Bayatlamış kuruyemişlerin tazeliğine kavuşabilmesi için yapılabilecek en etkili yöntemlerden bir tanesi, yağsız teflon tavada kavurmaktır. Bu işlemi kısık ateşte uzun süre yapınız. Kısık ateş kuruyemişlerin yanmasını da önlemektedir.
Kuru yemişiniz küflenmediyse ilk gün ki tazeliğine ulaştırmanın yöntemlerini sizler için derledik. Kuru yemişinizi yağsız teflon tavada kısık ateşte bir müddet kavurun. Mümkün olduğunca kısık ateşte tutmanız kuru yemişlerinizin yanmaması için önemlidir.
1- Taze Kuruyemişi Anlamanın En Kolay Yolu: Tadı
Taze kuruyemiş, tadından anlaşılabilir. Bayat kuruyemişler, acı bir tada sahiptir. Bunun nedeni, kuruyemiş çeşitleri içindeki yağ dengesinin kaybolmasıdır. Yağ dengesi kaybolan ürünler, bozulmaya başlayan ürünlerdir.
Paketi açılmış kuruyemiş ürünleri, buzdolabında hava almayan kilitli buzdolabı poşetlerinde uzun süre saklanabilir. Uzun süre ısı ve ışığa maruz kalan kuruyemiş,baharat ve bakliyat ürünleri, çabuk bayatlar. Işık almayan ve serin bir yerde muhafaza etmeniz ideal saklama yöntemi olacaktır.
İlgili 19 soru bulundu
Bayat fındıklar acı bir tada sahip olur. Bunun sebebi de genel olarak fındığın yanlış muhafaza edilmesi ve nem kapmasıyla ortaya çıkar. Bundan dolayı da bayat fındıklar acı oldukları için tüketilemez. Bundan dolayı eğer paketli kuruyemiş alınıyorsa, paketleme işlemindeki titizliğe özellikle önem göstermek gerekir.
Kuruyemişler de eğer birkaç ay içinde tüketilmeyecekse buzdolabında saklanmalı. Zira kuruyemişler oda sıcaklığında dört ay kadar bir süre, bir yıl kadar buzdolabında, hatta bir yıldan biraz daha uzun süre derin dondurucuda taze olarak saklanabilir. Bunun sebebi de çok çok az sıvı içermeleri.
Karaciğer kanserine yol açan aflatoksin içerdiği için, bayat ve küflü kuruyemişlerle baharatlardan uzak durulması uyarısı dile getirildi.
Ürünleri doğru saklama koşulları altında ortalama olarak 6 ay içinde tüketmenizi öneririz.
Kuruyemişlerde mikroorganizmalar diğer besinlere göre daha yavaş hareket etmektedir. Bundan dolayı bozulduğu zaman diğer besinlere göre daha az risk içerir. Ama siz yine de bayatladığını fark ettiğiniz hiçbir besini tüketmemeye özen gösterin.
Yer fıstığı unu,aflatoksin analizi yapılmış yer fıstığının kabuklarını soyduktan sonra özelöğütücü makinalar kullanılarak elde edilir.
Derin dondurucuda kuru yemiş nasıl saklanır? İşte detaylar: Fındık, fıstık gibi kuru yemişleri ağzı iyice kapatılarak kapalı plastik torbalara koyup derin dodurucuda saklaya bilirsiniz.
Fındığın depo ömrü en az 2 yıldır. Bu süre ortam koşullarına göre artabilir ya da azabilir.
Fındık: Kabuklu fındık 0-2 derece sıcaklık ve %60- 65 nem ortamında 2 yıl, 21 derece ise 15 ay saklanır.
Fındık yüksek yağ içeriği sebebiyle hidrolitik ve oksidatif acılaşmaya eğilimli bir gıda ürünüdür. İşlenmiş fındık ürünleri dokunun zedelenmesi sonucunda enzimlere ve oksijene açık bölgelerin artması sebebiyle daha dayanıksızdır.
Ancak küflenen bu gıdalarda yumuşama, kötü koku, acılaşma gözlemlerseniz bu gıdaları da tüketmemeniz sağlığınız açısından güvenilir olacaktır. Kuruyemişlerde ise küflenme gözlemlediğimizde kesinlikle tüketmemeliyiz. Kuruyemişler nem aldıklarında içeriğinde toksin miktarı artmaktadır.
Bir Avuç Kuruyemiş Yeterli
Uzmanlar çerezlerin günlük tüketim miktarının 7 ile 59 gram arasında olmasının ideal tüketim miktarı olduğunu belirtmektedir. Bu da yaklaşık olarak bir avuç kuruyemişe denk gelmektedir.
Fındık, fıstık, ceviz, kaju, badem, leblebi gibi bilinen birçok çeşidi bulunmaktadır. Sağlığımız için tedavi edici özelliklerinden dolayı yeterli miktarlarda tüketimi önerilmektedir. Fakat tüketirken porsiyon kontrolüne dikkat etmekte fayda vardır. Fazla miktarlarının yüksek kalorili olduğu unutulmamalıdır.
Öncelikle güvenin neden oluştuğunu öğrenmeli, güvelenen tüm tahıllarınızı ve kuru bakliyatlarınızı ne yazık ki çöpe atmalısınız.
Mikrodalga fırını en yüksek dereceye getirin. Kuruyemişleri ısıya dayanıklı bir kaseye alıp fırına yerleştirin. Arzu ederseniz bu aşamada kuruyemişlerin üzerine bir tatlı kaşığı tereyağı ilave edebilirsiniz. Yüksek ısıda 1 dakika tuttuğunuz kuruyemişleri fırından çıkarın.
Bu nedenle kuruyemişleri mutlaka hava almayacak cam saklama kaplarında muhafaza etmeniz yeterli olacaktır. Bunun dışında ise paketi açılmamış kuruyemişler hava almayan kilitli buzdolabı poşetlerinde uzun bir süre saklanabilir.
Bu yüzden ışık almayan serin bir yerde saklamanız kuruyemişlerin daha taze kalmasını sağlar. ⇒ Ayrıca evde bulunmayacağını dönemde evde bulunan kuruyemişlerin bozulmaması için buzdolabı poşetine koyup ağız kısmını hava almayacak şekilde kapatıp derin dondurucu da muhafaza edebilirsiniz.
Kavrulmuş fındıklarınızı taze ve çıtır bir şekilde saklamak için mutlaka kavanozlarda ya da kilitli poşetlerde saklamanızı öneririz. Sürekli hava alırsa çıtırlığı kaybolabilir.
·Kuruyemişleri bir cam kavanoz içerisine alın içinde hava kalmayacak şekilde doldurun. Kavanozun kapağını hava almayacak şekilde kapatın ve buzdolabına kaldırın. Kavanoz içerisinde hava almadan soğuk ortamda uzun süreli saklanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri