Ağız ve diş sağlığı tedavileri genel olarak lokal anestezi ile yani yalnızca işlem yapılacak olan bölgenin uyuşturularak ağrıya duyarsız hale getirilmesi ile gerçekleştirilmekte ise de günümüzde gerekli görülen hallerde hasta uyutularak da tamamlanabilmektedir.
Anestezi uzmanı tarafından damar yolu açılan hastaya ilaç verilerek uyku hali sağlanıyor. İşlem sonuna doğru ilaç kesiliyor ve hastanın uyanması sağlanıyor. Tedavisi biten hastanın, ilaç kesildikten sonra uyanması oldukça kısa sürede gerçekleşiyor ve kendine gelen hasta yaklaşık 30 dakika sonra evine gidebiliyor.
Anestezi gerektirmeyen bu yöntemde çürük alana uygulanan özel olarak üretilen enzimatik bir jel malzeme dişin üzerindeki çürük dokuyu çözerek ortamdan uzaklaştırmayı mümkün kılmaktadır. Bu enzimatik jel sadece çürük doku üzerinde etki gösterir.
Diş çekimi amacıyla uygulanan normal infiltrasyon anestezi tekniğinin kortikal kemiğin yoğun olması nedeniyle yeterli anestezi sağlamaması durumunda infraorbital anestezi yapılır.
Genel anestezi ile tüm diş tedavileri ve koruyucu işlemler tek seansta yapılabilir.
İlgili 23 soru bulundu
Bilinçli sedasyon sırasında hastanın bilinci yerindedir ve doktor ile iletişim kurabilir. Uyutularak diş tedavisi diş çekimi ve diş tedavilerinde tercih edilen bir yöntemdir.
Herhangi bir sinire gelen travma paresteziye neden olabilir. Sinir tutulumuna travma direk olarak iğnenin mekanik olarak temasıyla da meydana gelebilir. Bu türlü bir travma sırasında yani enjeksiyon sırasında veya iğneyi ilerletirken sinire temas edildiği sırada hasta ani irkilme ile bir elektrik çarpması hissi duyar.
Enjekte edilen anestezik maddenin etkisiyle meydana gelen uyuşukluk genellikle diş tedavisinin tamamlanmasını izleyen 3 ila 4 saat içerisinde tamamen geçer. Ancak uyuşukluğun kendiliğinden geçeceği unutulmamalı ve geçmesine yönelik herhangi bir müdahalede bulunulmamalıdır.
Uyuşukluk durumunu, parmağınızla dudağınıza dokunarak test edebilirsiniz. Genelde üst çene operasyonlarından sonra 3 saatte anestezi etkisi geçmektedir. Alt çene arka grup dişlerde bu uyuşukluğun geçme süresi 5-6 saate kadar uzayabilmektedir. Bu sureler kişiden kişiye de değişmektedir.
Yapılan işlemlerin ve operasyonun farkındadır. Bazı zamanlar yan etkileri görülebilir. Baş ağrısı ve mide bulantısı en sık yan etki olarak kabul edilmektedir.
Diş çekimi sırasında yapılan anestezide farklı olan yalnızca dişin değil dişi çevreleyen diş eti dokusu ve kemik gibi tüm dokuların uyuşturulması gerekliliğidir. Buna karşın dolgu gibi pek çok diş hekimliği prosedürü için bu kadar kapsamlı bir uyuşturma işlemine gerek duyulmaz.
American Dental Association'ın (Amerikan Dişhekimleri Birliği - ADA) belirttiği gibi, diş hekiminiz ağzınızı uyuşturmak amacıyla lokal anestezi kullanabilir. Bu teknik, beyninize ağrı ve duyusal sinyaller gönderen sinirleri engelleyerek çalışır.
Diş çekilmeden önce diş hekimi hastaya dişin alınacağı bölgeyi uyuşturmak için bir lokal anestezi enjeksiyonu verecektir. Bazı vakalarda, özellikle gömülü yirmilik yaş dişi çekiminde diş hekimi daha güçlü bir genel anestezi kullanabilir. Bu genel anestezi ağrıyı önleyecek ve prosedür boyunca bireyi uyutacaktır.
İğnesiz anestezinin kullanıldığı tedaviler arasında bütün tedaviler bulunur. Genel anestezi yapılması zorunlu olmayan tedavilerin dışında kalan bütün diş tedavileri için iğnesiz lokal anestezi uygulanabilmektedir. İğnesiz anestezi çoğunlukla genel değil, lokal bölgeye hitap etmek amacı ile kullanılır.
Tek seferde tüm ağızdan 16 tane diş röntgeni alınmasında tıbbi açıdan herhangi bir sakınca yoktur.
Ayrıca solunum yolu problemleri olan hastalar içinde genel anestezi yapılmaz. İleri evredeki kalp ve akciğer hastalıklarında genel anestezi bazı riskler getirebilir. Aynı zamanda kol bacak, karın ve bölgesel olan hastalıklar için de genel anesteziye gerek yoktur.
Sedasyonda, alınacak yirmilik dişlerin etrafındaki bölgeleri uyuşturmak için ayrıca lokal anestezi de kullanılır. Sedasyon için gerekli anestezi, damar içinden verilmektedir. Genel Anestezi: Bilinciniz tamamen kapalı olur. Hiç ağrı hissetmez, operasyona dair hiçbir şey hatırlamazsınız.
Kanal tedavisinde cerrahi müdahale uygulanacak bölgeye lokal anestezi yapılır ve bu sayede hasta tedavi esnasında herhangi bir acı ya da ağrı hissetmez. Lokal anestezi yapılması esnasında diş etine batırılan iğne ise sadece birkaç saniyeliğine “sinek ısırığı - arı sokması” gibi oldukça hafif bir his verir.
Diş tedavileri sırasında uygulama yapılacak bölgeyi iğnesiz şekilde uyuşturmak için uygulanan yönteme iğnesiz dental anestezi adı verilmektedir. Hasta, standart iğneli anestezi yöntemlerinde hissettiği iğne acısını hiçbir şekilde duymamakta ve güvenli bir şekilde tedaviye hazırlanabilmektedir.
Diş çekimi yapılacağı zaman tok karnına gelmeniz uygundur. Cerrahi diş çekimi öncesinde, ağzınızın antiseptik (mikrop öldürücü) gargara ile çalkalamanız ya da dişlerinizi fırçalamanız, diş çekimi sonrasında meydana gelebilmesi ihtimal iltihaplanmaları önlemeye yardımcı olacaktır.
Dişçiye Aç mı Gidilir: Aç Karnına Dişe İğne Vurulur mu? Aç karnına dişe iğne vurulmasında sağlık açısından herhangi bir tehlike olmamasına rağmen diş hekimleri mutlaka diş randevularına tok karnına gelinmesini tavsiye etmektedir.
Genel anesteziyle diş çekimi nasıl yapılıyor? Genel anesteziyle diş çekilmeden önce hasta tamamen uyutularak anestezi cihazına bağlanır. Bu esnada hasta derin uykuda olduğu için herhangi bir şekilde acı ya da ağrı hissetmez. Burundan veya ağızdan solunum tüpü takılarak dişi çekilecek hasta solunum cihazına bağlanır.
Ameliyat, anestezi altında yapıldığı için korkulan bir şey olmaktan çıkıyor. Anestezi ağrıyı ve bilinci ortadan kaldırarak hastaya konfor sağladığı gibi, hastanın hareketini engelleyip kas gevşemesi yaparak cerraha da çalışma kolaylığı ve rahat bir cerrahi alan sunuyor.
Sinire yakın operasyonlarda sinirlerin zarar görme riski bulunur. Özellikle alt çene işlemlerinde zedelenme görülebilir. Operasyonların ortalama %10 ila 12'sinde birkaç günlük hissizlik görülmüş, %1'inde ise birkaç haftalık hissizliğe rastlanmıştır.
Anestezinin, çocuğun zihinsel ve motor gelişimi üzerinde olumsuz etkileri olabileceğinden korkmaktadırlar. Bu tip korkuların hiçbir bilimsel ve tıbbi dayanağı olmadığı rahatlıkla söylenebilir. Şu anki bilgilerle anestezinin beyin fonksiyonları üzerinde herhangi bir olumsuz etkisi gösterilememiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri