Erimiş tereyağı gezdirmeden de tazelenmiş halde tüketebilirsiniz. Bu yöntem ile artık bayatlamış mısırlarımızı atmak yerine daha da lezzetlendirebilirsiniz. Dilerseniz kendinize bu şekilde farklı olması adına baharatlı patlamış mısırlarda hazırlayabilirsiniz.
Cin mısır (Zea mays everta), mısır patlağı (patlamış mısır) yapımında kullanılan ve en çok tanınan mısır alt türü. Tanesi küçük yapılıdır.
Kettle Heroes'a göre patlamış mısır taneleri nemini bir yıla kadar koruyabilir. Bu noktadan sonra gerçekten kuruyabilir ve hatta küflenebilirler. Patlamış mısırın bozulup bozulmadığından emin değilseniz, rahatsız edici kokular için mısırı koklayın.
Patlamış mısırı 1 ila 2 haftaya kadar oda sıcaklığında saklayın. Patlamış mısıra tuz, tereyağı veya baharat eklemediyseniz en az 1 hafta dayanır. Patlamış mısırı soğutmaktan kaçının çünkü bu, patlamış mısırın bayatlamasına neden olabilecek nemin ortaya çıkmasına neden olur.
Baharatlı Patlamış Mısır
Yağ, tuz ve mısırları tencereye ekleyin. Mısırlar patlamak üzereyken kırmızı tatlı toz biber, kimyon, karabiber, kekik, sarımsak tozu gibi sevdiğiniz baharatları ekleyip tencere kapağını kapatıp patlamaya bırakın. Sonrasında lezzete doyabilirsiniz.
İlgili 27 soru bulundu
Fırında pişirirken koçanlı veya koçansız pişirebilirsiniz. 190 derecede önceden ısıtılmış fırında, ara ara diğer yüzlerine de çevirerek 35-45 dakika kadar mısırlarınızı pişirin. Nefis bir köz tadı yakalayacaktır. Tavada ve ocaktada da mısır közleyebilirsiniz.
Tereyağının erimesinin ardından, içine rendelediğiniz sarımsağı ekleyin. Bir müddet karıştırdıktan sonra üç yemek kaşığı kremayı ilave edin ve birkaç dakika boyunca kaynatın. Haşlanmış mısırları, sularını iyice süzdükten sonra kaynattığınız bu karışımın içine dökün.
Ayrıca kaynatırken mısıra tuz eklenmez mısırı sertleştirir. O yüzden mısıra tuz piştikten sonra yerken atılır. Mısıra haşlarken atacağınız bir miktar şeker mısıra hem güzel bir tat verecektir, hem de mısırı yumuşatacak ve çabuk pişmesini kolaylaştıracaktır.
Patlamayan mısırlar tüketiciler tarafından pek tercih edilmediğinden sayısı azaltılmaya çalışılır. Araştırma sonuçlarına göre patlamayan mısırların, tekrar ısıtıldığında patlayabildiği görülmüş.
Mikrodalgada patlamış mısır nasıl yeniden ısıtılır
Patlamış mısırı yeniden ısıtmanın en hızlı ve en uygun yolu, bir dakikadan az süren mikrodalgayı kullanmaktır. İşte nasıl işliyor: Patlamış mısırı mikrodalgada güvenli bir kaseye veya kaba aktarın. Kaseyi veya kabı bir mikrodalga kapağı ile örtün.
Buzdolabında saklama ömrü çok kısa olan mısırın çabuk tüketilmesi gerekir. Mısırları ister bütün ister ayıklanmış olarak, hava almayacak şekilde buzdolabı poşetine yerleştirin. Buzdolabı ömrü çok kısa olan mısırın çabuk tüketilmesi önerilir.
Bayat patlamış mısır yenir mi? Tahta bir kaşık yardımı ile nazikçe harmanlıyoruz. Bayatlayan, lezzetini kaybeden, yumuşayan patlamış mısırlarımız artık eskisinden de daha lezzetli bir hale geldi. Erimiş tereyağı gezdirmeden de tazelenmiş halde tüketebilirsiniz.
Salatalardan pizzaya kadar her yemeğe eşlik eden mısır, farklı şekillerde tüketilmektedir. Tüketimi sırasında ise en önemli sorun kolay bayatlamasıdır. Kabukları soyulduktan sonra doğru saklama yöntemleri uygulanmazsa mısır taneleri çok hızlı kuruyacak, tadını kaybedecektir.
Haşlanan mısırları süzüp bir kaba alıyoruz, sıcak sütü ve mısır ununu katıp blenderdan geçiriyoruz. Püre haline geldikçe koyulaşıyor. En son zeytinyağı ve tuzu koyup karıştırıyoruz. İsterseniz baharat, yeşillik vs ekleyebilirsiniz, ben sade tercih ediyorum.
Fırın poşetinde yapılacaksa poşet düğümlenir ve üzerine iğne ile bir kaç delik açılır. Mikrodalga fırınınızın en yüksek ayarında 3 dakikada fırın poşetinde mısırınız hazır. Porselen bir kap kullanıyorsanız üzerini mikrodalga kapağı yada porselen bir tabakla üzerini kapatıp yaklaşık 5 dakikada patlatabilirsiniz.
"Her gün düzenli olarak bir kâse kadar yağsız ve tuzsuz patlamış mısır tüketilebilir. Abur cubur ve yağlı atıştırmalıkların tüketilmesi kilo vermeyi zorlaştırır. Aksine kilo alınmasına neden olabilir. Bu atıştırmalık yerine de öğün aralarında patlamış mısır tüketilebilir.
Patlamış Mısır Çeşitleri
Düzensiz bir şekilde açılanlara “kelebek”, tamamen açılmayıp top şeklini alanlara ise “mantar” denir.
Bir tencerenin tabanına koçanları yerleştirin. Üzerine orta sıcaklıkta bir suyu ilave edin. Ocağın üzerine alın. 3-4 dakika koçanlarla beraber kaynadıktan sonra mısırları atın ve orta ateşte haşlanmaya bırakın. Mısırlarınızı haşlarken daha ilk aşamada suyun içerisine tuz atmayın.
Mısırın lezzetli olması için en az 1 saat boyunca haşlamanız gerekir. Aksi takdirde mısır taneleri sert kalır ve yeme sırasında hem lezzetsiz olmasına hem de yerken sıkıntı yaşanmasına neden olursunuz.
Mısırları haşlarken içine attığınız şeker de mısıra hem güzel bir tad verir, mısırı yumuşatır ve çabuk pişmesini kolaylaştırır. Eğer mısırları düdüklü tencerede yapacaksanız, süt mısırı 30-35 dakikada pişerken, orta olgunlukta bir mısır 1 saatte pişebiliyor.
Bir başka tavada bir yemek kaşığı tereyağ eritin ve içerisine kekik ve limon kabuklarını ekleyin. Kekikleri yakmadan kavurun. İçine limon suyunu da ekleyerek mısırların üzerine dökün, tuz ve karabiberle baharatlandırın. Baharatlı aromaları seviyorsanız bu tarifle cipse benzer bir lezzet elde edebilirsiniz.
-Yüksek karbonhidrat ve protein değerlerine sahip olan soslu mısır, kolesterol oranını dengeler ve kolon kanserine karşı koruma sağlar. -Bol lifli yapısıyla, sindirim sistemini aktive eder. Aynı zamanda hazmı kolaylaştırır. -Kalbi kuvvetlendirir.
Ayrı bir kasede eritilmiş tereyağı, süt ve yumurtayı hafif çırparak mısırlı karışıma ekleyip tahta bir kaşıkla karıştırın. Hazırladığınız mısırlı harçtan bir tatlı kaşığı alıp kızgın yağda rengi altın sarısı olana kadar kızartın. Kağıt havlu üzerine alıp fazla yağını çektirin. Sıcak servis yapın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri