Ahmet Özkara “Kalp krizi geçirmeden önce planlanmış koroner bypass ameliyatı hastaya maksimum faydayı sağlar. Zamanında ve iyi planlanmış bir operasyondan sonra hastalar kalp krizi riskinden uzaklaşmış olarak uzun yıllar rahat bir şekilde yaşantılarını sürdürebilmektedir.
Koroner bypass kararı alınan ve çok kritik darlıkları bulunan hastalar ameliyatın geciktirilmesi sürecinde çok hayati ritim problemleri ve kalp krizi geçirebilmektedirler.
Bypass ameliyatı sonrası
Fakat kişinin var olan aterosklerozu ya da halk arasında bilinen adıyla damar sertliği devam eder. Dolayısıyla kişinin damar sertliğine yol açan obezite, hipertansiyon, diyabet gibi rahatsızlıklarını, kilosunu ve kolesterol seviyelerini kontrol altında tutması önerilir.
Kalp-akciğer makinesi eşliğinde yapılan bypass yönteminde, vücut 28 C 'ye soğutulur ve kalp durdurulur. Bypass işlemleri yapıldıktan sonra vücut ısıtılmaya başlanır ve kalp tekrar çalıştırılır.
Bypass ameliyatı sonrasında hastalar beslenmede nelere dikkat etmelidir? Ameliyat sonrasında kiloya dikkat edilmeli ve gerekirse ideal kiloya inmek için diyetisyen desteği alınmalıdır. Günlük yağ tüketimi azaltılmalı, yağlı yiyeceklerden uzak durulmalı, sebze ve meyve ağırlıklı bir beslenme biçimi benimsenmelidir.
İlgili 24 soru bulundu
5- Bir Kez Koroner Bypass Yapıldıktan Sonra Tekrar Bypass Ameliyat Olunabilir mi? Evet.
Bypass ameliyatı sonrasında görülen komplikasyonlar, ameliyat sonrası tekrar ameliyat kararının verilmesi, kanamalar, felç (inme), pıhtı atması, kalpte ritim bozuklukları, enfeksiyonlar, uyku bozuklukları ve beslenme sorunlarıdır.
Her cerrahi operasyonda olduğu gibi bypass ameliyatında da birtakım riskler bulunmaktadır. Fakat gelişen teknolojiyle birlikte ameliyatın riskleri oldukça azaltılmıştır. Her 100 kişiden 1-3'ünde ölüm riskinin bulunduğu bilinmektedir. Bypass ameliyatı uzun vadede kişinin hayatını oldukça olumlu yönde etkilemektedir.
10 yıl içinde, by-pass ameliyatı olan hastalardan yüzde 41'i kalp hastalıkları nedeniyle hayatını kaybetti. Ameliyat olmayan ve sadece ilaç tedavisi gören hastalardan aynı sebeple yaşamını yitirenlerin oranıysa yüzde 49 oldu.
Ameliyat sırasında yapılan bypass damar sayısı 1 ila 6 arasında değişmektedir. Genelde 2-4 damara bypass yapılmaktadır. Cerrahın ameliyat sırasında kullandığı damarlar, hastanın kendi vücudunda bulunan, alındığı zaman yerinde eksiklik bırakmayan damarlardır.
Teknik farkı en basit şekilde anlatmak gerekirse; anjiyoplasti koroner arterdeki tıkanıklığı yerinde açmaya yarayan, bypass yöntemi ise kalbi besleyen damarda meydana gelen tıkanıklığa alternatif bir yol sağlayarak kalbin tıkanıklıktan etkilenmemesini sağlamaktır.
Şayet hastanın damarlarında yeniden bir tıkanıklık oluşursa tekrar bypass uygulanabilir. Kapak tamiri olmuş ya da kapağı değişmiş hastalarda ise yine ilerleyen dönemde ameliyat yapılabilir.
Yaklaşık bir ay kadar sürede vücut gündelik yaşama ayak uydurabilecek hale gelir. Tabi bir aylık süreç iyimser bir yaklaşımdır. Yaklaşık 6 aylık bir sürecin ardından tam iyileşme gerçekleşir. Koroner bypass uygulanan kişiler gündelik hayatlarında spor yapmaktan kesinlikle uzak durmak zorundadırlar.
Kalp krizi geçiren hastaların çoğunluğu taburcu olduktan 1-2 hafta sonra şehir içinde araç kullanabilir. Ciddi ritim bozukluğu gelişen ve kalp yetmezliği bulunan hastalarda araç kullanımı engellenmelidir. Sorunsuz atlatılan kalp krizinden 2-3 hafta sonra uçak yolculuğu yapılabilir.
Baypas yapıldıktan sonra da eğer hastalarımız kendisine dikkat etmezse sigara içmeye devam ederse, kan basıncını, kolesterolünü ve kan şekerini takip etmezse baypas yaptırmış olsanız bile bu damarlar tekrar tıkanarak yeni bir kalp krizi ile yeni sorunlarla karşılaşabilirsiniz.
Her cerrahi müdahalede olduğu gibi açık kalp ameliyatında da birtakım risk faktörleri bulunmaktadır. Dolaşım sistemi ile kalp damar sisteminin oldukça karmaşık ve birbiri ile ilişkili olması sebebi ile diğer cerrahi uygulamalara oranla daha riskli bir ameliyattır.
Kalp hastalıklarına yönelik tedavisel girişimler de cinsel yaşam üzerine değişik etkiler gösterebilmektedir. Koroner bypass cerrahisi sonrasında hastaların % 36'sında cinsel aktivitede azalma, % 8'inde tamamen bırakma, % 12'sinde ise artış gözlenmektedir.
Bypass ameliyatı, hazırlık ve ameliyat dahil tüm aşamalar, 2-6 saat kadar sürer. Bekleme sırasında sizi rahatlatacak bazı aktiviteler planlayın. Bypass ameliyatından hemen sonra kişi yoğun bakım ünitesine (YBÜ) alınır. Ameliyattan sonra 5-6 saat içinde solunum cihazından ayrılabilir.
Kalbinizdeki sorunların ciddiyeti: Damarlarınızdaki sorunlar sayıca çok fazlaysa veya kompleks yapıda ise tercih bypass lehinedir. Örneğin, üç damarda birden çok ciddi ve uzun darlıklar varsa genellikle bypass tercih edilir. Darlıklar kısa ise ve çok sayıda değilse stent daha iyi bir seçenektir.
Koroner bypess ameliyatı olanlar, spor yaparken dikkat!
- Egzersiz amacıyla asla koşmayın. koşma fizyolojisi ile yürüyüş arasında önemli farklılıklar vardır; kemik ve iskelet sistemimiz zarar görebilir. - Koroner bypass ameliyatından sonraki ilk altı hafta düz yolda yürümeyi tercih edin.
Pastırma, sucuk, sosis, yağlı balık ve tavuk etleri tüketilmemeli, tavuk ve hindi etinin yağlı derileri ayrılarak tüketilmelidir. Yağda kızartılmış et, sebze ve hamur işlerinden uzak durulmalıdır. Sakatat türünde; karaciğer, dalak, beyin, işkembe paça gibi yoğun yağ içeren besinler alınmamalıdır.
Kalbimizin kendi ihtiyacı olan kanı "koroner arter" adı verilen atardamarlar getirir. Bu damarlarda, zaman içinde daralma ve tıkanmalar görülebilir. Bunun sonucunda; kalp yeterince beslenemeyip, görevlerini tam anlamıyla yapamaz hale gelebilir. Bu kişilerde göğüs ağrısı veya kalp krizi riski ortaya çıkar.
Bilimsel literatüre baktığımızda son 6 ay içerisinde miyokard enfarktüsü geçiren hastalar, anjinal yakınması olan hastalar, son 6 ay içerisinde perkütan koroner girişim yapılan veya koroner bypass ameliyatı olmuş hastalar için oruç tutulmaması önerilmektedir.
Ameliyat bölgenizin iyileşmesi ortalama 6-8 hafta sürmektedir. Bu süreç içerisinde araba kullanma, itme-çekme hareketleri, 4 kg'dan fazla ağırlık kaldırma gibi ameliyat bölgenizi zorlayacak hareketlerden kaçınmalısınız. Kilonuzu her gün aynı saatte kontrol etmelisiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri