Elimizdeki bayat ekmekleri parçalayıp, fırın tepsisine yerleştirelim. 200 derecede 10 dk kızartalım. Biraz soğuyunca rondodan geçirelim. Kavanoza koyup, 1 gece kapağı açık bırakıp, kapağını kapatalım. Güneş görmeyen bir yerde saklayalım.
Birkaç gün içinde tüketilecek ekmeğin buzdolabında saklanması ekmeğin küflenmesini önler. Ekmek dondurucuda çok daha uzun süre saklanabilir. Dondurucudan çıkarıldıktan sonra çözünen ekmekler, dondurulmadan saklanan ekmeklere göre daha yumuşak ve tüketilebilir özelliktedir.
Eğer ekmekleri daha uzun süre saklamak istiyorsanız soğutup bezlerle fazla nemini aldıktan sonra streç filme sarın. Ardından hava almayacak şekilde kilitli poşetlere koyun ve buzluğa kaldırın.
Sıkı kapaklı saklama kaplarına koyarak buzdolabından muhafaza edebilirsiniz. Rondonuz yok ise bir su bardağının tabanı ile ekmeklerin üzerine bastırarak da ezebilirsiniz.
İlgili 27 soru bulundu
Somunu dondurucu poşette bırakın ve mutfak tezgahının üzerine koyun. Oda sıcaklığında, bir somun ekmeğin buzunun tamamen çözülmesi üç veya dört saat kadar sürebilir. Dondurulmuş ekmeği eritmek için bir fırın kullanın. Fırın kullanmak, oda sıcaklığında eritmekten çok daha hızlı ve verimlidir.
ekmek dondurucuda çok daha uzun süre saklanabilir. dondurucudan çıkarıldıktan sonra çözünen ekmekler, dondurulmadan saklanan ekmeklere göre daha yumuşak ve tüketilebilir özelliktedir. ekmek kilitli buzdolabı poşetlerinde saklanmalıdır.
Tüm haldeki bayat ekmeğimizi yağlı kağıdımızın üzerine koyalım ve tahminen 3 yemek kaşığı suyu elimizle üzerine serpelim. Daha sonra hiç açıklık kalmayacak şekilde yağlı kağıda sarıp fırına atalım. Fırınına göre değişir ama 200 derece fırında 10-15 dk içerisinde fırından çıkmış gibi çıtır çıtır ekmeğimiz hazır.
Gün içinde tüketilecek ekmeğin taze ve yumuşak kalabilmesi için kapaklı bir ekmek kutusu, gıda dolabı veya poşet içinde; serin, karanlık ve kuru bir ortamda saklanmalıdır. Donmuş ekmekler, lezzet kaybına uğramaması için 3 ay içinde tüketilmelidir. Ekmeğin sıcakken poşete konulması küflenmesine neden olur.
Fırınınızın derecesini 120 derecelere kadar düşürün. Fırının sadece altını açın üst kısmını açmayın. Bu düşük ısıda kekinizi 15-20 dakika kadar pişirin. Bu şekilde üstü yanmayacak, altı ve içi pişecektir.
Su molekülleri karbonhidrat moleküllerinden ayrışıyor. Bu da ekmeğin aslında hiç de hoşunuza gitmeyen bayat bir hale gelmesine sebep oluyor. Derin dondurucuya koyduğunuzda ise ekmek donuyor ve bu kristalleşme yavaşlıyor. Bu süreç buzdolabının soğutucu bölgesinde çok daha hızlı oluyor.
Eğer elinizde yiyeceğinizden daha fazla ekmek arttıysa onu streç filmle ya da hava almayan bir poşetle sıkıca sararak derin dondurucuda saklama yapmak iyi bir seçim olabilir. Bu yöntem için, Ekşi Mayalı Ekmek dilimlenmeden tek parça halinde saklanmalı.
1) Ekmek. Ekmek, küflenmediği sürece tüketilebilir. Özellikle buzdolabında veya derin dondurucuda saklanan ekmekler, son tüketim tarihi geçse dahi, gönül rahatlığıyla tüketilebilir. Küflenen ekmek ise kesinlikle yenmemelidir.
Eğer ekmeğinizi birkaç gün kullanmayacaksanız ya da tatile gidecekseniz o halde ekmeğinizi dondurucuda saklayın.
3 güne kadar tüketilecek ise ekmek dolabı veya poşete koyarak erzak dolabınnda sakla. 1 haftaya kadar tüketilecek ise ağzı kapalı poşette buzdolabında sakla. 8-10 günden fazla tüketemeyeceksen paketleyip buzlukta sakla.
3 günden fazla süre ekşi mayalı ekmek saklamak için en uygun yöntem buzdolabında saklamaktır. Ekmeğinizi daha uzun süre saklamak için isterseniz derin dondurucuda da saklayabilirsiniz.
Bayat Ekmeği Tüketirken de Dikkat Etmelisiniz !
Ekmeğin tamamen bayat olması kesinlikle sağlıklı değildir. İçindeki zararlı maddeler kansere bile yol açar. Bu nedenle sadece üzerinde 1 gün geçmiş ekmekleri bayat ekmek olarak tüketin.
Çektiğiniz ekmekleri bir konserve şişesine koyarak buzdolabında istediğiniz kadar saklayabilirsiniz.
Ekmek yapışan bir yapıya sahipse ortamda rutubetin fazla olması, aşırı enzim aktivitesi, hamurun çok soğuk olması, yetersiz fermantasyon süresi, pişirme süresinin yetersiz olması gibi nedenlere odaklanmalısınız.
Ekmekle yapılan tariflerde pişme aşamasında etin yağının içerisinde kalmasını sağlıyor ve kuru olmayan köfteler hazırlamanıza yardımcı oluyor. Pişerken boyutları küçülmüyor. Özellikle uzun süre saklamak istediğiniz köfteler için ekmek kullanmanızı öneririz.
Küflenmenin sebebi mantarların üremesidir. Havadan düşen mantar sporları nemli ortamlarda çabuk üremekte, üreme sırasında ekmekteki besinleri kullanmaktadır. Besinlerin yüzeyinde bulunan mantarlar çoğaldıkça içe doğru da yerleşir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri