiştirildi. Eskiden kullanılan arşın, endaze, okka gibi ölçü birimleri kaldırıldı. Bunların yerine uzunluk ölçüsü olarak metre, ağırlık ölçüsü olarak kilo kabul edildi.
yarım arşın veya 30,5 cm uzunluğundaki ölçü birimi, kadem.
(ﻗﻴّﻪ) i. (Ar. ḳiyye) Okka, 400 dirhemlik ağırlık ölçüsü: “Kıyye-i âşârî: Eski okka (1282 gr. ).” “Kıyye-i cedîde: Yeni okka, kilo (1000 gr.).”
yiyeceğin kısıtlı olduğu, çuvalın kendisinin hem değerli hem de aldığı miktarın fazla olduğu günlerden kalan bir ölçü olsa gerek. divanu lügati't türk'e göre bir ölçü birimidir. osmanlı ağırlık ölçü birimi. 1 batman(6 okka) 7,69767 kg.
Endaze, Osmanlı devrinde kullanılan 65 cm uzunluğunda bir ölçü birimiydi. Atatürk devrimleri ile 1 Nisan 1931'de kaldırılan endazenin yerine, uzunluk birimi olarak metre kullanıldı.
Fizyolojiye göre 75 cm ile 90 cm arasında değişmektedir. Çarşı zirâ ve mimari zirâ olmak üzere iki türü vardır. Çarşı zirâ satılan mallar için mimari zirâ ise yer ölçümü için kullanılır. 1 zirâ ortalama 0,57417 m²'dir.
Fersah, 12.000 adıma veya 1 saatlik yola denk geldiği kabul edilen eski ölçü birimidir. Denizcilikte kullanılan, eski Türk gemicilerinin kullandığı fakat günümüzde kullanılmayan 3 deniz miline eşit uzaklık birimi. Yaklaşık olarak 5.556 metreye eşittir. Bir Arap fersahı ~5,76 km'dir ve bir Fars fersahı ise ~6,23 km'dir.
85.8 cm olarak kabul edilen uzunluk birimi.
İbnü'l-Ceyyâb'ın verdiği bilgilerden çıkan 1 ukıyye = 113 istâr = 6 miskal (6 × 4,25 = 25,5 gr.) = 847 dirhem (847 × 2,975 = 25,5 gr.)
26 Eylül 1869 tarihli kanunnâmeye göre şu değerler benimsenmiştir: 1 kırat = 4 buğday = 16 fitil = 32 nakīr = 64 kıtmîr = 128 zerre = 14 denk = 116 dirhem = 124 miskal = 0,20046015625 gr.
Ukiyye, peygamber efendimizin zamanında da kullanılan bir ağırlık ölçüsüdür. Toplam ağırlığı1282 gram olan ölçü birimine okka denir.
Hadislerde de kalem hakkında çeşitli bilgiler verilmiştir. Resûl-i Ekrem kalem hakkında şunları söylemiştir: Allah'ın ilk yarattığı şey kalemdir.
Arşı taşımakla görevli meleklere verilen ad.
Müfessirler âyetin bağlamını dikkate alarak bu ifadeyi yukarıda anlatılan meleklerin üstünde, kendilerine “hamele-i arş” (arşın taşıyıcıları) denilen sekiz melek veya sekiz taşıyıcı olarak yorumlamışlardır (Elmalılı, VIII, 5322).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri