Batikon lekesi deriye bulaştığında hemen limon dilimleyin ve lekenin üzerine uygulayın. Limon ile lekeyi ovmaya devam edin ve lekenin çıkması için uğraşın. Eğer leke zor çıkıyorsa limonu lekenin üzerinde bir süre bekletin. Sonrasında ılık suyla temizleme işlemi yapın ve lekenin çıktığını göreceksiniz.
Sürülmemesi gereken yerlere gelmiş olan tentürdiyot lekesi için limon suyu ile elin ya da cildin herhangi bir yerinin ovulması tentürdiyot lekesinden eser bırakmayacaktır.
Batikon, yaranın mikrop kapmadan temizlenmesi amacıyla kullanılan maddedir. Leke bırakma konusunda akla ilk gelen maddelerden birisidir. Batikon sahip olduğu turuncumsu renk ve kokusu ile çok zorlu bir leke kaynağıdır. Batikon sürüldüğü bölgeye hızla yayılır.
Tentürdiyot Lekesi
Leke yeni ise, alkol yararlıdır. Eğer eski ise, benzin vb. şeyler ya da oksijenli su kullanılır.
Bir diğer ismi, povidon olan, batikonun, etken maddesi, %10 povidon iyottur. Küçük kesik yaralarda tedavi amaçlı, cilt ve el dezenfeksiyonunda kullanılan, kahverengi-kırmızımsı bir rengi olan, sprey, krem, solüsyon halinde piyasada satılan antiseptik çözeltidir.
İlgili 20 soru bulundu
Batikon Solüsyonun Faydaları
Batikon cilt yaralarında, pansumanlarda ve tedaviler için kullanıldığı zaman, ciltte olan mikropları öldürür ve yeni oluşumların önüne geçmektedir. Bu sayede de yararlar kısa süre içerisinde tedavi edilir ve iyileşme sağlanır.
- Derinin herhangi bir bölgesinde batikon lekesi meydana geldiği zaman hemen limon keserek deri üzerine uygulayın. - Leke derinin üzerinden çıkıncaya kadar limon ile ovmaya devam etmek gerekir. - Lekenin çıkması konusunda zorlanma mevcutsa limon ile ovduktan sonra bir süre lekelerin üzerinde limonu bekletmeniz gerekir.
Yarayı temizlemek için kullanılan alkol ve tentürdiyot gibi maddeler sadece mikroplara değil, yaranın iyileşmesi için gerekli hücrelere de zarar vermektedir. Ayrıca sürülen alkol içerikli maddeler, yara bölgesini tahriş ederek alerjik rahatsızlıklara neden olabilmektedir.
"Tentürdiyodun açık yaralarda kullanılmasının, hücrelerin ölümüne neden olduğu ve iyileşmeyi geciktirdiği belirtilerek, tentürdiyodun ağız içi, dudak, burun içi ve göze de sürülmemesi gerektiği ifade edildi."
Tentürdiyot aşırı tahriş edici bir madde olduğu için günümüzde artık kullanılmamaktadır (örneğin ilk yardım çantalarından kaldırılmıştır). Onun yerine etkili, daha az tahriş edici ve dokulara daha az zarar veren "Polivinilpirolidon iyot" isimli madde kullanılmaktadır.
Deride yerel kızarıklık; geniş yaralara ve şiddetli yanıklara uygulanması durumunda bulantı, kusma, normale göre daha hızlı ve derin soluk alma, yorgunluk, halsizlik, ödeme neden olabilir. Eğer bu kullanma talimatında bahsi geçmeyen herhangi bir yan etki ile karşılaşırsanız doktorunuzu veya eczacınızı bilgilendiriniz.
Batikon Üretici firma önerileri doğrultusunda kullanılır. Başka kaba doldurulan ürünlerde, doldurulduğu tarihten 1 ay süreyle. (Genel olarak açıldığı tarihten itibaren aynı kutu içinde, kapağı kapatılarak, 25˚C'nin altında oda sıcaklığında, ışıktan koruyarak 2 yıl süreyle kullanılabilir).
Batikon solüsyon hayvanlarda ve insanlarda oluşan iltihap ve açık yara durumlarında, cilt yüzeyinin temizlenmesi ve gerekli tedavilerin yapılabilmesi adına kullanımı yapılan solüsyondur. Batikon solüsyon medikal alanlarda deri antiseptiği olarak anılmaktadır.
Batikon tentürdiyot işlev olarak aynı ama kimyasal açıdan farklı iki iyotlu antiseptik türü olarak karşınıza çıkıyor. Tentürdiyot, potasyum iyodür ya da sodyum iyodürün etil alkol içerisinde çözünmesiyle oluşturulan bir antiseptik solüsyondur. Batikonla benzer biçimde cilt dışına uygulanıyor.
Batikon yapısı gereği tentürdiyota kıyasla daha az yakıcıdır. Tentürdiyot daha uzun süreli koruma sağlar. Tentürdiyot cerrahi alanlarda daha çok tercih edilir.
Yaraları Oksijenli Su Ve Tentürdiyotla Temizlemeyin
Yarayı temizlemek için kullanılan alkol ve tentürdiyot gibi maddeler sadece mikroplara değil, yaranın iyileşmesi için gerekli hücrelere de zarar vermektedir.
Batikon kesinlikle yaranın içine sürülmemelidir. Yoksa doku harabiyeti yapabilir. Pansuman yapılırken yara merkezden dışa doğru silinmeli ve karıştırılmamalıdır.
Batikon, cildin üst tabakasında yanma hissine neden olabilir ve iyileşmeyi geciktirebilir. Bunun yerine, batikon çözeltisini bir pamuklu bez veya gazlı bez kullanarak yaranın çevresine uygulamak daha uygun olabilir.
Dikişlerin üzeri baticon ile silindikten sonra kuruması beklenip, ince bir tabaka oluşturacak şekilde antibiyotikli pomad sürülerek gazlı bez ile kapatılır. 48 saat sonra pansuman açıldığında öncelikle bebek şampuanı ile yıkanır. Baticon ve pomad uygulanarak açık bırakılır.
Nemli ya da kuru ortamda iyileşme:
İdeal nemli ortamda iyileşme daha hızlı gerçekleşir ve yara izi oluşma riski azalır. İdeal nemli ortamda iyileşme hızlanır ve ve ideal nem, kabuk ve çatlak olusumunu engelleyerek derinin en iyi düzeyde iyilesmesini saglar ve yara izi kalma riskini azaltır.
Yaranın yetersiz beslenmesi, oksijenlenmesi ve enfeksiyonu gibi lokal faktörlerin yanısıra ileri yaş, beslenme sorunları, diyabet gibi eşlik eden ko-morbid durumlar, stres, çeşitli ilaçlar, alkol ve sigara alışkanlığı, radyasyon gibi etkenler de yara iyileşmesini olumsuz etkileyen pekçok önemli faktörlerdendir.
Özellikle, yüksek kaliteli sebzeler ve meyveler üretmek için, Batikon gibi kimyasalların kullanımı yaygındır. Ev temizliği için ise, Batikon banyo, tuvalet, mutfak ve yüzeylerin temizliği için kullanılabilir. Ayrıca güçlü antiseptik özelliği sayesinde yara temizlemede de kullanılabilir.
Şekerli su batikon lekesinin çözülmesi için birebirdir. İyi bir çitileme ile tüm lekeler ortadan kalkar. Şekerli suyun çamaşırlar üzerinde leke bırakma özelliği bulunuyor. Bu yüzden bu işlemler yapıldıktan sonra kıyafet temiz su içerisinde durulanmalıdır.
Dezenfekte edilecek olan deri bölgesine uygulanır. Daha sonra bu bölgede meydana gelen gözenekli film katmanı, suyla yıkanabilir. Bu antiseptik solüsyon tampon yaparak da cilde uygulanabilir. Bu antiseptik solüsyonun fiyatı 3 lira ile 35 lira arasında değişir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri