Rengini açık isteyen şekerler kremayla birlikte eridikten sonra ocaktan alabilir fakat biraz daha koyu istiyorsanız bir miktar daha kremayla kaynatabilirsiniz.
Karamel sos da durdukça yoğunlaştığı için pişirilirken kıvamı oldukça akışkan olmalıdır. Buzdolabında 1-1,5 hafta kadar hava almayacak kaplar içinde saklanabilir. İster donuk halde istenirse de benmari içinde ya da mikrodalgada ısıtılarak tekrar akışkan hale getirilebilir.
2 yemek kaşığı (30 ml) süt ekle.
Bu, 400 gr karamel için yeterlidir. Daha büyük bir paket kullandıysan daha fazla süt ekle; daha küçük bir paket kullandıysan daha az süt kullan. Daha yoğun bir tat için bunun yerine yoğun krema kullan. Su kullanabilirsin, ancak bu, sana daha hafif bir tat verebilir.
Karameli çok sıcak bir şekilde soğuk bir kabın içerisine koymaya çalışırsanız donabilir ve kıvamı dilediğiniz gibi olmaz. O yüzden ocaktan aldıktan sonra karıştırarak birkaç dakika bekletin.
İlgili 15 soru bulundu
Karamel kaynayıp, birbiriyle iyice özleşince de, ( pürüzsüz olunca) ocaktan alıp hiç karıştırmadan soğumaya bırakıyoruz, soğuyan karamel istenilen yerde kullanıma hazır(yoğun kıvam istiyorsanız sütü daha az ekleyin, daha akışkan, ince kıvam istiyorsanız sütü fazla ekleyin.)
İstenilen yoğunluk ve kıvam elde edildikten sonra ocaktan alınır. Oda sıcaklığında soğuduktan sonra kavanozları koyup 2-3 hafta kadar buzdolabında muhafaza edilebilir veya hemen tatlılarınızda kullanabilirsiniz.
NOT:Karamel sos sıcakken akışkan dinlendikçe kıvamı oturan bir sostur. Cıvık oldu diye sakın korkmayın oda sıcaklığında soğudukça kıvam alacak ve dolaba da girdikten sonra daha güzel kıvamı oturacaktır.
Kabın kenarlarındaki şekerler sarı renk alırlar. 145 dereceye kadar iyice sertleşir, 150 dereceden sonra tekrar yavaşca sıvılaşır, yanık şeker kokusu vermeye başlar ve rengi önce sarı, sonra açık kahverengi olur.
Şeker karamelize olmaya başlayacaktır. O noktada eğer şekerin içinde topaklar olduysa veya yanlarda yapışan şekerler olduysa tahta kaşık veya silikon spatula yardımıyla karıştırabilirsiniz. Şeker tamamen kahverengi bir ton aldıktan ve eridikten sonra tarifte yazan miktarda tereyağı ilave edin ve karıştırın.
1 tabakta 1.5 çay bardağı suyu ve nişastayı karıştırın. Şeker tamamen eridiğinde üzerine nişastalı suyu dökün. Ara sıra karıştırarak karamelin katılaşmasını bekleyin, tamamen kaynadığı zaman altını kapatıp istediğiniz gibi kullanabilirsiniz.
Arada bi tavayı sallayın ki üstte kalan şekerler de erisin çünkü eğer çok pişerse acımsı olur. Karamel sos altın rengine dönüp tüm şekerler eriyince hemen margarini ekleyin karıştırın.
Yağ eriyip şekerle iyice özleşince nişastayı sütle açıp azar azar sosun üzerine döküyoruz ve diğer yandan da yavaşça karıştırmaya devam ediyoruz.
Sütlü bonbon rengini alan şeker karışımına soğuk tereyağı katıp tahta bir kaşık yardımıyla karıştırın. Rengi koyulaşan ve kısık ateşte pişirmeye devam ettiğiniz karamel karışımına son olarak krema katıp hızlıca karıştırın. Kısık ateşte 2-3 dakika daha pişirdiğiniz karamel karışımını ocaktan alın.
Şekeri yayvan bir tavaya koyun ve ocağı kısık ateşe alarak şekerin erimesini beklemeye başlayın. Şeker eridikçe önce şeffaflaşacak ardından karamelize olmaya başlayacaktır. Bu noktada karıştırmayın ve şekerin eriyerek karamel rengini almasını bekleyin.
Karamelizasyon, Maillard reaksiyonundan daha hızlıdır ve yüksek ısı gerektirir. Bu reaksiyonlar sadece şeker içerir. Genellikle 150 ile 180 santigrat derece aralığında başlar ve şekerin içinde su moleküllerini kaybetmesi ile bir olaylar zinciri oluşur.
Öncelikle şekeri derin bir tencereye alalım. Altını kısık ateş yakalım ve sürekli karıştırarak şekerin erimesini sağlayalım. Şeker tamamen eriyince ara vermeden yavaş yavaş karıştırmaya devam edelim. Şekerin rengi iyice kırmızıya dönene kadar karıştıralım.
Karamelin şekerin ısıyla eritilmesiyle elde edildiğini belirtmiştik. Ancak bu noktada şekerin yanmasını önlemelisiniz. Şeker yandığı takdirde acılaşacak ve karamelinizin lezzetini bozacaktır.
Tüm yüzey kaplanana kadar kurabiye tepsisin sirke dökün. Tepsiyi bir gece bekletin, sonra kalan sirkeyi dökün. Kurabiye tepsisine hidrojen peroksit dökün ve önceden 250 derece ısıtılmış bir fırında 30 dakika pişirin. Hidrojen peroksitin kaynama etkisi, yanmış şekeri çözer.
Karamel sos süt içerdiği için buzdolabında saklanması gerekiyor.
Altın ve bakır tonlar barındıran bu renk ışıltılı özelliğiyle ön plana çıkacak. Bakır karamel: İçerisinde hafif kızıllıklar ve turuncular barındıran bakır karamel bakır saç renginin içesinde sarılar barındırmasıyla ön plana çıkar.
İdeal kıvamı, yoğun karamel lezzeti ile dayanılmaz olan Karamel Sos'u her türlü kek, pasta, sütlü tatlı, krep ve dondurmaları süslemek için kullanabilir, tatlılarınızı taçlandırabilirsiniz.
Hazır karamel sos kullandım. Çünkü daha kıvamlı, ev yapımı karamele tereyağı girdiğinde dolayı bence donuk bir tadı oluyor ama tercih size kalmış
Çelik bir tencereye toz şeker ilave edilir ve tahta kaşıkla şeker koyulaşıncaya kadar orta ateşte veya duruma göre kısık ateşte karıştırılır. Şekerde topaklanmalar olacaktır. Şekerin rengi koyu kahverengi bir kıvam aldığında ve şekerin eridiğini gördüğünüzde suyu kenardan yavaş yavaş ilave edin.
1 su bardağı şekeri önce kalın tabanlı tavada kısık ateşte rengi koyulaşıncaya kadar karıştırın. Daha sonra üzerine 1,5 su bardağı sıcak su ekleyin ve karıştırın. Şeker hemen erimeye başlayacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri