Bayılma, tıp literatüründe "sincope" olarak adlandırılır ve bir kişinin bilincini geçici olarak kaybetmesine neden olan bir durumdur. Bayılma, vücudun oksijen ve kan akışının geçici olarak azalması sonucu ortaya çıkar.
Genellikle ayaktayken yaşanan bayılmanın hemen öncesinde sıklıkla sıcaklık hissi, bulantı, baş dönmesi göz kararması gibi belirtiler görülüyor. Bayılmanın süresi uzadığında vücutta kasılmaları tetikleyebiliyor, idrar kaçırmaya yol açabiliyor. Bu durum kimi zaman epilepsi (sara) atakları ile karıştırılabiliyor.
Bayılma en çok gençlerde ve yaşlılarda görülür. Bunun nedeni gençlerde sıklıkla görülen düşük tansiyon ve yaşlılarda ise kalp hastalığıdır. Ayrıca bayılma aşırı açlık, susuzluk, stres, ilaç yan etkileri gibi faktörlerden de kaynaklanabilir. Vücutta meydana gelen hormonal değişiklikler de bayılmaya neden olabilir.
Bayılma Sırasında Ne Olur? Senkop (bayılma) beyin kan akışının bir süreliğine azalması ile gelişim gösteren, birkaç dakika devam eden, geçici şuur ve duruş (postür) kaybı şeklinde belirtilir. Hasta olan kişi bayılma esnasında şuuru kaybolduğu için olanları anımsayamaz ve postür kaybından dolayı düşer.
Bayılma süresi genellikle ortalama 1 ile 2 dakika arasında değişmektedir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta bayılmanın neden kaynaklandığına yöneliktir. Kişinin baygınlık anından sonra yaşadığı durumun etkisiyle yaş ve hastalık gibi kriterlere de bağlı olarak kendine gelme sürecinde farklılıklar gözlemlenebilir.
İlgili 39 soru bulundu
Tolga Aksu şu bilgileri aktardı: “Bayılma anında kişide geçici süreyle bilinç kaybolur. Ani kalp durması, tansiyon düşmesiyle birlikte vücutta bütün kaslar gücünü kaybeder ve bayılma geçekleşir. Kısa süreli bir durum olmakla birlikte dikkate almak gerekir.”
Uzun süre aç kalma, aşırı korku, sinirlenme anı ya da aşırı sıcaklarda görülebilen bayılma ciddi hastalıkların belirtisi olabilir. Bilinen bir sebep olmadan yaşanan ve tekrarlayan bayılmalar, kalp sağlığı konusunda vücudun sinyal vermesi anlamına gelebilir.
Konversiyon (döndürme) mekanizması ile kişi yaşadığı bilinç dışı çatışma ve bunların sonucunda oluşan anksiyeteden kurtulur. Stres ve sıkıntının tetiklediği kendinden geçme, baygınlık durumudur. Bu hastaların bu hastalığı bazı kişiler tarafından ciddiye alınmaz.
Bayılma durumlarında önce hastanın nabız ve solunum kontrolünün yapılması gerekir. Hastanın nabzı ve solunumu düzenli ise sırt üstü yatırılarak ayakları biraz yükseltilir ve hareket etmemesi sağlanır. Üzerindeki sıkı kıyafetler gevşetilir, kapalı ve kalabalık bir ortamdaysa sakin ve açık bir alana alınır.
Bayılma genellikle beyine gelen kan basıncının azalması veya yokluğu durumunda, bilinci açık tutan nöronların geçici olarak işlevlerini yitirmesi sonucunda oluşur. Bu durum kanın beyin dışı bölgelerde (uzuvlar veya gövde) göllenmesi sonucu gerçekleşir.
Göz kararmasının nedeni kan basıncındaki düşüştür. Oturma pozisyonundan ya da uzanırken aniden kalkıldığında o esnada bacakta biriken kan, kan basıncının düşmesine ve dolayısı ile göz kararmasına neden olur. Kan basıncının düşmesi göz kararması yanı sıra da baş dönmesi ya da bayılma hissini beraberinde getirir.
Çarpıntı (hızlı, güçlü, küt küt, kalp atışı) Baş dönmesi. Soğukluk. Şaşkınlık, genellikle tuhaf hissetme.
15-20 dakika, bazen saatlerce sürebilir. – Yere düşme biçimi genellikle tehlikeli değildir; kişi kendisini koruyarak, uygun bir yere düşer. – Düşme esnasında sıkıntı, üzüntü vardır ve sık sık derin nefes alma ihtiyacı hissedilir.
Panik atak belirtileri arasında bayılma yoktur. Ama bayılma eşlik edebilir.Tıpkı Depresyonun panik bozukluğa eşlik ettiği gibi… Panik atakta çoğunlukla tansiyon yükselir, nadiren de düşer. Tansiyonu düşen bazıları da bayılabilir…
Kalp ile ilgili bilinen bir rahatsızlığı olan ve bayılma sorunu yaşayan kişilerin mutlaka bir kardiyoloji uzmanına görünmesi gerekir.
kolonya ve soğan güçlü uyarıcılardır.
kolonyanın içinde saf alkol olduğu için. hastanede acil durumlardaki bayılmalarda saf alkol koklatırlar. herkesin evinde saf alkol olmadığı için bunun yerine kolonya koklatılır.
Sinir krizi, kan şekeri düşmesi, sara yani epilepsi atağı gibi nedenlerle ortaya çıkabilen bayılmalar, ani ve tekrarlı olduğunda vücudun kalp damar sağlığı ile ilgili bir sinyali olabiliyor.
Bayılma (Senkop): Kısa süreli, yüzeysel ve geçici bilinç kaybıdır. Beyne giden kan akışının azalması sonucu oluşur. Koma: Yutkunma ve öksürük gibi reflekslerin ve dışarıdan gelen uyarılara karşı tepkinin azalması ya da yok olması ile ortaya çıkan uzun süreli bilinç kaybıdır.
Fakat toplumda en sık görülen 'Yaygın Anksiyete Bozukluğu' dur. Bu bozukluğun psikosomatik belirtileri belirtileri ; Gerginlik, gevşeyememe, korkma, sinirlilik, titreme, bütün vücuda yayılan halsizlik, hızlı kalp ritmi, boğulma hissi, bayılma, sallanma, baygınlık ve sersemlik hissidir.
Bayılma: Hasta ya da yaralıyı sırt üstü yatırın ve ayaklarını 30 cm yukarı kaldırın. Solunum yolu açıklığını kontrol edin, üzerini sıkan giysilerini gevşetin. Kusuyorsa başını yan pozisyonda tutun. Hastanın bilinci açık değilse derhal ambulans çağırın.
Hastaya kolonya, amonyak, sarımsak, soğan gibi maddeler koklatmak, yoğurt vermek, su içirmek tamamen yanlış ve ayni zamanda kişiye zarar verebilecek hareketlerdir. Bayılan hastalara kesinlikle bir şey yedirilmez, içirilmez ve koklatılmaz.
Bilinç kaybının birçok nedeni ve belirtisi vardır. Bu amaçla bilinç kaybının nedenleri ve belirtilerini şöyle sıralayabiliriz; beyin kanamaları, isteri nöbetleri, bayılma, zehirlenmeler, alkol koması, şeker koması, yüksek ateş, baş travmaları, epilepsi (sara) ve sinir sistemini bozan hastalıklardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri