Boşanma davası açma işlemleri adli tatilde durmaz. Ancak her yıl 20 Temmuz – 31 Ağustos arası olan adli tatilde süreler işlemez ve duruşmalar görülmez.
Adli tatilde görülecek dava ve işler, Hukuk Muhakemeleri Kanununun 103'ncü maddesinde gösterilmiştir. Bu maddede sayılanlar dışındaki dava ve işlere kural olarak adli tatilde bakılamaz. Boşanma davaları, adli tatilde bakılabilecek kanunen “ivedilikle görülmesi” gereken dava ve işlerden değildir.
6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nda "Adli tatil süresi" başlıklı 102. maddesinde: "Adli tatil, her yıl 20 Temmuz'da başlar, 31 Ağustos'ta sona erer. Yeni adli yıl bir Eylülde başlar." ifadeleri yer alıyor. Adli tatilde mahkeme süreçleri nöbetçi mahkemeler ile devam eder.
Adli tatil boyunca hakimler, savcılar, adliye çalışanları izinli sayılır. İcra mahkemeleri ve çalışanları, icra daireler ve çalışanları, kanunda açıkça belirtilen bölge idare mahkemeleri, vergi daireleri bu kapsam dışında tutulmuştur.
Adli tatilde her çeşit nafaka davaları ile soybağı, velayet ve vesayete ilişkin dava ya da işler adli tatilde görülecek işler ve davalar arasındadır. Adli Tatilde icra daireleri ve noterler çalışır.
İlgili 34 soru bulundu
Adli tatil boyunca boşanma davası açmak mümkündür. Boşanma davası açma işlemleri adli tatilde durmaz. Ancak her yıl 20 Temmuz – 31 Ağustos arası olan adli tatilde süreler işlemez ve duruşmalar görülmez. Anlaşmalı boşanma duruşmaları istisnadır; adli tatilde görülmesi mümkündür.
Genel olarak velayet davası süreci içerisinde basit yargılama sistemi uygulanmaktadır. Günümüzde gerçekleşen velayet davaları sonuçlanma konusunda makul sonuç süresi 209 gün olarak kabul ediliyor.
Adli tatil döneminde dava açılması, davalara cevap verilmesi ve dilekçeler aşamasının takibi mümkündür. Adli tatilde boşanma davası veya herhangi bir dava açma yasağı yoktur. Bu nedenle adli tatil süresince boşanma davası açılabilir. Adli tatili döneminde adliyelerin tamamen tatile girdiği anlayışı yanlıştır.
Adli tatilde tabi tüm dava ve işler bakımından süreler durur. HMK 104'e göre talebe gerek olmaksızın tüm süreler adli tatilin bittiği günden (31 Ağustos 2023) itibaren 1 hafta uzatılmış olur.
Adli tatilde sadece aşağıda belirtilen dava ve işler görülür: İhtiyati tedbir, ihtiyati haciz ve delillerin tespiti gibi geçici hukuki koruma, deniz raporlarının alınması ve dispeçci atanması talepleri ile bunlara karşı yapılacak itirazlar ve diğer başvurular hakkında karar verilmesi.
Anlaşmalı boşanma davaları ortalama 1 ile 3 ay arasında sonuçlanabilmektedir. Çekişmeli boşanma davaları ise istinaf ve temyiz süreçleri ile birlikte ortalama 3 ile 5 yıl arasında sonuçlanabilmektedir.
Gibi bir sorunuz varsa, avukat olmadan da anlaşmalı boşanma davası açabilirsiniz. Bunun için bulunduğunuz bölgedeki baroya giderek dava açmak istediğinizi belirtebilirsiniz. Maddi durumunuzun yeterli olmaması halinde de aynı yolu izlemeniz gerekir.
Adli tatil; Hukuk Muhakemeleri Kanunu 102. madde düzenlendiği üzere 20 Temmuz'da başlayıp 31 Ağustos'ta sona eren 43 günlük zaman dilimine denir. 20 Temmuz – 31 Ağustos arası adli tatil tarihleri HMK ile belirlenmiştir. Adli tatilde kural olarak hukuki süreler durur ve duruşmalar bu dönemde görülmez.
Adli tatil her sene 20 Temmuz'da başlamış oluyor. Tatil sürecinde idari yargı dışında dava açılabiliyor.
Yargıda toplu izin kullanımı anlamına gelen adli tatil 20 Temmuz 2023 tarihi itibariyle başladı. 2023 yılı adli tatil dönemi 20 Temmuz – 31 Ağustos tarihleri arasında gerçekleşecek. Adli tatil döneminde adliyelerdeki bir çok iş ve işlem durmuş olacak.
6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 102. maddesine göre adli tatil, her yıl 20 Temmuz'da başlayıp, 31 Ağustos'ta sona eriyor. Yeni adli yıl ise 1 Eylül Cuma günü Yargıtay'da düzenlenecek törenle başlayacak.
2023 ADLİ TATİL NE ZAMAN BİTECEK? 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 102. maddesine göre adli tatil, her yıl 20 Temmuz'da başlayıp, 31 Ağustos'ta sona eriyor.
5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 331/4 uyarınca adli tatile rastlayan süreler işlemez.
Hukuk Muhakemeleri Kanunu uyarınca 1 hafta, İdari Yargılama Usulü Kanunu uyarınca 7 gün, Ceza Muhakemesi Kanunu uyarınca 3 gün uzamış sayılmaktadır. Adli tatilde görülecek iş ve davalar için ise ilgili kanunlarda öngörülen süreler aynı şekilde işlemeye devam edecektir.
Boşanma davasının açılması ile birlikte mahkemeler adli tatilde olsa da tebligat vs işlemler yapılmaya devam edecektir. Dolayısıyla duruşmalar olmasa da önceki dava prosedürleri işlemeye devam eder. Bu sebeple boşanma davası açmak isteyen kişinin adli tatilin bitmesini beklemesi zaman kaybıdır.
Adli tatil içerisinde boşanmanın gerçekleşebilmesi için önemli bir durumun mevcut olması gerekir. Kimi zaman anlaşmalı boşanma ile tek celsede boşanacak kişiler için elzem durumlar söz konusu olabilir. İvedilik içeren durumlarda nöbetçi mahkeme eşlerin adli tatil sürerken boşanma davasının görülmesine olanak sağlar.
-Boşanmanın reddi kararının kesinleşmesinden itibaren üç yıl geçtiyse, -Bu süre içinde ortak hayat yeniden kurulamamışsa, -Fiili ayrılık sebebine dayanılarak eşlerden herhangi biri tarafından yeni bir boşanma davası açıldıysa, artık mahkeme ret kararı veremez, mutlaka boşanma kararı vermelidir.
Çocuğa nafaka hesaplaması yapılırken çocuğun yaşı, yaşam standartları sağlık durumu, eğitim durumu ve nafaka borçlusunun ödemeyebilme gücü dikkate alınır. 2023 yılı için çocuğa ödenen en düşük nafaka 750 TL'dir. Bu tutar hiç çalışmayan ya da asgari ücretli olanların ödemekle yükümlü olacağı asgari nafaka miktarıdır.
Bu yaş grubunun özel bakım ihtiyaçları bulunduğundan herhangi bir aksilik yok ise velayet doğrudan anneye verilir. Burada annenin küçük ya da kısıtlı olmaması büyük önem taşımaktadır.
Anne, kötü alışkanlıklara sahipse, fiil ehliyeti yok veya akıl hastalığına sahipse, hakim velayeti anneye vermez. Annenin çocuğun duygusal ve fiziksel ihtiyaçlarına yeterince karşılık verememesi, uygun yaşam koşullarını sağlayamaması, alkol ve uyuşturucu madde bağımlılığı gibi sorunlar varsa, velayet anneye verilmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri