Kadınlara ''bayan'' denmesinden rahatsız mısınız? Ben evet, sebebi açık: ''Bay'' kelimesi Farsça'da mal mülk anlamına gelir. -An eki de ''bitiren tüketen'' anlamına gelmektedir. Yani bayan kelimesi ''mal mülk tüketen, bitiren'' anlamına gelir.
doğrudan kadın kavramını karşılayan katun, hatun, 'avrat (Ar.), dişi, dişi kişi, kız, uragut gibi kelimeler tespit edilmiştir. Türk dönemlerinde hatun, katun olarak aynı anlamda geçmektedir.
Bayan, kadınların ad veya soyadlarının önüne gelen bir saygı sözcüğüdür, bir nevi erkeklerde kullanılan "bay"ın kadınlar için olan kullanımıdır.
Öncelikle şunu anlamak önemli; 'Kadın' ve 'Erkek' kelimeleri cinsiyet belirtmede kullanılır. 'Bay' ve 'Bayan' kelimeleri ise cinsiyet belirtmekten ziyade, birer hitap şekli olarak kullanılır.
7. Bu durum, özellikle nezaket gerektiren hitap durumlarında yeni bir sözcük kullanımını gerekli kıldı. Bu sebeple Fransızca 'madam' (madame) ve mösyö (monsieur) ve İngilizce 'lady' ve 'gentleman' sözcüklerinin karşılığı olacak biçimde 'bay' ve bayan' sözcüklerinin kullanıma girdiğini söyleyebiliriz.
İlgili 41 soru bulundu
Halbuki bayan bir cinsiyeti belirtmez, bir hitap biçimidir; dolayısıyla cinsiyet belirtmek amacıyla kullanılması dil kuralları gereği yanlıştır.
Elbette ki bir kadın ile konuşmanız, ona seslenmeniz gerektiğinde 'bayan' bir hitap kelimesi olarak kullanılır. Ayrıca dilimizde 'bayan' yerine 'hanımefendi', 'bay' yerine 'beyefendi' kelimelerinin kullanımı kişiyi daha nezih gösterir. Bir kadın olarak şahsi tercihim 'hanımefendi' diye hitap edilmesidir.
Bayan kelimesi ise köken olarak Moğolca olmakla birlikte 'zengin, dokunulmaz, kutsal' gibi anlamlar taşır. Günümüz toplumunda nezaket anlamında kullanılır” diyor.
Sözlükte “gizlenmek” anlamına gelen tesettür, dini bir kavram olarak, kişinin bir za- ruret bulunmaksızın açılması ve bakılması helal olmayan uzuvlarını örtmesi anlamına gelmektedir. Tesettürden genellikle kadınların, nikâhlanabileceği erkeklere karşı örtün- mesi anlaşılmaktadır.
Soğdca χwatēn "kraliçe" sözcüğünden alıntıdır. hatun maddesine bakınız.
'bayan' hitabı zamirdir; 'kadın kişi' demektir.
bay kelimesi eski Orhun yazıtlarına kadar gider, zengin soylu varlıklı anlamına gelmektedir. "BAYKAL" kelimesinin anlamı da buradan gelmektedir, zengin kal, varlıklı kal anlamındadır. gel zaman git zaman bu bay kelimesi erkekler için kullanılan ve bundan türeyen bayan kelimesi de kadınlar içi kullanılmaya başlandı.
BAYAN KELİMESİ CÜMLE İÇERİSİNDE KULLANIMI
- Bayan İnci. - Bir bayan geldi.- Süleyman Bolluk da bayanın sımsıkı koluna girmişti. - Bayan!
5- Dilber: Dilber ismi, kendisine aşık eden, güzel ve alımlı kadın demektir.
Karîn Ne Demek? Karin kelimesinin ilk anlamı çok yakın olan kimse demektir. Bir kişinin annesi, babası ve sık sık görüştüğü arkadaşları karin olarak nitelendirilir. Bunun dışında Osmanlı İmparatorluğunda, vezir ve şeyhülislam gibi padişahın yakınında olan kişiler de karin olarak adlandırılırdı.
hatun - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe χatun veya ḳatun “kraliçe” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Hotan Sakacası aynı anlama gelen χattuna veya Soğdca aynı anlama gelen χwatēn sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Soğdca χwatāw “kral, hükümdar” sözcüğünün dişilidir.
Allah'a hamd olsun. (6991) nolu sorunun cevabında müslüman kadının hicabının şartları açıklanmıştı. Bu zikredilen şartlarda, müslüman kadının hicabının renginin siyah olması gerekir, diye bir şart yoktur. Bu sebeple müslüman kadın, dilediği renkte elbisegiyebilir (hicabı dilediği renkte olabilir).
Her Müslüman kadın bilmeli ki, başı ve bedeni örtmek farzdır. Bunu yapmakta karar verecek olan da kendisidir. Emri yerine getirirse sevap alır, getirmezse günah işlemiş olur. Tesettür de namaz gibi, zekât gibi, oruç gibi farz bir amel.
Müslüman kadınların yasal olarak Suudi Arabistan ve Endonezya'nın Aceh ilinde hicab giymeleri gerekmektedir ve tüm kadınlar İran'da da bunu yapmakla yükümlüdürler. Fransa, dini baş örtüleri de dahil olmak üzere, devlet okullarında, üniversitelerde veya hükûmet binalarında görülen dini sembolleri yasaklamıştır.
kız - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe kız “1. kıt, nadir, 2. cimri, 3. yetişkin olmayan dişi, bakire” sözcüğünden evrilmiştir. Eski Türkçe sözcük "cömert, bol" kavramının zıddı ve kıs- fiilinin eşdeğer sıfatıdır. "Evlenmemiş dişi, bakire" anlamı muhtemelen "bereketsiz" fikrinden türemiştir.
karı - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe karı “yaşlı kişi, pir” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe karı- “yaşlanmak” fiilinden türetilmiştir. 15. yy başlarına dek "yaşlı (kadın veya erkek)" anlamındayken, bu tarihten sonra "yaşlı kadın" ve "evli kadın" anlamı ağır basar.
Etimoloji. Arapça'da avret (Arapça: عورة ) genellikle "çıplaklık" anlamına gelen '-wr kökünden türemiştir. Farsça, Kürtçe ve Urduca'da 'avrat kelimesi Arapça 'avret' kökünden türemiştir ve yaygın olarak "kadın" anlamında kullanılmıştır.
kız : henüz çocuk olan dişi insan. kadın : çocukluğu bitmiş, olgunlaşmı, büyümüş dişi insan. yani biri çocuktur diğeri ergindir.
Neden Bayan Denmez? Cinsiyet ayrımı için kullanılan kadın kelimesi, hitap anlarında bazılarına kaba gelmektedir. Bu gibi durumlarda kullanılan “bayan” kelimesi ise büyük tartışmaya yol açmaktadır. Saygı anlamı taşıyan bayan kelimesinin kullanılası, kadınlarca kabul görmemektedir.
1 - Kadın, dişi cinsiyetinde olan yetişkin insandır. Erkek, eril bireyi tanımlamakta kullanılır. 2 - Kadın ve erkeğin küçük boylarına, kız ve oğlan denir. 3 - Bir erkeğe 'erkek' denildiği her durumda, kadına da 'kadın' denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri