Kadın yöneticilere Sayın Müdire denmez, Sayın Müdürüm şeklinde hitap etmek uygundur. Eski ve emekli yöneticilere, son resmi görev unvanı ile hitap edilir. Ancak resmi yazıda veya adı ve soyadı kullanıldığında eski/önceki sözcüğü öne getirilir.
1-Yöneticinize daima saygılı hitap edin. Ona taşıdığı ünvana göre, “sayın müdürüm”, “sayın başkanım”, “sayın kaymakamım” ve “sayın valim” deyin veya “efendim” diye hitap ederek söze başlayın. 2-Üstünüzün makamına girerken ceketinizin düğmeli olmasına dikkat edin, palto ve şapka ile girmeyin.
Türkçede yaygın olarak kullanılan hitap şekilleri 'hanım', 'bayan' ve 'kadın' gibi terimlerdir. Ayrıca, aile içinde 'anne', 'kız', 'abla' ve 'teyze' gibi akrabalık ilişkilerine göre değişen hitaplar mevcuttur. İş ve resmi ortamlarda kadınlara genellikle 'hanım' ve 'bayan' kelimeleri ile hitap edilir.
Örnek: - Konuşmalarını yapmak üzere, Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Rektörü Sayın Mehmet Sarıbıyık'ı teşriflerini arz ediyorum. Genel Müdür Yardımcısına normalde "Genel Müdürüm" denilir. Ancak Genel Müdürün yanında "Sayın Müdürüm" denilmelidir.
Genel müdür ise, ast'ı olan müdüre unvanıyla “müdür bey” diyerek ya da adıyla (Ahmet Bey) hitap eder. (İl kuruluşlarında il müdürünün altındaki müdür yardımcılarına ve şube müdürlerine “müdürüm” denir; sadece il müdürüne “sayın müdürüm” diye hitap edilir.)
İlgili 43 soru bulundu
Şube Müdürü Ne Demek? Şube müdürü nedir, sorusuna kısaca; birden fazla yerde şubesi bulunan şirket veya kurumların belli şube veya şubelerinin yönetiminden sorumlu kişidir, cevabı verilebilir. Şube müdürü bir veya birden fazla şubeden sorumludur.
Astlara resmi ortamda unvanlarıyla: Müdür Bey ya da soyadlarının başına “sayın” sözcüğü getirilerek (Sayın Çelik); özel ve sosyal ortamda ve birebir ilişkilerde ise adlarına “hanım/bey” sözcüğü eklenerek hitap edilir: Ayşe Hanım, Ahmet Bey.
Makam odasında resmi bir kişiyi yöneticiye takdim ederken, kişinin önce unvanı, sonra “sayın” sözcüğü ile adı ve soyadı söylenir. (Emniyet Müdürü Sayın Ahmet Deniz) Resmi toplantı ve törenlerde kişiyi topluluğa takdim ederken, kişinin önce unvanı, sonra “sayın” sözcüğü ile adı, soyadı söylenir.
Kamusal yaşamda yapılan bir görev sonunda üst astına teşekkür ettiğinde, ast üst'üne “rica ederim” dememeli; “sağ olun efendim” veya “görevim efendim, sağ olun” demelidir.
Meclis personeli, milletvekillerine “sayın” diye hitap edecek. Ziyaretçilere, “abi, abla, teyze” yerine “hanımefendi, beyefendi” denilecek.
Memurun amirine "Genel Müdürüm, Başkanım Müsteşarım Sayın Valim" gibi hitapları da hiçbir mevzuatta yazmadığı halde bunu bekleyen amir, emrindekilere aynı saygıyı göstermek zorundadır.
Buna göre bir kadının kocasına, kocanın da eşine ismiyle hitap etmesi yasak değildir.
Dogru olan Müdür kadin olunca Müdire sifatinin kullanilmasidir. Cinsiyet ayrımına bazı örnekler: "Müdire", "hakime" ve "iş kadını" sözcükleri profesyonel ortamlarda kullanılmaktadır...
Hitap kelimeleri büyük harfle başlar. > Saygı bildiren sözlerden sonra gelen ve makam, mevki, unvan bildiren kelimeler büyük harfle başlar. » Sayın Bakan, Değerli Öğretmenim… Page 3 > Cümle içinde özel adın yerine kullanılan makam veya unvan sözleri büyük harfle başlar.
Amire teşekkür edilmemeli, onun yerine “Sağolun” denilmeli. Makama girerken yanınızda mutlaka ajanda ve kalem bulundurulmalı... Makama evrak, çok yakın mesafeden değil karşıdan nezaketle sunulmalı…
NOT: Bir üst makama yazarken tıpkı dilekçe yazar gibi yazınızı “arz ederim” diyerek bitiriniz. Unutmayınız ki Üst makam alt makama “rica” eder. Alt makam üst makamdan “arz” eder.
21-Protokolde daima küçük büyüğe, bayan erkeğe, ast üste selam verir. Bu nedenle üstlerinize selam verin, astlarınızın selamlarına da mukabele edin. Akranlarınıza da önce siz selam vermeye çalışın. Toka etmek bir sevgi ve samimiyet gösterisi olarak bir tür selamlaşmak biçimidir.
Üst yöneticinizi, odanızın kapısında değil, binanızın kapısında karşılayıp, uğurlayın. Akranınızı dairenizin kapısında, ast konuğunuzu ise odada ayağa kalkarak ve tokalaşarak karşılayıp, uğurlayın.
Kişi adlarından önce ve sonra gelen ünvanlar, saygı sözleri, rütbe adları ve lakaplar büyük harfle başlar: Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk, Kaymakam Erol Bey, Dr. Alâaddin Yavaşça; Sayın Prof. Dr.
Resmi takdimlerde ve hitaplarda, devlet adamlarına, diplomatlara, askeri ve mülki erkana ve üst yöneticilere daima resmi unvan veya rütbeleriyle hitap edilir. Sayın Rektör Sayın Vali Sayın Başkan Sayın Genel Müdür Sayın General vb.
Resmi bir mektup yazıyorsanız ve direkt isme hitap etmeyecekseniz, 'Sayın Bayan', 'Sayın Bay' ya da bunların sadece çoğul şekillerini yazabilirsiniz. Örneğin 'baylar' veya 'bayanlar' gibi; ama bu sadece bir bölümü veya servisi ilgilendirdiğinde kullanılır. Bunun dışında 'Sayın İlgili' diye de yazabilirsiniz.
Duruşmada hakime “Sayın Hakim”, “Sayın Yargıç”, “Hakim Bey” ya da “Hakime Hanım” şeklinde hitap ediniz. Hocam, abi, dayı vs. şeklinde hitap etmeyiniz.
Çünkü komisere komiser, amire amir, savcıya sayın savcı olarak hitap ediliyor, polise gelince sürekli olarak lan olarak hitap ediliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri