Bayan kelimesi ise köken olarak Moğolca olmakla birlikte 'zengin, dokunulmaz, kutsal' gibi anlamlar taşır. Günümüz toplumunda nezaket anlamında kullanılır” diyor.
Türkçede Bay erkek, Bayan ise kadın demektir. Bayan sözcüğünün zenginlik anlamı Moğolcada da aynen mevcuttur. Bayar ise Bayram anlamına gelir ve bu sözcüklerde aynı köktendir.
Etimoloji. Türkçe kadın kelimesinin kökeni, Eski Türkçe "kraliçe" manasındaki ḳātūn veya χātūn sözcüğüne dayanır. Bu kelimelerin kökeni Soğdcadaki χwatēn sözcüğüne dayanır. Kelime ses değişimine uğrayarak kadın ve hatun olarak iki farklı şekilde girmiştir.
Halbuki bayan bir cinsiyeti belirtmez, bir hitap biçimidir; dolayısıyla cinsiyet belirtmek amacıyla kullanılması dil kuralları gereği yanlıştır.
Bayan, kadınların ad veya soyadlarının önüne gelen bir saygı sözcüğüdür, bir nevi erkeklerde kullanılan "bay"ın kadınlar için olan kullanımıdır.
İlgili 28 soru bulundu
gel zaman git zaman bu bay kelimesi erkekler için kullanılan ve bundan türeyen bayan kelimesi de kadınlar içi kullanılmaya başlandı. ilk hali Orhun Yazıtlarında görülmektedir, yaklaşık 1500 yıl önce eski Türkçede "katun" kelimesi kullanılmaktaydı. bu kelime zamanla "hatun" ve "kadın" olacak şekilde evrildi.
TDK her ne kadar sonraki anlamlarda kadın ve bayan sözcüklerini karşı karşıya getirse de; bay ve bayan sözcükleri, birer unvandır (ünvan değil). Bu nazik cinsiyet unvanları ismin, genellikle soyismin önüne getirilir. Tıpkı adademik unvanlar gibi. Örn: Bay Kahverengi, Bayan Kahverengi.
'Kadın' kelimesini de 'hatun kişi' olarak tanımlayan TDK, sözcüğün diğer anlamlarının da “analık veya ev yönetimi bakımından gereken erdemleri, becerileri olan, hizmetçi bayan' olarak nitelendirdi.
Erişkin dişi insan. 2. Evlenmiş kız. 3. Eskiden bayan anlamında kullanılan bir san.
'Kadın' ve 'Erkek' kelimeleri ise cinsiyet belirtmede kullanılır. Erkek kelimesinin geçtiği her yerde karşılığı kadındır. reyonu, bayan milletvekilleri, bayanlar voleybol takımı, bayanlar tuvaleti, bayan doktor yanlış kullanımlardır. Mesela, '8 Mart Dünya Bayanlar Günü' değil, '8 Mart Dünya Kadınlar Günü' dür.
Kız diye bir cinsiyet tanımı zaten yoktur. TDK' da kadın kelimesinin tanımı şu şekildedir: Erişkin, dişi insan. Yani gelişimini tamamlamış ve 18 yaşını doldurmuş her dişi birey, kadındır. Asıl niyet kibar olmaksa; bu kelime yerine 'hanımefendi' kelimesini kullanmanız çok daha yerinde olacaktır.
bayan - Nişanyan Sözlük. Yeni Türkçe bay “hitap deyimi, bey” sözcüğünden türetilmiştir. Daha fazla bilgi için bay maddesine bakınız. Dil Devrimi döneminde keyfi olarak üretilen bayan sözcüğündeki +An eki, Türkçenin hiçbir döneminde dişil yapım eki olarak kaydedilmemiştir.
Hanım sözcüğü öz Türkçedir. Bu isim Moğolcaya da geçmiştir.
Türkler'le Moğollar aynı kökten aynı boydan gelen iki kardeş millet olduğunu söyleyebileceğimiz gibi Cengiz Han, Moğol olmaktan daha fazla Türk'tü. Cengiz'in Türklüğü tarihî geleneklerin dışında tarafsız çağdaş Çinlilerin tanıklığı ile de sabit olduğunu söyleyebilmek mümkün.
Kadınlara ''bayan'' denmesinden rahatsız mısınız? Ben evet, sebebi açık: ''Bay'' kelimesi Farsça'da mal mülk anlamına gelir. -An eki de ''bitiren tüketen'' anlamına gelmektedir. Yani bayan kelimesi ''mal mülk tüketen, bitiren'' anlamına gelir.
Türk Dil kurumuna göre kıssa kelimesinin sözlük anlamı kendisinden ders çıkarılması gereken olay, konu, kısa öykü veya fıkra demektir.
Türk Dil Kurumu açıklamalarına göre avrat kelimesi Arapçadan gelen bir sözcüktür. Halk ağzında kullanılmakta olan bir isimdir. Kadın, hanım ve eş anlamlarında kullanılmaktadır.
Hanımefendi kelimesi kadınlara karşı kullanılan bir saygı sözcüğüdür. Saygı içeren bir kelime olması dolayısıyla günlük konuşmalarda sıklıkla duyulabilmektedir.
Oğlan ya da erkek çocuğu, küçük yaştaki erkek. Oğlan sözcüğü bazen genç yetişkin erkekler için de kullanılır.
Erkek terimi genellikle yetişkin bir eril bireyi kastetmekte kullanılırken, oğlan terimi ise eril bir çocuk veya ergeni tanımlamak için kullanılır. Ancak erkek terimi aynı zamanda bazen yaş gözetmeksizin bir eril insanı tanımlamak için de kullanılır; tıpkı "erkek basketbolu" ifadesinde olduğu gibi.
sf. Üstünde kareler bulunan, kareli: “Damalı bir eteklik, açık mavi kapalı bir yün kazak giymişti.” -N. Cumalı.
Aldatmak, kandırmak, etki altında bırakmak. Can sıkıntısı vermek, sıkmak, bunaltmak.
Barış yanlısı kimse ile beraber sevgi dolu kişiler kumru olarak bilinmektedir. Bu tanım üzerinden öyle çıkar ve aynı zamanda sembolize edilir. Özellikle Türk Dil Kurumu açısından kişi ya da kişiler için değerlendirildiğini söylemek mümkün.
feminist - Nişanyan Sözlük. İngilizce feminist “kadın hakları taraftarı” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Latince femina “kadın” sözcüğünden +ist° ekiyle türetilmiştir.
Bunu yaparken ortaya attığı bay ve bayan terimlerini de şöyle açıklıyordu: “Bay ne demektir, biliyor musun? Dur bekle, cevabını ben vereyim. Saygıya, hürmete layık insan, erkek demektir; bayan da, aynı saygı ve hürmete layık olan kadın demektir.”
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri