Kanama az veya çok yoğun bir şekilde olabilir. Gebeliğin 20. haftasından sonra karın bölgesinde ortaya çıkan ani ve şiddetli ağrı varlığında abruptio plasenta düşünülmelidir. Vajinal kanamanın olması ve bebeğin kalp seslerinin dinlenildiğinde düşüşlerin olması (fetal distres) tanıyı güçlendirmektedir.
Bu durum kanama ve pıhtılaşma sistemini bozarak DIC tablosu oluşturabilir. Dekolman olgularının %10'da DIC gelişir ve gebelikte DIC gelişiminin en sık nedeni plasenta dekolmanıdır. Plasentanın ayrılması bebeğin beslenmesini bozacağından fetal ölüm sık görülür ve fetal ölüm varlığında DIC gelişimi ihtimali artar.
Dekolman plasenta nedenleri
Bunların başında gestasyonel (gebeliğe bağlı) hipertansiyon, kronik hipertansiyon, preeklampsi, çok sayıda doğum yapmış olmak, sigara kullanımı, kokain alışkanlığı ve şiddetli beslenme bozukluğu yer alıyor.
Bazı durumlarda, plasenta, gebelik esnasında ya doğum başlamadan ya da doğum başladıktan sonra henüz bebek doğmadan yerleştiği yerden kendiliğinden, kısmen ya da tamamen ayrılabilir. Bu durumda, bebeğin oksijen ve besin alışverişi kesilir ve ciddi kanamaya yol açarak, hem anne hem bebeğin hayatını tehlikeye sokabilir.
İlgili 39 soru bulundu
Ayrıca erken doğum tehdidi veya plasenta yetmezliğinin olduğu durumlarda, anne adayının gündüzleri de istirahat etmesi gerekebilir. Bu tip istirahatlerde anne adayının sol tarafının üzerine yatması önerilir.”
Bazen kontrolde plasenta tam olsa da aksesuar plasenta dediğimiz gerçek plasenta dışında küçük bir parçası ya da amnion zarları içerde kalmış olabilir. Bu durum doğum sonrası ciddi kanamalara sebep olur. Nadir olarak plasenta rahim duvarlarından ayrılmaz ve beklenen süre içerisinde çıkmayabilir.
Ablasyo plasenta (plasental dekolman), bebeğin eş kısmının doğumdan önce rahim duvarından ayrılması durumu olup hem anne hem de bebek için hayatı tehtid eden önemli bir gebelik komplikasyonudur. Plasental dekolman kanamanın şekline ve ayrılan plasentanın oranına göre sınıflandırılmaktadır.
Plasenta Previa Teşhisi Kaçıncı Haftada Konur? Plasenta previa genellikle gebeliğin 20. haftasından sonra tanı konabilen bir durumdur. Genellikle rutin ultrason taramaları sırasında plasenta pozisyonu değerlendirilir ve plasenta previa varlığı tespit edilebilir.
Gebelik döneminde rahim içerisinde gelişen ve bebeğin temel ihtiyaçlarının karşılanmasını sağlayan doku, plasenta olarak adlandırılır. Rahim duvarına yapışık hâlde bulunan bu doku, bebeğin eşi olarak da isimlendirilir. Canlılığın sürdürülebilmesi için gerekli olan oksijen ve besin maddeleri, bu kanalla bebeğe iletilir.
Gebeliğin başlaması ile gelişimi de başlamaktadır. Gelişim sürecini yaklaşık 12 hafta boyunca sürdüren plasenta, hamileliğin son bulması ile dışarıya atılmaktadır.
Eğer kişide plasenta previa tanısı konulduysa cinsel ilişki ve vajinal muayene yasak olacaktır. Hekim tam yatak istirahati önerebileceği gibi, egzersizi, aşırı yorulmayı da yasaklayabilir.
5. haftaya kadar geçen sürede bebek zaten anneden gelen kanla beslenmeye başlamıştır. Rahim içinde büyüdükçe ve plasentaya bağlandıkça beslenme gücü daha da artar. Anne nasıl besleniyorsa; plasenta sayesinde bebek de tüm besinleri alır.
Tanı: Plasenta adezyon bozukluklarının tanısı en erken 18. Gebelik haftasında ultrasonografik muayene ile konulabilmektedir. Uterusun arka duvarına yerleşmiş plasentalarda ve rahim duvarına olan yapışıklığın miktarının saptanamadığı durumlarda MRI ile inceleme de gerekebilir.
Fakat hamilelik devam ettiği için plasenta rahmin tepesine doğru hareket eder. Üçüncü trimesterde, plasenta rahmin tepesine yakın olmalıdır. Bazen, plasenta serviksi kısmen veya tamamen kaplar. Buna bir previa denir.
Doğumun üçüncü evresinde plasenta ve kordonların çıkışı tamamlanır. Bebeğin doğumu gerçekleşince rahimdeki kasılmaların sıklığı ve şiddeti azalır. Birkaç kasılma sonrasında plasenta rahimden ayrılır ve dışarı doğru çekilerek plasentanın çıkması sağlanır.
Plasenta previa ya da halk arasındaki deyişle bebeğin eşinin aşağıda olması plasentanın rahmin aşağısında serviks çıkışında olmasına denir. Serviks rahmin vajinaya bağlanan boyun şeklindeki kısmıdır. Bebeğin eşinin önde olması olarak da tanımlanabilecek plasenta previa, her 200 doğumdan birinde görülür.
Plasenta previa'da en önemli risk, annenin ve bebeğin hayatını riske sokacak vajinal kanamadır. Hastaların 1/3'ünde vajinal kanama 30 haftadan sonra başlar. Hastaların sadece %10'unda terme kadar vajinal kanama olmaz. Gebeliğin seyri sırasında vajinal kanamaya neden olabileceği için cinsel ilişki önerilmemektedir.
Ne kadar çok geçirilmiş gebelik varsa plasenta previa riski o kadar yükselir. Anne yaşının ileri olması da riskler arasındadır. Anne adayının daha önce düşük yapması ya da kürtaj olması da plasenta previa riski arasındadır. Sigara kullanmak da bir risk faktörüdür.
Çocuk çoğu zaman ilk 3-4 gece atlatıldığında kaderine razı olacak ve artık emziğin olmadığı, daha doğru bir hayata adım atacaktır. Bu durum ise öğrenilmiş çaresizlik diyebiliriz . Bu dönemde ebeveyne düşen görev, kararlı bir tavır takınmak ve 3-4 gece sürebilen kriz anlarında taviz vermeden dayanabilmektir.
"Plasenta yaşlanması" nedir? https://www.gebelik.org/tr/tibbi-bilg... Özellikle ileri gebelik haftalarında ultrasonografide bebeğin eşi yani plasentası içinde parlak alanlar ortaya çıkabilir ve bunu doktorlar anne adaylarına "plasenta kireçlenmesi" olarak anlatırlar.
Tecrübeli bir kadın doğum uzmanı tarafından yoğun bakım ünitesi ve kan bankası olan donanımlı bir hastanede yapılması gereklidir. Bu tür hastaların her hastanede ameliyat olması uygun değildir.
Plasenta, bebek ile anne arasındaki besin ve oksijen alışverişini sağlayan bir yapıdır. Plasenta, doğumdan hemen sonra, görevini tamamlayarak bebekle beraber rahim dışına atılır. Yani doğumdan sonra ne anne ne de bebek için artık gerekmeyen bir dokudur ve çöpe atılır.
Normal doğumlarda bebek doğduktan yaklaşık yarım saat sonra plasenta kendiliğinden vücuttan dışarı atılır. Sezaryen doğumda ise bebekten sonra plasenta doktor tarafından çıkarılır.
Yaklaşık 6 hafta kadar sürebilen normal lohusa kanaması ilk günlerde yoğun bir regl kanaması şeklinde olur ve gittikçe pembeleşir, kahverengi lekelenmelere dönüşür ve 6 haftanın sonunda tamamen bitmesi beklenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri