Taze zencefil çayı her mevsim tüketilebilen ama özellikle kış aylarının vazgeçilmez çaylarından biridir.
Zencefil çayı gün içinde istenilen zamanda tüketilebilir. Metabolizmayı hızlandırmak için en iyi zaman sabah saatleridir. Uyandıktan sonra aç karnına içildiğinde metabolizmayı hızlandırır ve sindirim sisteminin düzenlemesine yardımcı olur.
Taze zencefil tüketiminin günde en fazla bir küçük yumru, toz zencefilin ise günde en fazla 2 gram ile sınırlandırılması öneriliyor.
Taze zencefil keskin bir tada sahiptir. Ancak yine de çiğ olarak tüketilebilir. Taze zencefilin çiğ olarak tüketilmesi için bir bardak su içerisine rendeleyerek kullanabilirsiniz.
Taze zencefil çayı hazırlamak da oldukça kolaydır. Öncelikle bir diş sarımsak kadar olan kök zencefilin kabuklarını soymanız gerekir. Ardından zencefili bir bardak suya koyarak 10 dakika kaynatmanız yeterlidir. Tüketmeden önce bir çay kaşığı bal da ekleyerek şifa deposu içeceğinizi tatlandırabilirsiniz.
İlgili 19 soru bulundu
Zencefil çayı nasıl yapılır İbrahim Saraçoğlu tarafından da ele alınmaktadır. Saraçoğlu zencefil çayı demlemek için kullanılan çaydanlığın porselen olmasını ve içerisine limon dilimleri atılmasını önermektedir. Demlenen zencefil çayı uzun süre bekletildiğinde besin değerini kaybeder.
Günlük bir çay kaşığı toz zencefil veya rendelenmiş ufak zencefil tüketim açısından idealdir. Çiğnenmeden yutulan taze zencefil bağırsak tıkanıklığına yol açabilir. Bu yüzden rendeleyerek kullanmak daha doğru olacaktır.
İki kişilik toz zencefil çayı hazırlamak için 2 bardak su kaynatın. Kaynayan suyun içerisine 2 çay kaşığı kadar toz zencefil ekleyin. Ekledikten sonra 5 dakika kadar bekleyin. Demledikten sonra fincana alarak tüketebilirsiniz.
Zencefilin %40 oranında hazımsızlığa ve mide şişkinliklerine yardımcı olduğunu kanıtlamışlardır. Zencefil, mide ağrısına ve mide bulantısına karşı etkili olmasının yanı sıra, mide ve bağırsaklardaki gazı söktürür. Diareyi (ishal) önler ve bağırsak bozukluklarını giderir.
Kabuklu taze zencefil plastik bir torba ya da kağıt havlu içerisinde buzdolabında 2-3 hafta, dondurucuda 6 ay kadar kadar saklanabilir.
Toz ve taze halde tüketilebilen zencefil, mideye, kalbe, enfeksiyona kansere karşı faydaları bulunmaktadır. Günlük olarak yeteri miktarda tüketilmesi gerekir. Zencefil tüketimi arttığında sağlık açısından zararları olabilir. Limon-bal karışımı ile çay yapılan zencefilin kök hali de vardır.
İshal ya da gaz gibi bağırsak sorunlarına da sebep olabilir. Zencefilin fazla tüketilmesi reflü, mide ekşimesi ya da yanması gibi mide sorunlarına da yol açabilir. Tansiyon düşürdüğünden tansiyon sorunu olan, özellikle düşük tansiyona sahip olan kişiler zencefil tüketirken miktarına ve zamanına dikkat etmelidir.
Toz zencefil, çok yıllık bir bitki olan zencefilin kurutularak öğütülmesi ile elde edilen bir baharat çeşidini oluşturuyor. Kullanımının pratikliği ve tüketim ömrünün daha uzun olması sebebiyle toz zencefil, bitkinin taze haline göre daha sık tercih ediliyor.
Zencefil diyeti için özel bir zencefil çayı hazırlamanız ve bu çayı her öğününüzden yaklaşık 30 dakika önce içmeniz yeterli. Ancak daha etkili olabilmesi için bu diyet süresince tabii ki daha az karbonhidrat tüketmeniz öneriliyor, aklınızda bulunsun. Gelelim zayıflamaya yardımcı olan zencefil çayının hazırlanışına.
Zencefil karaciğerde yağ asidi birikmesini önler. Bu nedenle her gece içeceğiniz bir bardak zencefilli süt karaciğerinizi toksinlerden arındırır.
Zencefil çayı içerek yavaşlayan metabolizmanızın daha hızlı çalışmasını sağlayabilirsiniz. Gece yatmadan 30 dakika önce içilen 1 bardak zencefil çayı, gece boyu metabolizmanızı çalıştırır ve uykuda bile yağ yakmanızı sağlar.
Zencefil çok güçlü bir besin olduğundan sindirim sistemi güçsüz olan bireylere tüketilmesi önerilmez. Zencefil, midede yanmaya ve ekşimeye sebep olabilir. Zencefil bağırsak hastalıkları, ülser hastalıkları ve bağırsak tıkanıklığı olan hastalara tavsiye edilmemektedir.
Günde 2 fincan zencefil çayı tüketimi, bitkinin sağlık üzerine etkilerinin optimum seviyede seyretmesini destekler. Genellikle aç karnına sabahları ya da öğünlerden önce tüketilmesi önerilen zencefil, metabolizmayı hızlandırmaya ve sindirim sistemini düzenlemeye yardımcı olur.
Hazımsızlık gibi mide sorunlarına iyi gelir ve sindirimi kolaylaştırır. Zencefil limon çayı balgam söktürmeye yardımcı olur. Limon mide bulantısını gidermeye yardımcı olur. Zencefil limon çayı mideyi yatıştırarak bulantıyı azaltmayı sağlar.
Bir zencefil kökünü ince ince dilimleyin. Sıcak su koyduğunuz termosun içerisine atın ve zencefilin demlenmesini bekleyin. Tüm gün boyunca bu karışımı her yemekten yarım saat önce bir miktar için. Bu içecek kısa zamanda kilo vermek isteyenler için ideal.
Zencefil Limon Çayı Neye İyi Gelir? Yüksek C vitamini oranına sahip olan limon ve doğal antioksidan kaynağı olan zencefili karıştırarak hazırlanan zencefil limon çayı, tam anlamıyla bir iltihap savardır. Yani vücut bağışıklığının güçlendirmesinde savaşçı rol alır ve vücuttaki iltihapları giderir.
Taze zencefil çiğ olarak tüketildiğinde keskin ve hatta acı bir tada sahiptir. Bu sebeple çiğ olarak bir bardak suyun içine dilimlenip, limon ile birlikte tüketilebilir. Bunun yanında rendelenerek bal ile birlikte de tüketimi son derece yaygındır.
Fazla tüketilirse mide yanması ve mide ekşimesi gibi sorunlara yol açabilir. Kan sulandırıcı özelliği bulunmaktadır. Kan inceltici ilaçlarla veya cerrahi operasyon öncesinde tüketilecekse doktora danışmak gerekmektedir. Taze zencefil iyi çiğnenerek tüketilmezse bağırsak tıkanıklığına yol açabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri