Dr. Tolga Aksu, “Bayılma yaşayanların yüzde 30'unda ilk kez, yüzde 10'unda ise tekrarlayan bayılmalar görülüyor. 15-30 yaş arasındaki hastalarda bayılmalar daha sık görülüyor. Kalp kökenli olan bayılma atakları ise genellikle tekrarlayıcıdır ve hayati risk taşır. Bu yüzden bayılan her hasta kardiyoloğa başvurmalıdır.
Ani bayılmanın birçok nedeni olabilir. Ani bayılma ve kasılma nedenleri arasında düşük kan şekeri, kalp problemleri, ani kan basıncı değişiklikleri, sıcak çarpması veya yetersiz oksijen alımı gibi sağlık sorunları yer alabilir. Ayrıca stres, aşırı yorgunluk, açlık veya susuzluk da ani bayılmalara neden olabilir.
15-20 dakika, bazen saatlerce sürebilir. – Yere düşme biçimi genellikle tehlikeli değildir; kişi kendisini koruyarak, uygun bir yere düşer.
Bazı kalp hastalıkları, akciğer hastalıkları, nörolojik, psikiyatrik, metabolik bozukluklardan (kan şekeri düşüklüğü) kaynaklanabiliyor. Bunun yanı sıra bazı ilaçlar da bayılmaya yol açabiliyor. Egzersiz esnasında, çarpıntı ve düzensiz kalp atımları sonucu bayılmanın mutlaka önemsenmesi gerekiyor.
Bayılma süresi genellikle ortalama 1 ile 2 dakika arasında değişmektedir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta bayılmanın neden kaynaklandığına yöneliktir. Kişinin baygınlık anından sonra yaşadığı durumun etkisiyle yaş ve hastalık gibi kriterlere de bağlı olarak kendine gelme sürecinde farklılıklar gözlemlenebilir.
İlgili 29 soru bulundu
Bayılma; kısa süreli bilinç kayıplarıdır!
Üzerindeki sıkı kıyafetler gevşetilir, kapalı ve kalabalık bir ortamdaysa sakin ve açık bir alana alınır. Kişi 5 dakika içinde kendine gelmediyse sağlık ekiplerini çağırmak ya da dikkatlice hastaneye götürmek en doğrusudur.
◊ Kanın beyne daha rahat ulaşabilmesi için ayaklarını yerden en az 30-40 cm yükseğe kaldırın. ◊ Bu arada nabzını, nefes alıp almadığını dikkatle izleyin. ◊ Bayılma atağına kusma da eşlik ediyorsa hava yoluna -akciğerlerine herhangi bir şey kaçmaması için- kişinin başını ya da tüm vücudunu yan çevirin.
Tolga Aksu, “Bayılma yaşayanların yüzde 30'unda ilk kez, yüzde 10'unda ise tekrarlayan bayılmalar görülüyor. 15-30 yaş arasındaki hastalarda bayılmalar daha sık görülüyor. Kalp kökenli olan bayılma atakları ise genellikle tekrarlayıcıdır ve hayati risk taşır. Bu yüzden bayılan her hasta kardiyoloğa başvurmalıdır.
Kalp ile ilgili bilinen bir rahatsızlığı olan ve bayılma sorunu yaşayan kişilerin mutlaka bir kardiyoloji uzmanına görünmesi gerekir.
Nöbet sonrasında ağlama ya da gülme gibi duygusal tepkiler görülebilir Genellikle bayılma sırasında dışarıda konuşulanlar duyulur ancak cevap vermekte zorlanır ya da veremez. Bayılma genelde uzun sürelidir. Saldırgan davranışlar, saçını başını yolma, kendini hırpalama gibi davranışlar görülebilir.
Bayılma Kaç Saniye Sürer? Yere düşmenin sonucunda kalp ve beyin aynı düzeye geldiği zaman, beyin tekrar gerek duyduğu kana sahip olduğundan dolayı bilinç hızlı bir şekilde yerine gelir. Bundan dolayı bayılma yalnızca saniyeler sürer.
"Uzmanlar, bayılmanın birçok farklı hastalığın habercisi olabileceğine dikkati çekerek, tedavi ve gerekli testler uygulanmadığı zaman, bayılmaların her zaman ayılma ile sonuçlanmayacağını belirtiyorlar."
Bayılma sırasında beyin uyku benzeri bir duruma geçer. Bu durum, insanların rüya gördüğü REM uykusuna benzer. Beynin bayılma sırasında oluşan oksijen eksikliğinden korunmak için REM uykusuna geçtiği düşünülmektedir. Bu, bazı insanların bayıldıklarında neden rüya gördüğünü açıklar.
Ayağa kalkarken göz kararması yaşanmasında ki en sık karşılaşılan neden kan basıncındaki düşüştür. Ayağa kalkınca oluşan göz kararmasında, otururken ya da uzanırken aniden kalkıldığında kan basıncı da düşer, bu da baş dönmesi ya da bayılma hissini beraberinde getirir.
Sinir krizi, kan şekeri düşmesi, sara yani epilepsi atağı gibi nedenlerle ortaya çıkabilen bayılmalar, ani ve tekrarlı olduğunda vücudun kalp damar sağlığı ile ilgili bir sinyali olabiliyor.
Kalp kapak hastalıkları
Özellikle aort kapak darlığında kan akımının engellenmesi nedeniyle beyin kanlanması azalabiliyor ve bunun sonucunda bayılma gelişebiliyor. Bu durum, genelde kapak hastalığının ileri derecede olduğunu gösteriyor.
Ellerimiz terler beynimiz tepkiler verir. Bu nedenle beyin ve vücudun ortak tepkileri olaylar karşısındaki tepkilerimizi belirler. Psikolojik bayılma da bu şekilde ortaya çıkan bir bayılmadır. Aynı epilepsi bayılması gibidir ama nedeni psikolojiktir.
Günümüzde en sık sorulan sorulardan birisi de baş dönmesi için hangi doktor gidilmesi gerektiği sorusudur. Nöroloji polikliniğinden randevu alınarak randevu sonucunda uzman doktorun gerçekleştireceği bir muayene ile hastalığın teşhis edilmesi için atılacak olan en önemli adımdır.
Hastaya kolonya, amonyak, sarımsak, soğan gibi maddeler koklatmak, yoğurt vermek, su içirmek tamamen yanlış ve ayni zamanda kişiye zarar verebilecek hareketlerdir. Bayılan hastalara kesinlikle bir şey yedirilmez, içirilmez ve koklatılmaz.
Travmatik, metabolik birçok nedenin tetiklemesiyle ya da tespit edilemeyen nedenler yüzünden epileptik bayılmalar oluşabilir. Epilepsinin farklı klinik görünümler veren değişik tipleri vardır. Sık görülen bir tipininde, her hangi bir anda, otururken, araba kullanırken, uyurken, yüzerken, ani bir bilinç kaybı oluşur.
Hasta ayakta veya yatar durumdadır ve nabız alınamaz. Bu durumun uzun sürmesi ile hastada kasılmalar ve idrar ve dışkının kaçırılması gözlenebilir. Nabzın geri gelmesi ile hastanın kısa sürede toparlandığı, yüzünde kızarıklık ve bilincin geri geldiği sıklıkla müşahede edilir.
Bayılma; beyne giden kan akımının ciddi oranda azalması ve buna eşlik edebilecek ciddi tansiyon düşüklüğü nedeniyle olur. Beyne giden kan akışının aniden azalmasına bağlı olarak kişinin bilinci kaybolur ve bu olayla eş zamanlı olarak “postür” dediğimiz dik durma pozisyonumuzu kaybederiz.
Bilinç kaybının birçok nedeni ve belirtisi vardır. Bu amaçla bilinç kaybının nedenleri ve belirtilerini şöyle sıralayabiliriz; beyin kanamaları, isteri nöbetleri, bayılma, zehirlenmeler, alkol koması, şeker koması, yüksek ateş, baş travmaları, epilepsi (sara) ve sinir sistemini bozan hastalıklardır.
iki kaşın ortasına, sert bir şekilde pat pat vurulunca da refleks olarak hareket eden göz kapakları sayesinde ortaya çıkartılabiliyor. anneler tarafından ustalıkla icra edilir. şüphesiz ki aile içindeki tartışmalarda aile büyüklerinin elindeki en önemli kozdur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri