TARİHİ DURUMU: Malatya'nın ikinci yerleşim yeri olan ve 1988 yılına kadar Eskimalatya ismi ile anılan İlçemizin tarihi çok eskidir.
Battalgazi, Malatya ilinin bir ilçesidir.
Türk edebiyatı içerisinde önemli destanlardan biri de Battal Gazi Destanı'dır. Destandaki olayların büyük çoğunluğunun gerçekleştiği ve Battal Gazi'nin memleketi olarak bilinen Malatya'da bu anlatı geleneğinin günümüze kadar sürmüş olduğu gözlemlenmektedir.
Battal Gazi veya Seyyid Battal Gazi, 8. yüzyılda yaşadığı tahmin edilen ve hakkında çeşitli inanışlar bırakmış bir liderdir. Malatya Serdarı Hüseyin Gazi'nin oğludur. Annesi Saide Hatun peygamber soyundan gelmiştir. Battal Gazi Malatya'da doğmuştur.
Hemen hemen bütün kaynaklar, "Battal" kelimesinin onun asıl adı değil kahramanlığını belirten lakabı olduğunu ve asıl adının Abdullah olduğunu bildirirler. Buna karşılık aynı kaynaklar künyesi için Ebû Yahyâ, Ebû Hüseyin veya Ebû Muhammed, babası için Hüseyin, Ömer yahut Amr gibi farklı isimler kaydeder.
İlgili 28 soru bulundu
Seyyit Battal Gazi Külliyesi, Eskişehir'in Seyitgazi ilçesinde, 150 metre yüksekliğinde Üçler Tepesi'nin doğuya bakan yamaçları üzerindeki külliye.
Dârendeli Bekâyî'nin (ö. 1785) Battal Gazi destanını manzum bir şekilde anlattığı eseri.
8. yüzyılda yaşadığı tahmin edilen ve hakkında çeşitli inanışlar bırakmış bir liderdir. Farklı kaynaklarda etnik kökeni Türk, Arap veya Anadolu yerli halkından olarak belirtilmiştir. Babası Arap kökenli ve annesinin Adıyaman(?)
Türbe içinde Battal Gazi ve kral kızı Elenora'nın sandukaları bulunur. Battal Gazi'nin 5,5 metre uzunluğundaki sanduka boyu; kişiliğine, büyüklüğüne atfendir. Elenora'nın Battal Gazi'nin eşi veya sevgilisi olduğu düşünülmektedir.
Külliyenin merkezinde Battal Gazi'nin türbesi ve cami yer alıyor. Battal Gazi'nin sandukası tam 8,5 metre uzunluğunda, yanı başında da Battal Gazi'nin dillere destan aşkı kral kızı Elenora'nın sandukası var. Çoban Baba, Ümmühan Hatun ve Ayni Ana külliyedeki diğer türbeler.
Malatya'nın isim kökü Hititçede bal anlamına gelen "melid"den türediği ve Hitit kitabelerinde "öküz başı ve ayağı" ile ifade edildiği belirtilmiştir. "Melit+ava" ise "bal ülkesi" anlamına gelmektedir. Sonra bu isim "Meliddu", "Melide", "Melid", "Milid", "Milidia", "Melitea" olarak kitabelerde geçmiştir.
Malatya nin yerlisi olarak böğürtlen diyoruz.
1867 yılındaki vilayet nizamnamesi ile Malatya Liva olmaktan çıkıyor ve kaza'ya dönüşüyordu. Bu dönemde, Malatya kazası, Diyarbakır vilayetinin Mamuret-ül Aziz Sancağına bağlı kazası idi. 1877 yılındaki Devlet Salnamesi, Malatya'nın, Diyarbakır vilayetine bağlı bir sancak olduğunu kaydetmektedir.
Asur vesikalarında; Malatya adı Milid, Melid, Milidia, Meliddu şeklinde geçmektedir. Urartu kaynaklarında Melitea, Hitit hiyeroglif kitabelerinde ise Şehir; “Dana başı ve ayağı” ideogramları ile temsil edilmiştir.
Danişmendli Beyliği, 1080–1178 yılları arasında Sivas merkez olmak üzere Çorum, Tokat, Niksar, Amasya, Malatya, Kayseri şehirleri civarında kurulmuş bir Anadolu beyliğidir.
Malatya'nın ilçeleri 13 tanedir. Merkez ilçeler: Battalgazi.
Battal Gazi´nin Torunu Hüseyin, dedesinin davasını küffara karşı, aynı iman ve heyecanla yürütüyor. Soyundan gelenler de onun kadar kahraman, onun kadar savaşçı… Battal Gazi, 8.yüzyılda yaşadığı tahmin edilen ve hakkında çeşitli rivayetler olan bir Türk serdarıdır.
Mamak'ın kendi adıyla anılan semtinde bulunan Hüseyingazi Türbesi, kış aylarında eşsiz manzarası ile tabloluk görüntüler ortaya çıkarıyor. Kendi adıyla anılan dağın zirvesinde bulunan türbe, yüksek olması ve ormanlık alanda bulunması sebebi ile ilgi odağı oluyor.
Battal Gazi ve destanı da bu bağlamda yani Anadolu'nun Türkleştirilmesi ve Müslümanlaştırılması döneminde Bizanslılarla yapılan mücadelelerin ortaya çıkardığı kahraman ve bu kahramanın yiğitliğini anlatan hikâyesidir. Anadolu'ya Türk akınları 359 yılında Hun akınları ile başlamıştır. VII.
Seyyid Battal Gazi, Emevilerin Bizans'a yönelik seferlerine komutanlık etmiştir. Son savaşını da şu anda Seyitgazi ilçesi sınırlarında yer alan Nakolea Kalesi önünde vermiş, 740 yılında burada vefat etmiştir. Seyyid Battal Gazi'nin adını taşıyan külliyesi içindeki sandukası, 5,5 metre uzunluğundadır.
Battalname, düzyazı olarak kaleme alınmıştır. Pek çok yazılmış hali bulunsa da bilinen tek manzum Battalname 18. Yüzyılda yazılmıştır. Battalname içeriğinde, Seyyid Battal Gazi kahramanlıklarını anlatmaktadır. Kahramanlık hikayeleri anlatılmaktadır.
Cengiznâme Moğol hanları destanî tarihi olarak kabul edildiğinden; tarih araştırmacılarının da dikkatini çekmiştir. Cengiznâme'nin en eski yazması XVI. asra aittir.
Battal-Nâme, VIII. yüzyılda Emevî-Bizans savaşlarında meşhur olmuş Battal Gazi isimli bir kahramanın din için yaptığı savaşları konu edinen destan veya destanî halk hikâyesidir (Demir ve Erdem, 2006, s.5).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri