Cumhuriyet dönemi Türk şiirinin önemli temsilcilerinden, kaleme aldığı "Bayrak" şiiriyle birlikte "Bayrak Şairi" olarak anılan Arif Nihat Asya'nın vefatının ardından 46. yıl geçti.
Arif Nihat Asya-Bayrak Şiiri - YouTube.
Cumhuriyet dönemi Türk şiirinin önemli temsilcilerinden Arif Nihat Asya tarafından yazılan Bayrak şiiri Adana'nın kurtuluşu için kaleme alınmıştır.
Mehmet Emin Yurdakul, Ömer Seyfettin ve Ziya Gökalp'le başlayan Türk milliyetçiliğinin edebî serüveninin Cumhuriyet Dönemi'ndeki en başarılı temsilcisi olan “Bayrak Şâiri” Arif Nihat Asya, nazım ve nesir vâdisinde sayısız eserler vererek daha sağlığında ölümsüz bir isme sâhip olmuş ender sanatçılarımızdan biridir.
"Fetih Marşı", "Kalk Yiğidim", "Bayrak", "Dua" ve "Naat"ın da yer aldığı önemli şiirleriyle bilinen, Cumhuriyet dönemi Türk şiirinin önemli temsilcilerinden Arif Nihat Asya, vefatının 45. yılında anılıyor.
İlgili 16 soru bulundu
Çok uzun bir zaman kalmamış olmasına rağmen şiirinde Eskişehir'in çok yer alması ve bu şehirde çok benimsenmiş olması onun 5. dönem Eskişehir milletvekilliği yaptığı, Bayrak şiirinin Eskişehir'de yazıldığı gibi yanlış bilgilerin günümüzde birçok kaynakta yer almasına yol açmıştır.
Şair, 1940 yılında, 5 Ocak Adana'nın kurtuluşu için kaleme aldığı "Bayrak" adlı şiiriyle tanındı ve "Bayrak Şairi" olarak anılmaya başlandı. Bu şiir, önce "Görüşler" dergisinde, daha sonra da "Bir Bayrak Rüzgar Bekliyor" adlı şiir kitabının 1946'da çıkan ilk baskısında yer aldı.
Arif Nihat Asya tarafından yazılan Bayrak şiirinde ana duygu, en yüce değerlerimizden olan bayrağa karşı saygı ve onu koruma duygusuyla birleşen vatan sevgisidir.
Arif Nihat Asya'nın Bayrak şiiri bir epik şiir örneğidir.
Arif Nihat Asya 'nın dimağımızda yer etmiş en önemli şiir “Bayrak”tır. Bu şiir aynı zamanda Arif Nihat Asya'nın “bayrak şairi” olarak tanınmasını sağlamıştır. Arif Nihat Asya'nın bu şiiri yazmasını sağlayan, onun vatan ve millet aşkıdır.
"Sana dün bir tepeden baktım aziz İstanbul!/ Görmedim, gezmediğim, sevmediğim hiçbir yer. / Ömrüm oldukça, gönül tahtıma keyfince kurul!/ Sade bir semtini sevmek bile bir ömre değer." gibi unutulmaz dizelere imza atan şair, yazar, diplomat ve mütefekkir Yahya Kemal Beyatlı, vefatının 62. yılında yad ediliyor.
Arif Nihat Asya şiirlerinin çoğunu milliyetçilik ve Türkçülük konularında yazmıştır. Sade anlaşılır ve gündelik bir dilde yazdığı şiirlerde Arif Nihat Asya vatan sevgisi konularını işlemiştir. Fetih marşı isimli şiirde de şair Türk milletinin tarihindeki kahramanlıkları konu almıştır. İşte Fetih Marşı şiirinin sözleri.
"Bayrak" şiirinin yazarı şair Arif Nihat Asya, 5 Ocak Adana'mızın işgali için yazdığı bu şiirden sonra "Bayrak" şairi olarak anılmaya başlandı.
Toprak eğer uğrunda ölen varsa vatandır. Mithat Cemal Kuntay.
Öğretmenlik yaptığı dönemde Üsküdar Mevlevihanesi'nin son şeyhi Ahmet Remzi Akyürek'le tanışan Asya, milli şiirlerin yanı sıra bir Mevlevi edasıyla tasavvufi şiirler yazdı. Arif Nihat Asya, hem edebi hem kişisel hayatında önemli bir yeri olan Mevlevilik düşüncesini 1933 yılında tanımaya başladı.
Dualar ve Aminler (Arif Nihat Asya) Fiyatı, Yorumları, Satın Al - Kitapyurdu.com.
BAYRAK ŞİİRİ - ARİF NİHAT ASYA - 6 KITA - YouTube. Bu videomuzda değerli şairimiz Arif Nihat Asya'nın BAYRAK isimli şiirini okudum sizler için. Faydalı olmasını dilerim.
"Ey mavi göklerin beyaz ve kızıl süsü" mısraıyla başlayan "Bayrak" şiiriyle tanınan ve "Bayrak Şairi" olarak anılmaya başlayan Asya'nın 1940'ta yazdığı bu şiiri, önce "Görüşler" dergisinde, daha sonra da "Bir Bayrak Rüzgar Bekliyor" adlı şiir kitabının 1946'da çıkan ilk baskısında yer buldu.
KIBRIS RUBAİLERİ - ARİF NİHAT ASYA | Nadir Kitap.
Bayrak sevgisi Türk milletinde üst düzeydedir. Bayrak ve sancak özgürlüğün simgesi, yükseklere ve yeni ufuklara erişmenin öncüsüdür. Âkif, İstiklâl Marşı'nda bayrak yerine sancak, nazlı hila ve yıldız kavramlarını zikreder. Bayrak, milletin ilham aldığı ve cesaet bulduğu bir varlıktır.
Ana duygu, bir düşünceden çok duyguyu dile getirmek, okuyucu ya da dinleyiciye duyurmak, onların benliğinde yaşatmak amaçlı yazı ya da konuşmaların öne çıkarmak istediği asıl duygudur. Ana duygu bir metnin özünü oluşturur.
Yurda ay yıldızının ışığı yeter.” 🇹🇷
Hemen hemen her okulda, etkinliklerde okunulan şiirlerden mutlaka bir tanesi olan Bayrak şiiri; özellikle de milli bayramlarda, milli duygulara dokunan ve coşkuyla okunmaya devam eden Cumhuriyet döneminin ünlü şiirlerindendir.
Bu şiir epik duygularla yazılmıştır ve Türk halkının vatanına olan sevgisini konu alır. İşte On beş yılı karşılarken şiirinin sözleri. Kim derdi yarılsın da nihayet yerin altı, Bir anda dirilsin de şu milyonla karaltı.
Arif Nihat Asya Türk şair, öğretmen ve siyasetçidir. Cumhuriyet döneminin en ünlü Türk şairlerinden biri olarak kabul ediliyor. Milli ve dini değerleri ön plana çıkararak şiir yazan bir şairdir. Yazmış olduğu Bayrak şiiri ile Türk edebiyatında "Bayrak" şairi olarak isimlendirilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri