Anadolu'nun çeşitli yerlerinde düğünlerde; düğün bayrağına elma, ayna, kuş tüyü vb. nesneler takılır ve burada ayna aydınlık geleceği ve gelinin bakireliğini, elma ise doğurganlığı simgeler. Amaç, düğünü “kutlamak” için bolluk, bereket, doğurganlık, iyi dilek vb. ifadelerinin nesneler aracılığıyla anlatılmasıdır.
Türk kültüründe de elma, zürriyeti temsil etmektedir. Aynı zamanda elma, erkek çocu- ğu sembolize etmektedir. Nevşehir'de damat evine dikilen bayrağın alem yerine mutlaka bir kırmızı elma takılır.
Düğünün başladığını ilan etmek için düğün evine bayrak dikilirdi. Düğün evine bayrak dikilmesi ile birlikte düğün başlar ve bayrağın inmesi ile de düğün sona ererdi.
Bayrak sırığın ucuna asılmadan önce imam tarafından dua edilir. Bayrağın asılmasına yörede halk tarafından "Bayrak Kaldırma" denir.Davul ve zurnalar çalmaya başlamadan önce, köyde ve çevrede cenazesi olan aile varsa, davul ve zurna ile birlikte düğün sahibi ile birlikte bu aileye "yas alma"ya giderler.
Düğün evinin önünde bekleyen davul zurna yada diğer orkestra gruplarına kimse çalmaya başlayın talimatı vermez. Daha öncede belirttiğimiz gibi bayrak Allah'ın izni ile çatıda görüldüğü an düğün başlamış demektir. Kutsal Türk Sancağını çatıda gören davul ve zurna aynı anda çalmaya başlar.
İlgili 35 soru bulundu
Gelin damat evine giderken bardak, testi veya tabak kırılır. Bunun anlamı ise damat evindeki bütün eşyaların gelin için feda edildiği anlamına gelir.
Düğün Bittikten Sonra Gelin Damat Ne Yapar? Düğün sonrası gelin-damat, birlikte yaşayacakları evlerine gider. Genellikle evlenen çiftler düğünün ertesi günü balayına gideceği için düğün gecesi balayı için son hazırlıklarını tamamlarlar.
Yani bayrak direği üzerinde bayrağı en üst noktaya çıkarmak olarak anlatmak mümkündür. Özellikle Milli bayramlarda, önemli bir kişinin ölümü ve benzeri gibi durumlarda göndere çekmek kapsamında bayrak en yukarı çekilir.
Bayrak, bir ülkeyi veya kurumu temsil eden renkli kumaş. Genellikle uzun bir sopa veya direğin ucunda salınırlar. Her ülkenin bağımsızlığını simgeleyen bir bayrağı vardır.
Türk Bayrağı, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 3. maddesine göre, “şekli kanunda belirtilen, beyaz ay yıldızlı al bayraktır.”
Madde 17 - İşyeri, konut vb. özel yerlere, Milli Bayramda,resmi bayramlarda, kurtuluş ve Atatürk'ü anma günlerinde 7 nci maddenin A bendi hükümlerine bağlı olmaksızın Bayrak asılabilir.
Bayrağın yarıya çekilmesi veya bayrağın yarıya indirilmesi, bir ülkenin bayrağın saygı, yas, tehlike sinyali veya bazı durumlarda bir selamlama sembolü olarak normal yüksekliğine kıyasla daha alçak bir seviyeye indirilmesini ifade eder. Bayrağı yarıya indirme geleneği 17. yüzyılda başlamıştır.
(11) Bayrağın sürekli çekili olmadığı yerlerde iki dakikalık saygı duruşunu takiben İstiklal Marşı eşliğinde Bayrak, hızlı bir şekilde direğe çekilir ve İstiklal Marşı'nın ikinci kıtasının söylenmesi süresince ağır ağır yarıya indirilir.
Türk kültüründe de geniş bir yere sahip olan elma meyvesi, şifa kaynağı olarak değerlendirilmiş, verimliliğin, zürriyetin, ebedîliğin, gençliğin, güzelliğin, kuvvetin, sağlığın, sevginin, inancın sembolü olmuştur.
Gelin çeyizi yüklenirken alınan "müjde yastığı" damat evine getirilip (gelin geliyor anlamındadır) evde bekleyen kaynanaya bahşiş karşılığı verilir.
Sekiz köşeli yıldız şekil bilimine göre zafer anlamı taşımaktadır. 1844 yılında Abdülmecid dönemindeki Tanzimat sürecinde bayraktaki yıldız beş köşeli şeklini almıştır. Beş köşeli yıldız insanı sembolize etmektedir.
Bayrak tesliminde neden 3 kez öpülüp alına konur? Üç zamanın sayısıdır: Geçmiş, şimdi ve gelecek. Doğum, yaşam ve ölüm.
Sonuç ne olacak?" ifadeleriyle başlatılan ankette 42 ülke yer alırken, Türk bayrağı 335 bin 800 oyla 1. sırada yerini koruyor. İnternet üzerinden yapılan ankette İspanya 51 bin 900 oy ile 2., ABD 12 bin 600 oyla 3., Brezilya 10 bin 400 oyla 4. ve Güney Afrika ise 8 bin 200 oyla 5. sırada yer alıyor.
Bu fikir nereden geldi? Yaygın inanışa göre, Osmanlıların 1448'de, düşmanlarını ağır bir yenilgiye uğrattığı Kosova savaşından sonraki gece; savaş alanında oluşmuş kan gölünün üzerinde gökyüzünden yansıyan hilal ve yıldız yan yana görünmesinden ilham alınarak tasarlandığına inanılmıştır.
Bayrağın yarıya çekilmesi veya bayrağın yarıya indirilmesi, bir ülkenin bayrağın saygı, yas, tehlike sinyali veya bazı durumlarda bir selamlama sembolü olarak normal yüksekliğine kıyasla daha alçak bir seviyeye indirilmesini ifade eder.
Rivayete göre savaşın gerçekleştiği 28 Temmuz 1389 günü gökyüzünde belirgin şekilde görünen Jüpiter ve hilal şeklindeki ay, savaş meydanında askerlerden akan kanın üzerine yansıma yapmış ve bugünkü Türk bayrağına benzer bir şekil oluşmuştur.
Elbise veya üniforma şeklinde giyilemez.
Gelin gerdek odasına girmeden önce kapıya bir parmak yağ çalar,çivi çakar,gelinin eline ekmek verilir.Gelin ekmekleri omzundan geri atar.Orada bulunanlar ekmekleri toplarlar.Gerdek gecesi akşamı hoca çağrılır.Daha önce kıyılmış resmi nikaha ilaveten dini nikah kıyılır.Damat sağdıcı tarafından yumruklanarak gelin ...
İlk gece gelinliğin damat tarafından çıkarılması bir adettir ancak adet olmasa bile gelinlik, gelinin tek başsına çıkarabileceği bir elbise değildir. Bu nedenle ilk gece boyundan kuyruk sokumuna kadar düğmeli ya da ipli olan bu elbisenin çıkarılması için damadın desteğine mutlaka ihtiyaç duyulacaktır.
Damat töresi bittikten sonra düğün bitirilmiş olur. Düğünden bir hafta sonra gelin ve damat, gelinin baba evine el öpmeye giderler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri