Amerikalı psikolog James Pennebaker'ın bu konu ile ilgili yapmış olduğu araştırmalar gösteriyor ki, her gün 20 dakika boyunca yazmak depresyon, anksiyete (kaygı) gibi pek çok alanda iyileşme sağlıyor. Bu yazma tekniğine de dışavurumcu yazma adını takmış.
Duyguların dışa vurulmasını sağlayacak şekilde yazı yazmanın aynı zamanda stres düzeyini düşürdüğü ve böylece kişilerin stresle ilişkili fiziksel şikayetlerinde azalma sağladığı düşünülüyor. Ayrıca kişilerin gelecek hedefleri hakkında yazı yazmaları da sağlık merkezini daha az ziyaret etmelerini sağlıyor.
Daha önce yapılan çalışmalar sanatla ilgilenmenin stresi azaltan potansiyel etkisini göstermiştir. 2010 yılında yapılan bir çalışmaya (1) göre resim yapmak, yazı yazmak veya müzikle uğraşmak gibi yaratıcı nitelikteki uğraşların sıkıntı ve stresi azalttığını ve kişinin ruh halini olumlu yönde etkilediğini göstermiştir.
Düşüncelerinizi Kağıda Dökün
Kaygı ile başa çıkmanın en iyi yöntemlerinden birisi kaygıya neden olan durumları yazmaktır. Bu sayede kaygı fiziksel bir şekle sahip olur. Yazı ile ifade ettiğimiz duygular daha gerçekçi olsa da bir noktada hislerimize uzaktan bakabilmemize yardımcı olur.
Neyse ki günlük tutmak bu stresi azaltmanın etkili bir yoludur. Günlük yazmayı duygusal rahatlama deposu olarak düşünebiliriz. İç dünyamızdaki duyguları, düşünceleri ve endişeleri kağıda dökmek bizi rahatlatır.
İlgili 35 soru bulundu
Fakat çoğumuz yazı yazmanın rahatlatıcı ve tedavi edici etkisiyle tanışmamışızdır henüz. Müjde: Yazmak, düşünme hızını ve kelime haznesini arttırırken, ruh haline ve stres seviyesinin azalmasına da iyi geliyor.
Yazma terapisi, kolay erişilebilir ve çok yönlü bir terapi şeklidir. Sadece bir defter ve kalem ile bireysel olarak yapılabilir veya bir danışman tarafından yönlendirici direktiflerle uygulanabilir.
Yazmak, başlı başına iyileştirici bir etkiye sahiptir. İç dünyanızı kâğıda dökmek, kendinizi daha iyi tanımanıza ve duygusal stresle başa çıkmanıza yardımcı olacaktır.
Yaygın anksiyete bozukluğunun önde gelen tedavisi uygun şekilde seçilmiş antidepresanlardır. Tedaviye bazen de kısa süreyle benzodiazepin grubu ilaçlar eklenmektedir. İlaç tedavisi tek başına ya da gereğinde bilişsel-davranışçı terapi ile birlikte uygulandığında %90'lara ulaşan oranlarda başarılı olunmaktadır.
Eğer doktorunuz da izin verirse yürüyüş yapmak, yüzmek, koşmak veya jimnastik yapmak gibi gündelik egzersizler stresten kurtulmanıza yardımcı olabilir. Egzersiz içinizde biriken gergin enerjiyi atmanıza yardımcı olur. Düzenli beslenme alışkanlığı vücut için artıdır. Herhangi bir yiyeceği aşırı yemek zararlı olabilir.
Araştırma Zirvesi'nde klavye kullanmanın yerine kalemle yazı yazmanın beyni daha çok geliştiren bir eylem olduğu vurgulandı. Türkiye Araştırmacılar Derneği'nin (TÜAD) düzenlediği 19. Araştırma Zirvesi'nde klavye yerine kalemle yazı yazmanın beyni daha çok geliştiren bir eylem olduğu açıklandı.
Yazmak, insanın konuşarak anlatamayacağı veya anlatmak istemeyeceği şeyleri anlatabilmesini sağlar. Bu da insanın psikoklojisinin gelişimini pekiştirir. Buna vesile olan en büyük duygu insanın düşüncelerini saklamak istemesiyle sosyalliği gereği paylaşma isteğinin çelişmesidir.
Yazı yazmak, katarsisin (duygu boşalımı) yollarından biridir. Amerikalı psikolog James Pennebaker'ın bu konu ile ilgili yapmış olduğu araştırmalar gösteriyor ki, her gün 20 dakika boyunca yazmak depresyon, anksiyete (kaygı) gibi pek çok alanda iyileşme sağlıyor.
Başkalarını dahil edip etmemek danışan olarak tamamen size kalmıştır. Psikologlar genellikle sizin yazılı izniniz olmadan başkaları ile temasa geçmez. Gizlilik ya da psikologunuzun yasal olarak bildirmesi gerekenlerle ilgili özel endişeleriniz var ise bunu psikologunuz ile konuşabilirsiniz.
Sanılanın aksine psikoloğa gitmek ve psikologdan terapi hizmeti almak sicile işlenmemektedir. Sicile işlenme durumu, psikiyatri polikliniklerinden veya psikiyatri hastanelerinden alınan rapor veya yatış kararı sonrası gerçekleşir.
BİR TEDAVİ YÖNTEMİ OLARAK EDEBİYAT
Bibliyoterapi kelime anlamıyla, kitap okuma yoluyla ruh sağlığını iyileştirme anlamına gelmektedir. Terapi sürecinde hastanın kişisel sorunlarıyla eşleşen bir öyküye sahip eseri, psikolog hastasına ev okuması olarak ödev verir.
Yazma becerisinin gelişimi. Yazma becerisi, dört temel dil becerisini oluşturan zincirin son halkasıdır. Yazma; iletişim kurmanın, duygu, düşünce ve tasarılarımızı, görüp yaşadıklarımızı anlatmanın bir yolu olup aynı zamanda düzenli düşünme alışkanlığı da kazandırır.
Bibliyoterapi okuma yoluyla iyileşme anlamına gelir ve danışanın ruh sağlığının iyileştirilmesi aşama- sında kitaplardan ve eğitici metinlerden faydalanılan terapötik süreci kapsar. Bibliyoterapinin üç türü vardır: klinik ortamlarda uygulanan bibliyoterapi, gelişimsel bibliyoterapi ve yaratıcı bibliyoterapi.
Kapsamlı bir şekilde okuyun: Okuma, okuryazarlık ve yazma becerilerinin temelidir. Kitaplar, gazeteler, dergiler ve çevrimiçi makaleler dahil olmak üzere çeşitli metinleri okuyun. Bu, kelime dağarcığı, gramer ve anlama becerilerini geliştirmenize yardımcı olacaktır.
Günlük tutmak, bilişsel işlevlerimizi artırmanın yanında, kısa süreli belleğimizi iyileştirebilir, stresli durumlarla başa çıkma yetisine yardımcı olabilir ve işte yapılan hataları azaltabilir.
Günlük nasıl yazılır kuralları nelerdir gibi soruları merak edebilir. İşin aslı pek bir kural yoktur. Aklınıza gelen her şeyi yazabilirsiniz. Her gün yaşadığınız stresi veya geçirdiğiniz günü, size neler hissettirdiğini veya hayatınızdaki kişiler hakkında yazabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri