Değerli kardeşimiz, Kısa kollu kıyafetlerle Kur'an-ı Kerim okumak caizdir. Ancak mümkün oldukça tesettüre riayet ederek okumak gerekir. Kur'an-ı Kerim'i okumaya "Eûzü çekerek ve Besmele okuyarak" başlanır.
Kadınların başı ve kolları açıkken Kur'an ve Cevşen okumaları caizdir. Çünkü kadının Kur'an okurken başını ve kollarını örtmesinin farz olduğunu gösteren bir bilgi yoktur. Bununla beraber başı örtülü olarak okumaları iyi olur.
Kur"an okumak için abdest ve başörtüsü gerekli midir? Kur''an-ı Kerim''i okurken veya dinlerken hanımların başlarını örtmeleri bir din hükmü (vacib, sünnet vb.) değil, bir âdâb (islâmî görgü kuralı)dır. Başını örtmeden okuyan ve dinleyen günaha girmez.
Kur'an okurken namazdaki gibi bir tesettür şart değildir, müstehcen olmaması yeterlidir.
Bu nedenle hakaret niyeti olmadan Kur'an-ı Kerim'in okunduğu kanalı değiştirmenin bir sakıncası yoktur. Bilgisayar veya televizyon gibi cihazlardan Kur'an dinlerken herhangi bir işle meşgul olmanın da bir sakıncası yoktur.
İlgili 25 soru bulundu
Değerli kardeşimiz, Kadınların başı ve kolları açıkken Kur'an ve Cevşen okumaları caizdir. Çünkü kadının Kur'an okurken başını ve kollarını örtmesinin farz olduğunu gösteren bir bilgi yoktur. Bununla beraber başı örtülü olarak okumaları iyi olur.
Bu konuyla ilgili akıldan çıkarılmaması gereken esas mevzu ise saygının Kuran-ı Kerim'i sadece el üstünde tutma ile olacağı değil onun emirlerine uymak ve nehiylerinden sakınmakla gerçekleşeceği bilinmelidir. Yatak odası olsun ya da olmasın kişinin uyuduğu yerde Kuran-ı Kerim bulundurması caizdir.
Ezberden okumak da bir sakınca yoktur. Ancak abdestsiz Muhsaf-ı Şerif'e dokunmak caiz değildir. Fakat tabletlerde, bilgisayarlarda ve telefonlar bizim maaruf olan bildiğimizm mushaf olmadığı için Kur'an-ı Kerim okurken elimizde cep telefonu varsa buna dokunabilriiz. Burada bir sakınca yoktur.
Alimler Kur'an'a saygısızlık sayılacak durumları şöyle özetlemişlerdir: Yere veya necis olan yerlere atmak, Ona basmak, tükürmek ve hakaret ve saygısızlık sayılacak tüm davranışlar. Kişinin eşiyle Kur'an bulunan odada cinsel ilişkiye girmesi saygısızlık sayılmaz.
Eğer yüzde kullanılan bu makyaj malzemeleri, ciltte tabaka oluşturmuyorsa yağ gibi akıp gidiyorsa abdeste ya da gusle herhangi bir engeli bulunmaz.
Buradaki mantık bağından zorunlu olarak, kadın vücudunun (nassa göre boyun, gerdan ve göğsü) ziynet, yani süs ve avret olduğu sonucu çıkmaktadır. Kur'an kadının vücuduna ziynet diyerek örtülmesini emrettiğine göre, eğer âyette istisnalar gelmeseydi vücudun tamamının herkese karşı örtülmesi gerekecekti.
"Kur'an-ı Kerim'de başörtüsü 24 sıra numaralı Nur suresinin 31. âyetinde geçmektedir.
Kur'an-ı Kerim'i okumak ya da dinlemek isteyen kimsenin abdest alıp kıbleye doğru oturması sünnettir. Ancak yürürken veya yatarken onu okumakta da bir sakınca yoktur. İshak bin İbrahim diyor ki: Ebû Abdullah ile birlikte camiye giderken Kehf süresini okuduğunu işittim.
Hanefî, Şâfiî ve Hanbelîlere göre tıpkı cünüp gibi âdetli veya lohusa kadın da Kur'ân okuyamaz. Çünkü Hz. Peygamber (s.a.s.) “Âdetli kadın ve cünüp olan kimse Kur'ân'dan hiçbir şey okuyamaz.” (Tirmizî, Tahâret, 98 [131]; İbn Mâce, Tahâret, 105 [595-596]) buyurmuştur.
Normal zamanlarda adetli kadınların namaz kılması caiz değildir. - Kur'an-ı Kerim okunduğu zaman dinleyebilir. - Her çeşit zikir ve dua yapabilir.
Özür sahibi olanlar her namaz vakti için ayrı abdest alır, özür devam ederken o vakit içinde aldığı abdestle onu bozan başka bir durum meydana gelmedikçe diledikleri kadar farz ve nâfile namaz kılabilirler. Ayrıca özür sahibi abdestli iken Kâbe'yi tavaf edebilir, Kur'an okuyabilir.
Ön sevişme ve cinsel ilişki sırasında koca, kadının göğsünden zevk almasına izin verilir, Hanefi mezhebinde bu harekette salgı (yani süt) tüketilmediği sürece caizdir.
Yorgunluk: Uykunun gelmesinin en yaygın nedeni yorgunluktur. Kitap okurken gözlerimiz çok çalışır ve beynimiz aktif olarak çalışır. Bu nedenle, yorgun olduğumuzda kitap okurken uyku daha hızlı gelir.
Hadis-i şerifte beyan edilir ki: "Bir ev, içinde Kur'ân okunması sebebiyle o evde oturanlara genişlik, ferahlık verir. Orada melekler hazır bulunur. Şeytanlar kaçar, evin hayır ve bereketi artar.
Abdesti olmayan bir kimsenin Kur'an okumasında bir sakınca yoktur. Nitekim İslâm âlimlerinin bunun câiz olduğu konusunda ittifak ettikleri nakledilmiştir. Bu meselede gelen sahih hadisler, Kur'an okumak isteyen abdestsiz kimsenin, Kur'an okumak için abdest alması gerekmediğini açıklamaktadır.
Din İşleri Yüksek Kurulu resmi sitesinde yer alan bilgilere göre, Hanefî, Şâfiî ve Hanbelîlere göre tıpkı cünüp gibi âdetli veya lohusa kadın da Kur'an okuyamaz. Çünkü Hz. Peygamber “Âdetli kadın ve cünüp olan kimse Kur'an'dan hiçbir şey okuyamaz.” (Tirmizî, Tahâret, 98; İbn Mâce, Tahâret, 105) buyurmuştur.
Kuranı Kerim Abdestsiz Ezbere Okunur mu? Kuranı kerimi abdestsiz ezberden okumak isteyen bir kişinin muhakkak gusül abdesti bulunması gerekmektedir. Gusül abdesti bulunan bir kişi normal abdesti bulunmadığı hallerde Kuranı kerimde geçen ayet veya sureleri ezberden okuyabilmektedir.
Duvara asılı bulunan Mushafa karşı ayakları uzatmakta bir sakınca yoktur. Çünkü mushaf yukarı kısımda bulunuyordur. Taşıdığı yükün arasında Kur'an veya dini eserler bulunur da onu korumak için yükün üzerinde oturur veya uzanıp uyursa bunda bir günah yoktur. Fakat koruma amacı yoksa, böyle yaparsa mekruhtur.
Değerli kardeşimiz, - Kur'an-ı Kerimi, ayet ve hadis yazılı kağıtları veya diğer dini kitapları saygısızlık amacı olmadığı takdirde çanta, poşet gibi bir şey içerisinde belden aşağı vaziyette taşımakta bir sakınca yoktur.
Evde ayna bulundurmak caizdir. Bunu yasaklayan hiçbir sahih hadis yoktur!
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri