Çok sayıda koyu bulunan Van Gölü'nün yüzölçümü 3.713 km²'dir. Van Gölü hem tatlı su hem de deniz ekosistemlerinden farklı bir sucul ekosistemdir. Suları tuzlu ve sodalıdır. Göl suyu tuzluluk oranı %o19, pH'sı ise 9.8 dir.
Van Gölü suyu hem acı, hem tuzlu ve hem de sodalıdır. Bunun en önemli nedeni, akarsuların beraberinde taşıdığı tuzlu suyun gölde birikmesi, ayrıca suyun buharlaşmasıyla suda yoğunlaşmasıdır. Tuz oranının yüksek olması, bor ve sodyumkarbonatın varlığından ayrıca volkanik kayaçların fazlalığındandır.
Van Gölü, 600 km3 hacmiyle dünyanın en büyük sodalı gölü. Van Gölü'nün diğer bir özelliği, dışa akışının olmaması nedeniyle tuzluluk oranının hayli yüksek olması. Sodalı göller, sularının pH değeri yüksek olan bazik özellikte yani alkali göllerdir.
Dr. Karagülle, Van Gölü'nün sağlık turizmi açısından önemli bir potansiyele sahip olduğunu söyleyerek, göl suyunun, bilimsel yöntemlerle doz ve uygulama şeklinin araştırılması sonucunda, içerdiği mineraller açısından cilt sağlığı üzerinde etkili olabileceği sonucuna varıldığını bildirdi.
Van Gölü dünyanın en büyük sodalı gölüdür ayrıca Türkiye'de bulunan en büyük göldür. Gölün tuzlu-sodalı suları, biyolojik çeşitliliği sınırlamaktadır. Gölde bilinen 103 tür fitoplankton, 36 tür zooplankton ve tek bir tür balık inci kefalı, (Chalcalburnus tarichi) yaşamaktadır. Göl etrafı karadan 430 km.dir.
İlgili 40 soru bulundu
Van Gölü Türkiye'de feribot ile taşımacılık yapılan tek göldür. Van Gölü dünyanın en derin 15. gölüdür. Van Gölü'nün yüzölçümü 3.713 km²'dir. Van Gölü'nün 600 bin yıl önce oluştuğu tahmin edilmektedir.
Van Gölü'nün bu anlamda çok önemli bir değer olduğunu ve değerlendirilmesi gerektiğini kaydeden Acar, şöyle konuştu: "Göl suyu özellikle sedef gibi hastalıklara iyi geliyor. Yine güneş ışıklarının 45 derece açıyla göle vurduğu dönemlerde göle girmek akciğer, astım, KOAH hastalığına faydalı olduğu tespit edildi.
Akne, sedef, ayak mantarı hastalığında da hastalar şifa bulabiliyorlar. Van Gölü'nün bir miktar soyucu etkisi var. Bu tür deri hastalıklarında tabakayı söküp götürebiliyor. Buna bağlı olarak biz çok çeşitli hastalıklarda Van Gölü'nün tedavi edici iyileştirici etkisini görebiliyoruz.
Giresun'un Dereli ilçesinde bulunan ve doğal sodadan oluşan 'Mavi Göl' ziyaretçilerini ağırlıyor. Görenlerin tekrar tekrar baktığı ayrılmak istemediği Mavi Göl yaz aylarında ise serinlemek isteyenlerin ve sodalı suda yüzmek isteyenlerin durağı haline geldi.
“BU YAPILAR DÜNYADA SADECE SODALI GÖLLERDE VAR”
Van Gölü'nün dünyanın en özel ekosisteminden birini oluşturduğunu dile getiren Akkuş, “Van Gölü dünyanın en büyük sodalı gölüdür. Sodalı olması sebebiyle su altında mikrobiyalit denilen yapılar meydana geliyor.
Van Gölü dışında havzada doğal olarak Erçek, Arin, Aygır, Süphan (Sultan), Nazik, Nemrut ve Turna (Keşiş) gölleri bulunmaktadır.
Erol Kesici, "Ülkemizde son 60 yılda, Marmara Denizi'nin yüz ölçümünden daha büyük, neredeyse üç Van Gölü büyüklüğünde 70'e yakın doğal göl kurudu.
Van Gölü'nde bulunan plaj ve sahiller, her sene yerli ve yabancı binlerce turistin plajların ve gölün keyfini çıkardığı işlek noktalar haline gelmiştir. Van'da bulunan plaj ve sahillerin en popülerleri arasında ise; Kampüs Sahili, Plaj Edremit, Molla Kasım Plajı ve Çakıl Adası Aile Plajı yer almaktadır.
Arin gölü (Sodalı Göl) Bitlis ili Adilcevaz ilçesi sınırlarında, Van Gölünün kuzey kıyısında yer alan bir göldür. Göl Van gölünün 5 m kadar daha yüksek olduğu zamandan kalmıştır.
Beslenme kaynağı güçlü olan göller fazla sularını bir gideğen yardımıyla denizlere boşaltır. Sularını dışarıya bir gideğen yardımıyla boşaltan göllerin suyu tatlı, sularını dışarıya boşaltamayan göllerin suyu ise acı veya tuzludur. Göller ve nehirler tatlı su ekosistemine girer.
Suları tuzlu ve sodalıdır. Göl suyu tuzluluk oranı %o19, pH'sı ise 9.8 dir.
Bu güzelliklerin dışında başka bir özelliği de sodalı suyunun cltte oluşan sivilce ve benzeri cilt problemlerine şifa olması.Cildinizde bu tür sorunlar var ise 10-15 gün içinde her gün Vangölü ne girerek kurtulabilirsiniz.
Van Gölü dünyanın en büyük sodalı gölüdür ayrıca Türkiye'de bulunan en büyük göldür. Gölün tuzlu-sodalı suları, biyolojik çeşitliliği sınırlamaktadır. Gölde bilinen 103 tür fitoplankton, 36 tür zooplankton ve iki tür balık yaşamaktadır.
Van Gölü Kapalı Havzası, Muradiye ve Zilan Çayları ile Karasu ve Güzelsu'yun döküldüğü Van Gölü, Muradiye ve Zilan Çayları ile Karasu ve Güzelsu'dur.
Muradiye ilçesindeki Bendimahi Çayı'nın döküldüğü kıyılarda son yıllarda hiç şahit olmadığımız kadar geniş alanların buzla kaplandığını görüyoruz. Van Gölü'nde suyun PH değeri 9,5-9,8 civarında. Tuzluluğu oldukça yüksek.
Superior Gölü
Dünyanın en büyük ikinci gölü olan göl 82 bin küsur kilometre kare alana sahiptir ve derinliği de 406 metredir. Hazar Gölü tatlı su gölü olmadığı için Superior Gölü dünyanın en büyük tatlı su gölü olarak birinci sırada yer alır.
Van Gölü, Bitlis ili sınırları içerisinde bulunan Nemrut volkanik dağının patlaması sonucu, bölgedeki tektonik çöküntü alanının önünün kapanmasıyla oluşmuş bir volkanik set gölüdür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri